Reklama

Reklama

VOD (1)

Svět mafie ničí každého, kdo na okamžik zaváhá a chce jít jinou cestou. V působivém gangsterském dramatu zachycuje u nás dosud nepříliš známý režisér Abel Ferrara zvláštní psychologii italoamerické zločinecké rodiny. Ke konci třicátých let dvacátého století se dva bratři - Ray Tempio a Chez Tempio - musí vyrovnat se smrtí jejich nejmladšího brata. Před pohřbem Johnnyho, který provokoval svým chováním a který tíhnul ke komunismu, chce nejstarší bratr Ray najít a potrestat vraha. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Účinné depresivum Ferrara prodáváno bez lékařského předpisu - doporučeno užít 1 x za život před jídlem či sebevraždou. Mimochodem bezchybný Walken. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Další z Ferrarových samorostů balancujících mezi žánrovou exploatací a pokusem o umělecký film. Tentokrát aplikuje své úvahy o mezích svobody lidského konání na gangsterskou historku, v níž hrdina (Walken) váhá, zda má pomstít smrt svého bratra (a dál tak roztáčet kolotoč násilí). Výsledek je - u Ferrary tradičně - nemastný neslaný. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám rád gangsterky ze třicátých a čtyřicátých let, tohle jsem léta nechával v knihovně bez povšimnutí. Nějak mi necvaklo, že i tohle je mafiánská záležitost. A jelikož jsem po čase dostal chuť na Walkena tak jsem na film koukl. Hned jsem byl zase v Mafii 2 krátce po válce, kdy si ,,rodiny'' ve velkoměstech dělily své rajóny a běda jak jim tam někdo lezl do zelí. Jedna z takových italských rodin má úmrtí. Johnnyho Tempica někdo zastřelil z auta na ulici. Musel to být někdo od konkurence to je jasné. A tak zatímco u vystavené rakve rodina truchlí, muži se už dohadují kdo to byl a jelikož mají podezření, chystají pomstu. Jisti si ale nejsou navíc Johnny si zbytečně dělal nepřátele svojí nákloností ke komunismu i v rodině. Přeživší bratři Ray a Chez také dobře vědí, že jakákoliv pomsta přivede zase jen další pomstu do rodiny a kolotoč vraždění se bude točit dál a dál... Christopher Walken byl tračně skvělý a i ostatní hráli dobře. Nemělo to formát klasických mafiánských filmů, byla to jen taková jedna epizodka z jejich života. Rozhodně to ale stálo za vidění a chválím i zpracování prostředí Ameriky na konci čtyřicátých let. Dávám za tři prázdné nábojnice. * * * ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ono je to parádně natočené (osobitá režie a herci snad všichni do jednoho excelentní), ale abych se přiznal, celou dobu mě to tak nějak nebavilo a do čtvrté hvězdy mi to zapadlo až úplně na konci.. Možná je to tím, že ten příběh v sobě má tolik motivů a vrstev(většinou jen naťuknutých či potenciálních), že na té ploše 90minut prostě nemají šanci adekvátně zavibrovat.. Škoda, že v roce 96 nebylo běžné točit kvalitní televizní minisérie, protože alespoň 3 hodinové díly by z toho rázem udělaly malou kultovku.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Na prvy pohlad to vyzera dobre -svet mafie znici kazdeho kto ju chce opustit, psychologicky profil italozlocineckej skupiny ... len Ferrara nema  premyslene konce, tu to platilo dvojnasobne, ten koniec je proste utnuty a tym cely film degraduje az na podpriemer   : 30 % ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Slušná gangsterka, ktorej nesvedčí akurát vlečúci sa úvod z karu trvajúci cca 20 minút. Po ňom vďaka retrospektívnemu zoznamovaniu sa s hlavnými protagonistami a postupným zodpovedaním načrtnutých otázok naberie film správny spád. Atmosféra neskorých 30-tych rokov je vykreslená bravúrne a v spojení s dobovou hudbou dýcha na míle. Herecky vyčnieva ústredné trio bratov (Walken, Penn, Gallo) každý s rozdielnymi charakteristickými črtami a tiež postava štýlového mafiána v podaní Benicia Del Tora. Nezameniteľný režisérov rukopis je cítiť najmä z mrazivého a depresívneho záveru aký ma nechal tápať v neistote či nepridať aj ďalšiu hviezdu. ()

Joski 

všechny recenze uživatele

"Život bez filmu by byl asi prázdnej, co ty na to?" Vincent Gallo opäť boduje svojím ležérnym a pozitívnym postojom k filmu:-) Je to asi jediný borec okolo ktorého sa točia (od jeho pohrebu) životné príbehy všetkých postáv. Na klasické gagnsterské či mafiánske filmy Ferrarov Pohreb samozrejme nemá a je evidentné, že sa o to ani nesnaží. Pohľad na problematiku je skôr jemne na povrchu. Ani skupina skvelých hercov nepomohla dotiahnuť trošku slabší scenár. Najviac ma dojal slovenský preklad názvu filmu "Pomsta". Originál anglický "The Funeral" a český "Pohřeb" presnejšie označujú základný koncept rozprávania príbehu. Ak by sa vylepšil scenár a režíroval to trebárs Scorsese, divák by dostal požadované filmové sústo. Film z veľkou ambíciou ktorú žiaľ nenaplnil. CSFD vcelku presne hodnoti, okolo 60% ()

kolacky 

všechny recenze uživatele

Tři bratři v triku, kteří nevědí, co chtějí... A když už si vůbec nevědí rady, mstí se na mafiánovi, který jede po docela jiné koleji... Ach jo. Jedna hvězdička za hezkou Rosselini, dvě za mafiána Benicia, budiž mu země lehká... ačkoliv, kdo ví, tihle "umělci" mohli zpackat i prosté odrovnání konkurenta ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Skvělí herci, pěkně hustá atmosféra, vynikající, i když hodně těžký konec. To jsou plusy, ale bohužel Pohřbu absolutně scházela nějaká myšlenka, lepší vykreslení jednotlivých postav a celkově lepší scénář. Místy jsem si připadal, že se dívám na zpomalený film a i když byl Pohřeb relativně krátký, tak hluchých míst tam bylo opravdu moc. Ještě že zde hráli takoví herci jako Walken, Del Toro nebo Chris Penn, jinak by to byla pěkná nuda. 50% ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch slabších mafiánských filmů, kde kostrbatý scénář zachraňují skvělé herecké výkony (Walken, Penn, Del Toro...) ()

Reklama

Reklama