Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlivný narkobaron Frank White (Christopher Walken) se vrací po letech z vězení, aby začal nový život. Ne snad, že by přestal obchodovat s drogami nebo se nelítostně zbavovat svých konkurentů, ale již déle nemůže sledovat upadající životní úroveň ve své čtvrti. Rozhodne se podporovat chudinu, chce investovat do nové nemocnice a ve finále proniknout do politických kruhů. Proti jeho aktivitám se však postaví skupina nekompromisních policajtů, kteří se nezdráhají překročit zákon. (J.Connor)

(více)

Recenze (43)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

První film od Ferrary a podle toho co jsem viděl si myslím, že nejde jen o rutinéra exploitationu (jeho domovský žánr), ale minimálně v tomhle filmu i o schopného režiséra (King Of New York je prý jeho nejambicióznější film), který dokáže budovat náladu scény a vést herce. Z hlavy si nepamatuju nějakou lepší Walkenovu roli, ale až ho uvidíte předvádět tanečky v rytmu hip-hopu a nebude vůbec směšný, ale kurevsky cool, tak pochopíte. Zatraceně stylová záležitost. P.S. Tenhle film obsahuje vůbec nejvíc rajcovní scénu v metru jakou jsem kdy viděl, no je fakt že jsem jich moc neviděl :) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Naprostá herecká přirozenost (čti mistrovství) všech zůčastněných v kombinaci s nekompromisností a nekorektností dělá z tohohle filmu velmi solidní záležitost. Christopher Walken tam furt paří na hip hop a Laurence Fishburne je mírně řečeno maniakální. Navíc je tam i dost akce, která slouží jako odreagování od špinavého New Yorku. Líbilo se mi, že se kouknem do soukromí nejen Walkenově bandě ale i policajtům. Prostě filmová libůstka. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO MŮŽEME OČEKÁVAT OD PŘEVYCHOVANÝHO FRANKA WHITE?“...... /// Zadečky krásných žen, kulky (?) pomstichtivých mužů....FRANK JE ZASE DOMA!!! Vstal (jakoby) z mrtvých, je (jakoby) převychovanej a blázen, kterej sní o lepších zítřcích (ty vole, to je hnusný slovo!!!!). Nemocnice v Bronxu? Město si to nemůže dovolit...město nemá prachy (...prostě nejlepší film Mirka Kalouska)...jenže Frank je (tak trochu) magor! Skurvenej KRÁL NEW YORKU a na druhý straně policajti. Přestřelky, honičky (auty) a gangster, kterýmu bych mohl (relativně) přát dlouhej život. (Utopie?!) Zajímavej příběh, jenž ani po těch (mnoha) letech nenudí, objeví se v něm dost známejch obličejů a kterej rozhodně můžu doporučit všem milovníkům gangsterek. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Trochu dealuju a chcu pomoct sociálně slabším. 2.) Nikdy jsem nezabil nikoho, kdo by si to nezasloužil. 3.) Thx za titule ,,Yoss“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

movie 

všechny recenze uživatele

V roce 1990 se svým příspěvkem do drug kingpin žánru hlasitě přihlásil i dokumentarista pokleslého New Yorku Abel Ferrara a mě se chce křičet "zapomeňte na Scarface", protože právě tohle je ono. Rýchlý "rise and fall" socialistického gangstera Franka Whita, který nejspíš patří mezi jedny z nejlepších rolí Christophera Walkena, zahalený v mírně abstratktním a značně nadopovaném hávu vám přísně usiluje o život a všem ho velice doporučuji. Ferrara zde nabízí svoje nejpřístupnější dílo, což ale neznamená, že řadě diváků u toho nezůstane přitažená smyčka kolem krku. Pokud někdo jen trochu pochybujete, podívejte se na casting tohodle filmu a budete mít jasno: Argo, Buscemi, Caruso, Fishburne, Esposito ... a samozřejmě absolutně disciplonovaný a přitom nespoutaný Walken. Must watch. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Majster vedľajších rolí, vždy úžasný Christopher Walken, sa, našťastie, za svoju dlhú predlhú kariéru objavil aj v niekoľkých veľmi slušných, nadpriemerných dielach, kde figuroval ako hlavný herecký ťahák. Jedným z nich je tento počin Abela Ferraru. Krvavá balada o newyorskom podsvetí s chladnou, nefarebnou štylizáciou typickou pre deväťdesiatkové krimi trilery. Upršané, hmlou zakalené mesto mrakodrapov sa krásne predstavuje už v úvodných minútach prostredníctvom "prejazdovej" scény patriacej úvodným titulkom, v limuzíne s Carrie Nygren na zadnom sedadle a v identickom duchu pokračujeme aj zvyšných 100 minút. Pochmúrny nočný New York málokedy vyzeral zmyselnejšie. Postavy pekne sedia do tónu a vyznenia filmu s výnimkou Larryho F. a jeho čiernej skupiny, ktorá je až karikatúrneho charakteru a pripomína skôr formáciu Run–D.M.C. než drogovú gangpartu. Scenár obstojí, akcia tiež, lokácie a scénografia detto. Od 90s krimi s Walkenom v hl. role viac vážne nepotrebujem... (x) (28.3.2019) (4.1.2022) ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejpoctivějších čistokrevných žánrovek- výtečně obsazená, suverénně zrežírovaná a zatěžkaná podezřele vysokým počtem mrtvol na každých deset minut příběhu. Christopher Walken je v roli bezcitného gangstera dokonalý, viditelně si užívá každé gesto i výstřel a jenom mi potvrdil, že patří dlouhodobě k nejpodceňovanějším americkým hercům. Jeho tanečky na hip-hop, jeho výraz, když někoho posílá k Pánu....., to jsou nejen kultovní momenty, ale i příklady nedoceněného hereckého mistrovství. Ale King of New York není jen o Walkenovi- bez něj by sice pravda nebyl ničím, ale pořád je tu ještě maniak Fishburne, co si k snídani dává celou nabídku od McDonaldu, zrzavý poliš Caruso, skvělé přestřelky a jedna povinná automobilová honička. Tedy něco, co už dnes nikdo netočí. 75% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jasným klenotom tohto snímu je prvotriedna réžia a skvelý Christoper Walken, ktorý tu opäť raz predviedol, ako sa má hrať negatívna postava - celý film tu patrí iba jemu... No ale príbeh samotný ma moc nenadchol. Iba priemerná mafiánska story o tom, prečo a ako sú tie paragrafy v zákonoch prekrútené a vytočené... až tak, že z poctivých ľudí robia zločincov - pekná myšlienka, no nič viac. Bez Walkena by tu bola častá nuda. Lepší priemer. 65/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ferrrara je rozporuplný režisér. Postavil svoju kariéru na rape and revenge, filmoch o drogách a rôznych druhoch expolitácie a minimálne v zámorí sa teší pomerne obstojnej fanúškovskej základni. Ibaže jeho filmy majú strašne kolísavú kvalitu. Raz sa mu napríklad podarí natočiť vynikajúce sci-fi (Lupiči tiel), ktoré aspoň čo do depresie prekoná aj originál (resp. prvú adaptáciu); inokedy sa doslova strápni umelecky mieneným pseudohororom, plným filozofujúcich upírov a feťákov (Závislosť; a tých artových pokusov bolo viac; 4:44 alebo Lovci mozgov.). A potom je tu ešte jeho najslávnejší Driller Killer, z ktorého som raz videl asi pätnásť minút - výsledok presne toho druhu amatérskej nadšenosti, čo nemám rád, čo ma takmer vždy sklame a ktorý som (vzhľadom nato, že nepotrebujem pozerať každý film istou veľmi úzkou diváckou skupinou označovaný za kult) automaticky vypol a zmazal. Byť to robím len zriedka. King of New York je tiež zvláštny film, ale v inom zmysle. Abel si odpustil svoje experimenty, no zároveň je jeho výtvor typickým čiernym koňom, oscilujúcim medzi žánrami a zabehnutými žánrovými postupmi. A dopredu hovorím, že melanchóliu talianských evergreenov (ani vlastne nič - ani vzdialene podobné akýmkoľvek Scorseseovským trademarkom), teda rozhodne nečakajte. V mafiánskych filmoch z pravidla existujú iba dva druhy réžijného prístupu a od nich sa odvíja aj spôsob narácie: Buď je klaďas policajt, alebo gangster. Ferrara sa snaží zostať niekde medzi. V jednej scéne nám ukazuje Laurenca Fishburna (vtedy ešte Larryho Fishburna), ako bez mihnutia oka postrieľa partiu konkurenčných priekupníkov, a v druhej už z drogových peňazí prispieva deťom "nech majú všetko čo potrebujú". Ikonizovanie Walkenovho "narkobarona" musí pripomenúť DePalmu a k tomu plus vidíme príbeh aj z druhej strany, zároveň s dôrazom na sympatie k postavám (takmer doslova ako v Chobotnici) ktoré po ňom idú (niekoľkominútová scéna zo svatby jedného z policajtov, neskôr končiaceho ale hodne nepríjemnou smrťou). A tie postavy sú horlivé, až to bolí. Až tak, ako keby niekto natočil Francúzsku spojku, rozprávanú z pohľadu Fernanda Reya. Ferrarov film za všetkými týmito klasikami (kvalitatívne) značne zaostáva, stále je tam ale niečo - akási béčková údernosť - niečo, čo jeho film robí akčnejším a unikajúcim realite a pritom tak cool, až to stojí zato. Rap, depresia, temnota prestupujúca každým záberom (v spojení s modrými filtrami), takmer absolútne eliminujúca denné svetlo. Konieckoncov svoj pôvod by sa pán režisér márne snažil zakryť. Niekto je zastrelený, ale jeho priestupok bol závažný, tak schytá pár guliek ešte jeho mŕtvola. A nahotinky tiež vidíme častejšie, než by si to príbeh žiadal. Vo výsledku je King of New York vydarený snímok, avšak - pre milovníkov mafiánskych opusov pravdepodobne príliš dekadentný. Možno preto ho u nás takmer nikto nepozná. Rovnako ako Malú Odessu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre mňa skôr štandartne nakrútená gangsterská historka. Našťastie aspoň poriadne krvavá a čo sa týka mŕtvol, tak tam to padá hore dole, doľava doprava, žiadne ohľady na to, kto je hlavná, vedľajšia, kladná či záporná postava. Inak celkom zaujímavý náhľad do súdobej hip hopovej scény, odznie tu toho skutočne veľa a neviem prečo ma toto obdobie v tomto hudobnom žánri oslovuje viac ako od nultých rokov, odkedy je podľa mňa hip hop nuda, asi preto, že sa z neho stal čisto komerčný artikel. Inak NY je tu zobrazený ako totálna diera, to treba Ferrarovi nechať, len som sa stále nevedel zbaviť pocitu, že to pravé orechové by to bolo v Leeho rukách. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Takových známých xichtů a co ztoho? I songa Avril Lavigne - Complicated má lepší zápletku než tohle.. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušná a drsná gangsterka, která svým příběhem působí poněkud absurdně ale ve výsledku se jedná o zdařilý, krvavý snímek s řadou dobrých herců. Škoda, že Ferrara není tak dobrý režisér, v rukou někoho zkušenějšího se mohlo jednat o jednu z nejlepších gangsterek. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

KNY je určitě zajímavý a jeho sledování není ztrátou času už kvůli vynikajícímu Walkenovi, ale jako celek je film poněkud nevyrovnaný, když střídá působivé scény a originální zápletky s těmi fádními, které můžeme vidět v každé kriminálce. Holt Ferrara není Scorsese, ale snahu oceňuji. Je vidět, že Abel má zkušenosti s látkovou výměnou, protože daleko nejefektivněji na mě působily scény dekadence, šňupání a tanečků. Velmi zajímavej je i soundtrack, na kterém se představí legendy gansta rapu typu Schoolyho D a dalších. Ne nelekejte se, tohle není žádný hiphop a R&B tak, jak ho známe dnes. Nakonec jen noticku, že u nás vydala v prehistorii VHS firma Q film, které se to asi nějak dramaturgicky zatoulalo, protože obvykle český trh zásobovala taliánským trashem typu 2019: Fireflash, Blastfighter a dalšími. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

"Well, it's a tough job, but somebody's got to do it." CHRISTOPHER WALKEN panuje New Yorku suverénně a s přehledem. Narodil se pro tyhle role a vy mu to musíte žrát, i kdybyste nechtěli. Nečekal jsem, že by ze sebe Ferrara mohl dostat tak skvělý film s úžasnými dialogy, akcí a postavami. Nikdo tady není za blbečka. Drsné jsou nejen gangy a bossové, ale taky poldové v podání Carusa, Snipese a Arga. Prostě opomíjený nářez, kterému nic neschází, nikdo se s ničím nemazlí a všechno se řeší se zbraní v ruce. Násilí, zbraně, drogy, sex a moc + snad nejlepší role Laurence Fishburnea. Bez okolků jdu zařadit tenhle film do mé TOP 10 ! ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Vizuál je výborný, hereckým výkonom tiež niet čo vytknúť, Walken, Fishburne aj Caruso sú skvelí, no scenár mi až taký extra neprišiel a dosť mi dojem pokazil aj dabing bez ruchov v pozadí. Možno keď si to dám v originále, tak prihodím hviezdu. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Film z roku 1990 a má tady dnes 200 hodnocení?..a modrá procenta? No to teda čumím.......... Je fakt, že to je dost těžký film, který rozhodně nevede diváka za ručičku a nenapovídá, co si o něm máme myslet a jak ho pobrat.. Jde o dost jedinečné dílo s velkým důrazem na budování situací, práci s herci a atmosférou... Z tohodle filmu je totiž fakt cítit ulice velkého jablka.............4 je málo, 5 je trochu moc ..ale proč né? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Od Ferrary mám přece jen raději jiné filmy, především pak "Poručíka", který ukazuje krásné zdegenerování člověka, který dostal trochu moci a rozhodl se, že si bude trochu užívat. Tohle je velmi podobné téma, ale v hlavní roli rovnou máte grázla. Grázla, který se snaží trochu napravovat to, co udělal. Ale dál zabíjí. Některé scény jsou pořádný masakr. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Melancholický a temný příběh drogového krále v super podání Christophera Walkena, nesoucí se v duchu starých krimi. Na tuto nízkorozpočtovou záležitost se slušně kouká, nechybí nějaká ta automobilová honička a když někdo někoho zastřelí, vystříkne spousta krve, čímž pro mě byla dosažena větší autentičnost zabití než v jiných gangsterkách. 3,5*. ()

Reklama

Reklama