Reklama

Reklama

Roland Deschain (Idris Elba), poslední z řádu rytířů, vede odvěkou bitvu s Walterem O'Dimem, známým též jako Muž v černém (Matthew McConaughey) a je odhodlaný zabránit mu ve zničení Temné věže, která svou existencí drží pohromadě celý vesmír. Dobro a zlo se tak ocitají v souboji, který rozhodne o osudu všech světů, protože Roland je jediným, kdo je schopen Temnou věž před Mužem v černém ochránit. (Falcon)

(více)

Recenze (618)

POMO 

všechny recenze uživatele

Fantasy biják zo skupiny Equilibrium či Dark City, ktoré síce zaváňajú béčkovosťou, ale sú dobre obsadené, majú funkčný fantasy rozmer a atmosféru, a hlavne pracujú so sakra zaujímavou myšlienkou. Matthewovi aj Idrisovi ich postavy sedia, klučina tiež dobrý. Za mňa OK. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Největším nepřítelem TEMNÉ VĚŽE není Muž v černém, nýbrž její… ehm… hraná podoba. Jednoduchost duálního rozčlenění fikčního světa, do očí bijící přímočarost příčinných propojení a hlavně onen archetypální polo-osiřelý, nedoceněný, leč k záchraně světa vyvolený chlapec v centru dění, který nalezne náhradní otcovskou figuru v muži, jenž je jeho okázalou paralelou v postapokalyptickém světě, prostě tyhle i mnohé další konstrukční a motivické prostředky fantasy příběhu pro děti by byly mnohem rozpoznatelnější v podobě animovaného filmu. Jenže s očekáváním dětského fiilmu zřejmě do kina zamíří jen málokdo... Více na Poznámkách. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nepřišlo mi to tak hrozné, jak jsem se po všech těch negativních až hysterických reakcích obával. Spíše pouze po všech stránkách obyčejné, neambiciózní, nevyčnívající. Herecké obsazení dobré, a to včetně toho ústředního kluka, který mě neštval, což je v tomto typu rolí vždycky úspěch. Trikově je to dosti nezajímavé, řada scén je navíc utopena ve tmě (například ta bojová akce s démonem v lese, ta byla tak tmavá, že jsem si myslel, že se snad porouchala promítačka) a celý film působí hrozně uspěchaně, jako fragment mnohem rozsáhlejšího celku. Vzhledem k délce knižní předlohy je to asi pochopitelné, ale jako divák, který ji nečetl, bych ocenil, aby to z její adaptace nebylo tak strašně znát. Nevidím ovšem důvod k nějakému silnějšímu hejtu, spíše k povzdechnutí nad nenaplněným potenciálem. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příjemná akční jednohubka, která si na nic nehraje, neotravuje dlouhou stopáží a disponuje charismatickým Mattem. Na zdejší hodnocení se vyser, někteří zdejší šampioni, vyváděj jak kdyby psali knížky místo Kinga. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ak ste čítali predlohu (aspoň prvý diel ako ja :) ), už po polhodine (tá sa odohráva v našom svete a rieši klišé problémy chlapca outsidera) budete chcieť zabiť seba alebo producentov filmu. Ak neviete, o čom je Kingova knižná séria, aj tak dostanete mdlý a miestami aj hlúpy film, ktorý nedáva príliš zmysel a hoci má len 90 minút, na pocit trvá ako rozšírená verzia Tanca s vlkmi. Znudený Idris Elba a otravný McConaughey sa motajú predvídateľným dejom, v ktorom nefunguje nič - ani napätie, ani humor, ani akcia. Nechápem, prečo to vlastne natočili - fanúšikov predlohy to musí rozzúriť do nepríčetnosti, a nikomu inému na tom zaručene nezáleží. Hollywood v tom najhoršom zmysle slova. ()

Isherwood odpad!

všechny recenze uživatele

Budu nefér, ale co v dnešním světě je, že? Kingova sedmidílná sága je unikátní v tom, jak během víc jak dvou dekád prošla žánrovým i literárním vývojem, kdy Stephen stihnul napsat desítky dalších knih, vyznat se z lásky k westernům i popkultuře a zúčtovat z vlastní drogovou minulostí. Je to fascinující dávka opravdové epiky i bizarnosti, ale ten rok, který jsem strávil jejím čtením, byl pro mě po literární stránce výživný v tom nejlepším slova smyslu. Série nabízí asi dva tucty motivů, které by při troše tvůrčí péče vydali na řádnou blockbusterovou nadílku. Jenže tohle je ve všech ohledech ta nejhorší možná varianta. Tahle Temná věž totiž vyzobala pár nahodilých motivů, které se zrovna hodily, ale jsou poskládány do naprosto nesmyslného celku. Chybí tomu jakýkoliv dramatický oblouk. Skákání mezi lokacemi buší na dveře střižny a zoufale hledá zbytek filmového pásu. Postavy v lepším případě nemají šanci vyniknout, v tom horším jsou vám protivné. Elba sází na charisma, které pohltí i ty, pro něž je Roland Deschain stále modrookým blonďákem, ale McConaughey si střihnul asi nejdebilnější roli za poslední dekádu. Taylorův Jake Chambers je pak hotová tragédie. Tohle je tvůrčí fail na všech frontách, který se někdo na poslední chvíli pokoušel zachránit tak, že jej prodá jako akční béčko. Ale ani slušné triky nezachrání to, že ještě před první klapkou měl někdo rázně zařvat stop a převelet to k lidem z kabelovky, kteří by z toho vykřesali čtyři bohaté sezony po deseti dílech. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že hodina a půl se může takhle táhnout. Temná věž má svoje momenty, McConaughey i Elba sedí do svých rolí výtečně a v akčních scénách si je Nikolaj Arcel jistý, bohužel je to ale celé dost banální, obyčejné a nudné. Dějově Temná věž nikdy a ničím nepřekvapí, což v momentech, kdy se tváří jako akční béčko, nevadí. Bohužel se však častěji pokouší předstírat, že jde velkolepou fantasy plnou fascinujících světů, jiných dimenzí, děsivých monster a tajuplných bytostí. A vzhledem k tomu, že výpravy mimo naši realitu končí v poušti, kde je jeden zábavní park, jedna vesnice a několik zcela nezajímavých vedlejších postav, působí to trochu srandovně. Temná věž vypadá jako pilot k ambicióznějšímu fantasy seriálu, který by chtěl v následujících epizodách a sezónách svůj svět teprve divákům ukazovat. Naneštěstí toho napoprvé předvede tak málo, že nemám ani v nejmenším chuť být u toho i příště (i když žádné příště asi stejně nebude). Průšvih to není, ale vyloženě zajímavých věcí, kvůli kterým bych vás posílal do kina, se tu fakt moc nenajde. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $50,701,325Tržby Celosvetovo $111,757,995Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ Ďalší premárnený projekt. Kde obsadenie(Elba, McConaughey) na prvý pohľad upúta, len na druhú stranu tu nemá moc čo hrať, fakt nemá, klasické suché postavy bez zápalu. A to ešte úvodom vypadalo, že to ten mladý junák(Tom Taylor) v celku utiahne ale to by sa asi musel zodrať. Dejovo to je proste jednoduché ako z nejakého seriálového vatového fantasy. Veru podobných zlátanín bolo vypusených na strieborné plátno za posledných pár rokov hneď niekoľko a dopadli až veľmi nápodobné, či že zle nedobre. /videl v kine: 40%/ ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Ou em dží! Vždycky mě strašně dojímá, jak se u některých (předem docela snadno odhadnutelných) filmů všichni kolektivně rozčilují, jak někdo zase zprasil úpa božskou knižní předlohu, k čemuž bývá připojen bezpočet molekulárních analýz a srovnávacích studií, že v páté kapitole na straně 138, ve čtvrtém odstavci na osmém řádku, měl hlavní hrdina jiný, opakuji úplně JINÝ!!! odstín zelené košile než má ve filmu! Kdo to, kurva, mohl dopustit?! Všem přitom uniká zásadní fakt, že celkem přes devadesát procent kompletní kinematografie je adaptováno z méně známých knih, které vám nebyly obratnými marketingovými homouši narvány až do prdele. Že by někdo prskal třeba u Revenanta, jak to s tím Punkem dějově nesedí, to jsem si nevšiml. King je provařená fabrika na braky, asi jako když ve čtvrtý cenový zařvete „Zeman!“ a sto procent osazenstva se ihned ochotně připojí se svými léta pěstovanými světonázory. Předlohu jsem nečetl, takže nemohu fundovaně srovnávat stránky se záběry, ba ani pičovat, koho napadlo vtěsnat sedmidílnou sérii do devadesáti minut. Sračka to je, to bezesporu, ale nebylo to úplně nejhorší. Někdo se tam snažil zabít negra a když se někde někdo snaží zabít negra, musí to být zákonitě aspoň trošku zábavný. Třetí, čtvrtou a pátou hvězdu bych přidal, kdyby byl navíc teplej, slepej a na vozíčku. PS.: Svoje stylové procentuální antré jsem si vycucal z prdele a jediným zdrojem je moje chorá hlava. Nevěřte všemu, co lidi nakecaj! Ani když to říká ten sympatický tlouštík z netu. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Možná je tentokrát přání otcem myšlenky, ale s výslednou podobou Temné věže jsem dost spokojený. Kombinace neprvoplánových herců a fantasy tematiky se mi od začátku líbila a Nikolaj Arcel mě opět nezklamal. McConaughey je správně slizký a Elba, přestože kdovíkolik prostoru vlastně nemá, taky potěšil. Hlavní výhodou je však stopáž, která se drží na rozumné délce, a celá hodina a půl příjemně odsýpá. Na vedlejší postavy se tak moc nedostane, stejně jako na propracování pozadí a motivace hlavních hrdinů. Což je trochu škoda, ovšem v dnešní době ukecaných a roztahaných blockbusterů s tím vlastně ani problém nemám. Temná věž je příjemně nepřeplácanou fantasy, která v kině bez problémů zabaví. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VE STŘEDU VESMÍRU STOJÍ VĚŽ A CHRÁNÍ NÁS PŘED TEMNOTOU. ŘÍKÁ SE, ŽE ZBOŘIT JI DOKÁŽE MYSL DÍTĚTE…“ /// Kluk co vidí napříč světy, Pistolník a Muž v černém, který likviduje všechny, kteří ho následují… Asi jedinou chybou je, že jsem čekal něco dospělejšího. Srozumitelně podaná, vodsajpající temná fantasy, na kterou bohužel brzo zapomenu. Těší mě, že se ke Kingovi přistoupilo s úctou (i když samozřejmě nemá smysl srovnávat s knižní podobou). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knižní sérii od Stephena Kinga z let 1998 – 2004, neznám. 2.) Miluju jednohubky. 3.) Thx za titule „dragon-_-“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Sony / Columbia // Počet premietajúcich kín v USA: 3,451 // Otvárací Víkend v USA: $19,153,698 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetl, ale věřím, že zrovna zde je kniha určitě zajímavější, film je místy hodně uspěchaný a co si budeme povídat narvat 7 knih do 90 minut je nemožné, delší stopáž by filmu slušela více. K herectví nemám žádné výhrady Idris Elba je správný klaďas a Matthew McConaughey jako záporák excelentní, je až s podivem, že v takovém béčku hrají Áčkoví herci. Akce je slušná, hezky nasnímaná, jen ta s démonem byla až moc tmavá. Atmosféra téměř žádná tedy jako horor bych film vyloženě neoznačil byť zde jej tak značí, ale na jedno podívání si myslím slušná neurážející zábava. 65% ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Radšej tu s nikým nehovorte." Prepadák (rozpočet 60 miliónov, tržba na celom svete 113). Vyzerá to ako mix (seriálovej) Hviezdnej brány, Xeny a Nekonečného príbehu 3, do ktorého nejaký šialenec na konci natáčania nečakane narval 14 miliónov navyše a tak sa narýchlo dorobilo pár trikových scén. Ako udalosť roka (a prvý stavebný kameň ambiciózne naplánovaného univerza - filmy, seriály...) to nevyzerá ani omylom. Nesympatický McConaughey, nijaký Elba a jeden chalan. Akoby nevedeli, ako to hrať a tak sa len motajú pred kamerou, odrapocú texty a idú do šatne (prinajhoršom do prívesu) a vy ste radi, že ich konečne nevidíte. Podozrivá minutáž (hodina a pol?) naznačuje, že sa v zákulisí museli diať nechutné veci. Nie je to úplne zlé a občas sa objaví zaujímavý nápad (hlavne Rolandove makačky s búchačkami vám otočia čočkami). Ale ako celok by som to zhodnotil nasledovne: zlý režisér, zlí herci a zlý scenár. Z toho dobrý film neurobíte ani zázrakom. P.S. – Môžete argumentovať tým, že za 60 miliónov sa vizuálny zázrak neurobí. Potom si spomeniete na 30-miliónový District 9. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja si nemuzu pomoct, me to bavilo. Naprosto zapomente na Kingovu Vez, cetl jsem ji komplet a s ni to ma spolecnyho fakt minimum, ale jako beckovy akcni fantasy to funguje. Tvurci z knih vybrakovali ten naprosto totalni zaklad a ten jeste osekali, aby narvali pres ctyri tisice stran textu do 90 minut dlouhyho filmu a ve vysledku to je tak jednoduchej pribeh postavenej na zajimavy myslence, kde se vystridaj tak ctyri ruzny lokace, ale me to prekvapive stacilo. Tim, ze je vse nahusteny do 90 minut neni cas se zdrzovat nebo vykecavat, takze film krome povinnyho lehce nezazivnyho uvodu uhani svizne kupredu, triky jsou prekvapive hodne fajn (samozrejme na becko) a herci nenastvou. Kdyz se prenesete pres to, ze je pistolnik cernoch, tak neni Elba uplne spatnou volbou, McConaughey je vylozene libovej a Taylor v porovnani s jinejma detskejma hercema nesere. Akce je tu dost, zaverecne prestrelka je hodne cool, takze ja jsem vlastne spokojenej. Z pohledu vernosti k predloze to je samozrejme na odpad, z pohledu zabavnyho becka na jedno skouknuti vicemene bez vyhrad. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Muž v černém unášel děti skrz světy a pistolník se mu náhodou ocitl v patách. Není to tak hrozný, není to ale ani dobrý. 6/10 (1* za Elbu, 2* za McConaugheyho a 3* za Katheryn Winnick) ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetl, ale i bez toho cítím, že filmovou verzi Temné věže tvůrci probrali jako důchodci bednu jablek v Kauflandu ve čtvrtek v sedm ráno a asi tak 80% vyselektovali. To nejatraktivnější na zbytku je snad jen McConaughey a jeho vcelku atmosférický záporák a druhý zapamatovatelný moment je milimetrově přesná střelba Gunslingera. Po pár týdnech si na nic jiného nevzpomenu. Takže odškrtnuto a jedeme dál... 60 miliónů dolarů(rozpočet)/111 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Asia_Power odpad!

všechny recenze uživatele

Temná věž je nejtemnější film všech dob. Záporák Meťů Mektentononc chodí v černým a jeho duše, kterou nemá, je temná, Idris Elba je černý od kořínků až ke konečkům, temná věž je černá a samotnej film je tak černej, že jsem v kině viděla na plátně píču. Teda ne, že by na mě koukala lascivní vlhká blizna, ale černý plátno a já začala píčovat, že se promítač Pepík opět ožral a z prdele přestřihnul pásku. Jenže pozor !!! Ono to hrálo, jen to je tak temný, že když je scéna, kdy v temný noci v temném lese je temná obluda tak je prostě hovno vidět. Nikdy se mi v kině nestalo (a že v kině v Děčíně jsem zažila už skoro všechno) aby film byl v tak na kokot kvalitě, že tmavý scény nejsou vidět. A tenhle film je tmavej furt. Kde nebylo na efekty, tam se jebla tma. Takže pokud jste chudí studenti, nuzní důchodci, nezaměstnaní budiž k ničemové nebo z jakéhokoli důvodu jste na hovno a nemáte na lístek do kina, nesmutněte. Vlezte si doma o půlnoci na hajzl, zhasněte a 95 minut koukejte kolem sebe. Zážitek to bude podobnej a jako bonus se na to můžete zvysoka vysrat ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Je známo, že Stephen King hodnotí filmové adaptace svých literárních děl se stoickým klidem. Pouze v roce 1980 se neovládl a po zhlédnutí Kubrickova geniálního Shining začal prskat vzteky, jelikož se nevyrovnal se skutečností, že mistr překonal jeho knižní předlohu o několik tříd. Troufám si říci, že po dlouhých 37 letech vyprskne znovu, avšak tentokrát přesně z opačného důvodu. Kdyby tušil, že se jeho opus magnum na plátně přemění v narativně inkoherentní chaos, vyrazil by zástupce filmového studia ze dveří hned při první zmínce o možném prodeji práv. Jak by například vypadala adaptace Martinovy sedmidílné fantasy ságy Píseň ledu a ohně, kdyby se ji nějaký pološílený magor typu Nikolaje Arcela pokusil vměstnat do absolutně nedostačujících 91 minut? Který blázen dal tomuto nesmyslnému projektu zelenou? A přečetl si vůbec někdo ze zúčastněných knižní předlohu? Evidentně nikoliv. Scénář je nesourodým slepencem, který pravděpodobně vznikl náhodným okopírováním několika stránek každého dílu série. Chybí zde jakýkoliv úvod do mytologie a charaktery postav jsou jen povrchně načrtnuty, což mimo jiné přináší problém s nevěrohodností Rolandovy motivace, kterého z nepochopitelných důvodů hraje černoch Elba. Asi se opět musely naplnit kvoty. Postavy zcela postrádají srdce a divákovi bude jejich osud zcela lhostejný. Herci působí znuděně a CGI pak zaujme leda tak svou směšností. Ve výsledku kolosální omyl, který nikdy neměl spatřit světlo světa. PS: Jakožto zdejší hororový expert prosím o vyškrtnutí žánru horor z profilu filmu, jelikož toto zařazení nemá sebemenší oporu v realitě. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pozor! Vezmou si tě. Kradou kluky jako ty. Přenesou je. Zvláštní děti. Sílu tvé mysli, tu oni chtějí." Hlavně ty svítící děti, co nedovoleně procházejí portálem. To dá rozum. A přesně tohle umí Jake, jenže mě ten jouda moc nebavil. Mě bavil bojovný Pistolník a bavil mě i zlý Walter. Taky jsem se naučil raketově nabíjet kolty, ale tím pozitiva na Základní Zemi končí. Nechť jsou vaše dny dlouhé a nikdy nezapomeňte tváře svých otců. Sice nevím, co to úplně přesně znamená, ale Pistolník to říkal tak přesvědčivě, že to musí být důležité. ()

Související novinky

Temnou věž čeká restart

Temnou věž čeká restart

22.03.2019

Nejspíš si ještě vzpomínáte na ambiciózní plány studia Sony, které si před pár lety zajistilo práva na adaptaci Temné věže od Stephena Kinga. Vedle prvního filmu měl vzniknout také seriál, který by… (více)

Raimi a Kronika Královraha

Raimi a Kronika Královraha

30.01.2018

Možná si ještě pamatujete, že se Sam Raimi motal kolem Hobita a Warcraftu. Nakonec by se ale měl vrátit k fantasy jinudy, upsal se totiž režii Jména větru, což je první kniha z kouzelnické ságy… (více)

Temnou věž čeká seriálový reboot?

Temnou věž čeká seriálový reboot?

21.10.2017

Stephen King je letos jednou nahoře a jednou dole. Zatímco nové To zabodovalo na všech frontách, Temná věž zklamala po kritické i po finanční stránce. Studio Sony pochopitelně chystalo další díly a… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama