Reklama

Reklama

Hitler a okultismus

(TV film)
  • USA National Geographic: Hitler and the Occult

Obsahy(1)

Adolf Hitler, nacismus, teorie o nadřazenosti takzvané „árijské“ rasy, nenávist k Židům, rozhodnutí o likvidaci židovského národa, pavědecké pokusy na lidech s cílem zjistit hranice lidské odolnosti, či pokusy o vytvoření dokonalých „nadlidí“, ale i nacistické obřady, nacistická symbolika…
Kde se vzaly tyto prazvláštní teorie, pseudovědecké pokusy a středo-, či starověké reálie v racionálním 20. století?
Na nacisty, jejich ideologii a praxi, působilo kromě frustrace z výsledku první světové války a politického a ekonomického rozkladu Německa po jejím skončení, ještě mnoho různých dalších vlivů, např. Nietzscheho filozofie a sociální darwinismus.
Velmi významným, málo prozkoumaným a většinou přehlíženým a opomíjeným faktorem byl okultismus a esoterismus, které prožívaly na přelomu 19. a 20. století svůj zlatý věk. Lidé jako Helena Blavatská, Guido von List, Jorg Lanz von Liebenfels vytvářeli pseudohistorické teorie vývoji lidstva o nadřazené „árijské“ rase o jejím božském poslání a tím i o božském poslání nacistických vůdců. Zvláště Hitler a Himmler patřili mezi ty, kteří svoje spojení se starogermánskými a árijskými předky považovali za osudové a bohem (či spíše starogermánskými bohy) předurčené a sebe sama považovali za vyvolené vůdce, kteří mají vládnout světu a rozšířit v něm árijskou nadřazenost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě nepovedený dokument, ale jaksi název moc nekoresponduje s obsahem - správně by měl být Hitler a Hitler. O okultismu jako takovém pojednává velmi povrchně a spíše se zaměřuje na Hitlerův vzestup. Co mě trochu zaráží je to, že prý sám okultní vědy zavrhoval, aspoň je to tam tak zmíněno. Načež z jiných pramenů vychází najevo, že přímo o ně jevil zájem. Z toho jsem trochu jelen. I obal je docela mimo, protože okultismus není synonymem pro satanismus. Podobně jako se háže do jednoho pytle nácek a skinhead, čemuž zakořeněná prezentace v médiích velmi kvituje. Okultní znamená doslova skrytý a je obecným termínem zahrnující tajné esoterické vědy. Na 50-ti minutovou stopáž je to docela zajímavé, ale velmi stručné. Spíše zklamání. ()

antragus 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem se trochu děsil toho, že budou tvůrci opravdu chtít vidět za každou událostí druhé světové nějaké to abrakadabra, ale nakonec to vlastně nebylo tak špatný. Ohledně dějin sice nic moc nového, ohledně magie taky ne, maximálně ujasnění si pár faktů nebo jejich lehká korekce. Celkem pěkně to do sebe zapadá, na druhou stranu se nedivím, že ti, kterým magie a historie něco říká, se mohou cítit poněkud znuděni. ()

Reklama

Scytale 

všechny recenze uživatele

V dokumentu byly zmíněny všechny podstatné vlivy a osoby ovlivňující vytváření hitlerova Weltanschaunung, nicméně velmi povrchně. Ano, sice padnou jména spisovatelky H.P Blavatské, ariosofisty Guido von Lista, von Liebenfelze, společnosti Thule, ale čekal jsem obsáhlejší vnoření do kontroverzní nacistické mystiky reprezentovanou hledáním Atlantidy, kvazivědeckého ověřování teorie Duté Země pomocí tajných radarových stanic atd. ()

cartyci 

všechny recenze uživatele

Nuž moc ma o okultizme nepresvedčili,ani s tým Hessom.Podľa iného dokumentu Hitler o jeho ceste vedel ale to je vedľajšie.Už som videl viacero dokumentov ale žeby sa Hiler zabil v nejaký okultný deň ked nedávno vyšli správi od FBI ,že bol v Južnej Amerike.Najlepšie by bolo keby spravili niečo v 2015 ,aby to trošku upresnili. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Okrem informácií, ktoré patria k všeobecnému rozhľadu každého, kto sa aspoň trochu zaujíma o dejiny a filozofiu, tento nezáživne spracovaný dokument neprináša nič nového. Ak pátrate po zaujímavostiach a konšpiračných teóriách o vriloch, nukleárnych diskoplánoch, Kopiji osudu, Arche zmluvy, výprave na Antarktídu, teórii dutej Zeme, temnej mágii spolku Thule a samovražde počas Walpurginej noci, môžete začať hľadať inde... (5/10) ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama