Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 6

(série)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2016, 9 h 1 min (Minutáž: 48–65 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Alfie Allen, Hafþór Júlíus Björnsson, Keisha Castle-Hughes, Gwendoline Christie, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Ben Crompton (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po šokujících událostech z konce páté série - kdy Johna Sněha dostihl osud rukama vzbouřenců na Černém hradě, Daenerys Targaryen jen o vlásek unikla smrti v bojové jámě Mereenu a Cersei Lannister byla veřejně zostuzena v ulicích Králova přístaviště - se přeživší ze všech koutů Západozemí a Essosu spojí, aby čelili svému nejistému osudu. Zatímco budou navazovat strategická spojenectví, aby si pojistili své šance na přežití, do příběhu vstoupí řada nových postav, které ohrozí mocenskou rovnováhu celé země. (HBO Europe)

(více)

Videa (22)

Trailer 2

Recenze (104)

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zima konečně přišla a s ní i zatím největší zimomriavky. V 6. řadě už tvůrčímu týmu došla zásoba děje z knižních předloh (přinejmenším z větší části) a tak zatímco George R. R. Martin pustil pomyslný volant, duo Benioff-Weiss sešláplo plyn k podlaze. Těžko říct, co přesně je příčinou zdánlivého vlití čerstvé krve do žil seriálu. Zda jde o to, že si Benioff a Weiss uvědomili, že nemohou Hru o trůny natahovat na 20 sezón, ale naopak je čeká už jen zkrácená 7. a 8. řada, nebo se jim Martinův pouhý nástřel budoucího děje adaptuje lépe než rozsáhlé romány. Nebo se třeba jen poučili z chyb předchozích sérii. Jisté ale je, že 6. řada předvádí zatím nejlepší práci s tempem. Loni Hra o trůny občas sklouzávala k vatě, byť zábavně napsané a dobře natočené, ale pořád vatě, nic neřešící a nikam neposouvající ani zápletky, ani postavy. Takové momenty byste ale v 6. řadě hledali jen těžko a značně ubylo i scén, jež pouze navozuji atmosféru světa (vyprávění vtipů, návod odpadlíků z bratrstva na perfektní polibek). Letošní série nabídla zatím snad nejhutnější příběh a nejvíce zásadních zvratů a odhalení. Podíl na tom má i to, že zatímco od prvního dílu první řady do posledního dílu páté řady dějové linky jen bobtnaly a rozvětvovaly se, teď se začaly slučovat a zdravě pročišťovat. I přechody mezi nimi letos působí jaksi hladčeji, pryč je dojem nadměrné roztříštěnosti a téměř každý segment představuje nějaký znatelný posun. A konečně, dalším rozdílem oproti dřívějšku je daleko větší podíl malých vítězství "těch hodných" oproti ošklivým věcem, jež je postihují. Jistě, spousta postav se ještě úplného konce nedožije, každopádně je ale tento úkrok od ubíjejícího zadupávání kladných (relativně kladných) postav do země příjemně osvěžující. Šestá série Hry o trůny zkrátka nabídla několik špičkových epizod (bitva, finále) a spoustu zábavných, působivých, epických či jinak zapamatováníhodných momentů. A nebál bych se ji označit za řadu dosud nejlepší. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šiesta séria bola zatiaľ úplný strop v rámci konkurencie a celkovo seriálovej tvorby a už teraz je jasne že Hra o tróny sa stala kultovou záležitosťou. Medzi fantasy seriálmi nevznikne dlhé roky nič obdobné čo by spôsobilo tak veľký ošiaľ. Epizódy Battle of bastards a Winds of winter sú zatiaľ najlepšie aké som v celom seriály mohol vidieť.  10/10 ()

Reklama

Mouchal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně už mě to nezvrhne ze židle tak, jako minulé sezóny, kdy jsem doslova hltal každou intriku, zápletku, useknutou ruku či klobásku nebo rozdrcení hlavy ala melounodrtič. V porovnání s ostatními seriály je to stále bezkonkurenční podívaná, ale v porovnání s předešlými majestátními epizodami v rámci tohoto seriálu už šestá série působí jako fyzicky postižený, pokulhávající bratránek. Samozřejmě i zde jsou výjimky v podobě úžasných epizod (Bitva bastardů a Hodorova vysvětlivka), ale je to prostě zoufalo málo oproti tomu, na co jsme byli zvyklí. Tempo je občas opravdu k uzoufání pomalé, některé z postav jsou jak svým zjevem, tak svým chováním prostě a jednoduše napřesdržku a tvůrci už nám neservírují takové překvapivé zvraty jako dříve. Holt je znát, že seriál míří do finiše a tvůrci většinu linek zakončují bohužel tím "nejlepším" možným způsobem. V rámci GoT musím hodnotit 6. sérii jako tu nejslabší. 75% ()

murkl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší na téhle sérii je smrt toho starého ptáka. Když si člověk vezme jak postavy umíraly v prvních 4 sériích, tak to nedává vůbec smysl aby ho nezabili mnohem dříve. Hlavně když ho brání ta jeho banda fanatiků vyzbrojena téměř ničím. A co tu ještě pohledává Ohař? Ten co má být mrtvý, tak žije a Mace indián, týpek co strávil 20 let aby spojil kmeny se nechá zabít kvůli hrdosti. To mi moc teda nesedí. Tormundův jediná charakteristika je jeho šílený kukuč. Dračí královna zase "nečekaně" vyhraje. Má to všechno moc jednoduchý. A vzpomínáte na Tyriona trpaslíka, jak byl pobočníkem v Kings landing? Jak musel přechytračit ostatní šmejdy, kteří měli opravdovou moc, narozdíl od těch 3 náhodných otrokářů v téhle sérii, kteří nepředstavují žádnou hrozbu, protože Daenerys má cheaty v podobě draků. Varyse naprosto odklidili nepochopitelně stranou. Plusem téhle série je Jamie Lannister a Jon Snow. Arya Stark je čím dál více sympatická. Bitva bastardů je nejbrutálnější řežba v televizní historii. A Gordon Ramsay konečně poznal jaký to je žrát vlastní medicínu. Nečekaně dobrá byla mladá lady Mormont. Scény s ní byly perfektní. Uspokojivé bylo také konec rudé kněžky. Celkově kvalita dialogů už není co bývala. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po roce jsme se zase dočkali a každým týdnem jsem dostali pod nos menu dalších doposud nepředstavitelných scén, dialogů, spojenectví, intrik i zrad. Došlo také na velkolepé bitvy, které si i do budoucna nebude moci jen tak kdejaký seriál dovolit. Zvláště ta nejdůležitější, Battle of Bastards, mě odrovnala natolik, že dodnes při pouhé vzpomínce zcela ztuhnu. Ramsey se určitě nejen v mých očích stal nejnáviděnějším záporákem celé show a způsob, jak mu byl uťat tipec, byl ohromně nečekaný, ale více než uspokojující. 9. epizoda šesté série je pro mě dodnes asi nejvlivnějším dílem ze všech 67 dosavadních. Uvidíme, zdali její napětí a vyvrcholení překoná konec samotného seriálu, od kterého všichni očekávají nejepičtější událost v dějinách nejen televize, ale snad i samotného filmu. ()

Galerie (432)

Zajímavosti (21)

  • Bojová scéna v této epizodě byla inspirována Bitvou u Kann, v níž byli Římané obklíčeni Hannibalem a zmasakrováni. Zmíněný střet se odehrál v roce 216 př. n. l. Dále posloužila jako inspirace Americká občanská válka, která probíhala v letech 1861 až 1865. Režisér Miguel Sapochnik přiznal, že původní inspirací měla být Bitva u Azincourtu (1415), která patří k nejvýraznějším střetům Stoleté války, ale nakonec se ukázalo, že by to bylo příliš finančně náročné. (patrik1177)
  • Keď Jon Sníh (Kit Harington) nasadá na svojho koňa, je vidieť, ako sa jeho meč zavlní. To znamená, že z valyrijskej ocele asi nebude. (Clansman1970)
  • Aby mohla herečka Maisie Williams hrát slepou Aryu Stark, nosila velké 16milimetrové kontaktní čočky, přes které nemohla vidět pro stacionární scény plné dialogů. Pro bojové scény nosila čočky s malými dírkami, aby alespoň něco viděla a náhodou tak nezranila sebe nebo ostatní. (mikki089)

Reklama

Reklama