Reklama

Reklama

No Impact Man: The Documentary

Trailer

Obsahy(1)

Colin Beavan se rozhodl úplně eliminovat svůj osobní dopad na životní prostředí celý budoucí rok. To znamená jíst vegetariánsky, kupovat jen místní potraviny a vypnout chladničku. Také žádné výtahy, žádná televize, žádná auta, autobusy, nebo letadla, žádné toxické čistící prostředky, žádná elektřina, žádná zbytečná spotřeba materiálu a žádný zbytečný odpad. Žádný problém - alespoň pro Colina - ale on a jeho rodina žijí na Manhattanu. Takže když jeho rychle se stravující, obchod milující manželka Michelle a jejich dvou a půlletá dcera táhli do boje, dopad projektu začal mít pro jeho život nepředvídatelné důsledky. (Bedya)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

metylovice 

všechny recenze uživatele

Téma omezení závislosti člověka na konzumním životě mě zajímá už dlouho. Navíc mě zajímalo, jak se s tím ten chlapík popere a jestli nebude jen opakovat to, co nám servírují komerční média za správné. Film má kromě ekologických myšlenek také prvky reality show, kdy je do zkoumání zahrnuta celá rodina. Každá z postav má svůj vlastní přístup. Zatímco „on" to bere jako možnost něco zjistit a dokázat, „ona" to bere jako velké omezení svého života a časem i jako velké obohacení života a malá dcerka to bere jako hru. Nenápadný soused se zahrádkou pak v závěru pronese krásnou myšlenku, která ukazuje, že proces není u konce. Každopádně je vidět, že svět se od roku 2009 někam v této oblasti posunul a s některými zásadami lze výslovně souhlasit a některé jsou přehnané. Za mne hodnotím známkou 4. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi oceňujem rozhodnutie tej rodiny, no myslím, že by som to dokázal lepšie. Oni išli len cestou toho, aby mali čím najnižší až nulový dopad na prostredie, no to sa musí dopĺňať s osobným presvedčením, so sebestačnosťou, s nezávislosťou, s bojom proti korporátnemu kapitalizmu a treba deň odo dňa tento spôsob vylepšovať. Tu to nenastalo, bolo to viac o pocitoch účastníkoch ako o konkrétnych detailoch, kde život zmenili, veľa nám zrejme bolo zatajené, nielen ohľadom porušení pravidiel, či hádok. Bol to len pokus, samozrejme že niekde na dedine v Izraeli by ste to dokázali možno doviesť do úplnosti, no aj to je otázne, lebo aj tie solárne panely sú v súčasnosti nedokonalé, mnohé polia, kde sa pestujú organické plodiny, bez genetických modifikácií sú infikované z iných polí, niektoré veci zas treba dopraviť, proste je to problematické a nežijú tak ani mnohí ochrancovia prírody, ale postupne ľudia nachádzajú a vymýšľajú spôsoby a veci, aby sme mohli prejsť k tomuto správnemu životu súžitia s prírodou, bez toho, aby sme sa cítili obmedzovaní. Najväčší problém je stále energia, napriek tomu, že už nie pre jednotlivcov, ale skôr pre skupiny ľudí, tu to napríklad ešte nezvládli jednotlivci, no vidno, že to malo otvorený koniec, že s tým nesekli, ale sa im to zapáčilo a mienili to vylepšovať, lebo v New Yorku zo dňa na deň takto zmeniť život je komplikované a nejde to ľahko. Je to inšpiratívny dokument, ktorý si môžem zaradiť k mnohým iným, no bolo to len také jednoduché, veľa vám to nedá. ()

Reklama

Demoiselle 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejtěžší rok, kterým si rodina Colina musela projít. Nicméně jako celek mi to přijde nedotažené do konce z hlediska dokumentárního. Bylo poznat, kdo si co odnesl, jak se během roku měnily názory a jak /manželka/ začala přemýšlet o určitých věcech jinak, ale celku něco chybí. Kruh nejspíše uzavře kniha! ()

hunty 

všechny recenze uživatele

Žít jeden rok ekologicky v centru New Yorku rozhodně není lehké, z toho půlku dokonce bez elektřiny. Červi se postarají o zbytky, komunální odpad prakticky žádný, žádný toaleťák, nové oblečení a dovážené jídlo atd. Pro někoho blázen do toho zahrnul i manželku, která nemá ani ráda přírodu a přeci se z ní vyklube zelená, a dceru, co ještě neumí pořádně mluvit. Ač mě ten dokument zaujal, tak budu pokrytec a do něčeho tak razantního se nejspíš nikdy nepustím (,i když jeho poselstvím není taková změna a nic z toho nevnucuje). ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Film vidím cca 8 let po jeho vzniku a dost by mě zajímalo, jak si teď ona rodinka stojí. Z ostatních komentářů mi tak nějak vyplývá, jako by jejich pisatelé neposlouchali samotné protagonisty filmu. Ani jeden z členů rodiny si nečinil právo na nejobjektivnější náhled na celou problematiku. Během celého filmu samotný autor zdůrazňoval, že je to jeho vlastní cesta. A proč ne. Každý si k této změně životního stylu může dojít skrze různé vlastní lapsy a kolapsy, a to, že o tom natočí film, proč ne... Každý člověk si v tom může najít to své. A kdybychom všichni udělali aspoň jednu věc z toho, co udělala ta rodinka, budou to aspoň malé krůčky k těm podstatnějším, které snad jednou dovedou celý systém k udržitelnosti. I to, že autor začal sám spíše z vlastních experimentálních důvodů bez hlubší motivace, nevidím na škodu, protože během celého filmu je čím dál tím jasnější, že se k oné hloubce nějak prokousává. A jeho žena též. Takže film lze spíše považovat za osobní sondu do života jedné rodiny, která se pokusila změnit své zažité životní stereotypy, a to s otevřeným koncem... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama