Reklama

Reklama

VOD (1)

Psychiatr Pavel Josek se těší uznání nejen ve své profesi, ale i v širší společnosti. Je totiž bývalým disidentem, signatářem Charty 77, který po boku své ženy snášel šikanování ze strany komunistické Státní bezpečnosti. Nyní se chystá převzít Cenu paměti národa a poskytuje rozhovory do dokumentárního filmu. Jeho zeť Luděk, jenž na dokumentu pracuje jako zvukař, se v rodině cítí jako méněcenný. Proto jej nenechá chladným Joskova složka z estébáckého archivu, kterou jeho kolegové získají. Vyplývá z ní, že Josek počátkem sedmdesátých let naopak s StB spolupracoval. Jako mladý psychiatr donášel na nadějného sochaře Bořka, který byl jeho sokem v lásce a který se nakonec nechal vyštvat z rodné země. Pro všechny členy Joskovy rodiny, včetně těch, kteří v inkriminované době nebyli na světě, tak nastává těžké období. Tím spíše, že každý má svůj úhel pohledu na to, co se odehrálo. Své k tomu může povědět i bývalý pracovník StB Kafka, jenž měl kdysi oba mladé muže na starosti a nyní si užívá klidného důchodu… (Česká televize)

(více)

Recenze (746)

wocicko 

všechny recenze uživatele

Hřebejk, Jarchovský... velké, velké překvapení. Je to dobrý film, pěkné cvičení v relativitě všeho... No nicméně hodnota tohoto filmu je zastíněna nepůvodností: většina postupů, které tu autor využívá je obšlehnuta od Zelenky. Tedy žádné překvapení to není, jen lumpárna, což potvrzuje i další Hřebejkova tvorba, nadále totálně podprůměrná. To co je ve filmu hřebejkovského jsou ty hysterické scény, které filmu ubírají. Nicméně, Skácelova báseň je krásná. ()

rafix 

všechny recenze uživatele

Hřebejk má vždy dobrý filmy. Ale tenhle je snad nejlepší. Vlastně ukazuje naši neblahou minulost z nedávné doby. ()

RaDiNeK 

všechny recenze uživatele

Nezbývá než říci, Bravo pane Hřebejk !! Uvítal bych více filmů na tohle téma, ale bohužel ne každý režisér z našich luhů a hájů má tolik odvahy jako pan Hřebejk. V sousedním Německu nemají problém točit podobné dramata o minulosti jejich země a podobně bychom to potřebovali i my. Nejenom pro nás , mladou generaci, ale hlavně i pro některé ty starší, kteří mají stalé hlavu někde na východě. Ve filmu se mi velice líbil výkon pro mě neznámého Antonín Kratochvíla. Nejvíce mě dostala poslední scéná , ve které citoval psychiatru práskači. Pro mě 70% ()

CrazymanM 

všechny recenze uživatele

Silné drama,které se panu Hřebejkovi povedlo,herci byli také výborní.Není to film pro každého,člověk prostě u něj musí trošku zapřemýšlet a vžít se do charakterů a postav.Taková prostě byla doba,každej nemohl být hrdina,člověk je jenom člověk! ()

chrustie 

všechny recenze uživatele

Na české poměry kvalitní film, na mezinárodní úrovni pouhý průměr. Umělé se snažení tlačit na pilu, vyznivá v niveč pomocí předlouhých nicneříkajících dialogů. Pravda, občas se našláplo na slušné drama, kdy ihned došlo k ubití opět nicneříkajícím dialogem. Vysoké hodnocení si vysvětluju všeobecným nadšením, že se v Česku opět podařilo natočit něco smysluplného. ()

Blackadder 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se podíval s tím, že jsem vůbec netušil o čem je a o čem má být.... o to víc na mě zapůsobil. Po "Wir müssen zussamenhalten" nejlepší Hřebejkův film. Je vidět, že na problematiku předrevoluční existuje ještě spousta pohledů, kterými se můžeme dívat a Jarchovský s Hřebejkem ukázali jeden z nich. P.S.: Závěrečná scéna mě zcela posadila do židle. ()

Jack.Pott 

všechny recenze uživatele

Do nedávné půlnoci jsem si myslel, že naši současní filmaři nejsou schopni promyslet a popsat dědictví "normalizace" a "privatizace", že mají nanejvýš na plytkou komedii, ale rozhodně nedokážou nastavit zrcadlo společnosti, ve které rozhádané "pravičáky" a "levičáky" nadále ovládají bývalí veksláci a estébáci (ať už ze záhrobí, anebo z představenstev akciových společností a mediálních korporací). Ale teď jsem konečně viděl Kawasakiho růži a je to výborné. Dech beroucí herecké výkony, dialogy těsné jako přehradní hráz, a za ní síla. Iluze individuální svobody je zavalena neřešitelnými morálními dilematy, jež ústí v nemilosrdně explic...itní, kontrastní scény (poctivec Martin Huba se řítí do naprostého hajzlu - normalizační esesák Ladislav Chudík dožívá ve vatě). Nakonec nezbude, než zarecitovat Skácela - sám pro sebe, protože "nikdo by to stejně nepochopil, a vyznělo by to trapně". Je studánka a plná krve - a každý z ní už jednou pil - a někdo zabil moudivláčka - a kdosi strašně ublížil. - - - A potom mu to bylo líto - a do dlaní tu vodu bral - a prohlížel ji proti světlu - a moc se bál a neubál. - - - A držel ale neudržel - tu vodu v prstech bože můj - a v prázdném lomu kámen lámal - a marně prosil; kamenuj. - - - A prosil ale neuprosil - a bál se ale neubál - a studánka je plná krve - a každý u ní jednou stál. ()

mgerlich 

všechny recenze uživatele

První půl hodina se nese ve znamení hrozných za vlasy přitažených dialogů v osobní rovině (celou dobu jsem si říkal WTF!!!)... Poté naštěstí film dostane tempo a začne vyprávět o pozadí a motivacích postav, kde to neuvěřitelně jede a je radost se na film dívat. Bohužel samotný závěr na předávání "morálního oscara" opět vytahuje na scénu neuvěřitelně nereálný a teatrální proslov jak vypůjčený z divadla. Poslední scéna pachuť lehce napraví, ale pocit promarněné šance zůstáva. Rozhodně ambiciozní projekt. Dovolím si zaspekulovat, zda by snímek nedopadl lépe, kdyby autoři nechrlili každý rok nový film a více se zaobírali detailem a vyznením dialogů... Velká škoda protože druhá třetina Kawasakiho růže je špičkově odvyprávěná. Nebýt špatného začátku a zakopnutí na závěr, šlo by o 4* záležitost (kdyby to nakonec nespadlo do klišé, že každý nese svůj díl viny a postavy by se více vyhraniliy, možná bych dal i 5*). PS: Antonín Kratochvíl je super. ()

klichem 

všechny recenze uživatele

Pre mna je tento film dokazom, ze ani plejada vynikajucivh hercov, este nezarucuje skvely filmovy zazitok. Drama to teda bola (no skor myslim to, ako som sa premahala dopozerat tento snimok). Silene nastrojene sceny, ktore vo mne mali navodit sklucujuci pocit, boli zial iba silene. Inak nezazivny film, v ktorom som nepotsrehla ani jeden zaujimavy moment. Bohuzial, u mna taketo filmy nemajú šancu. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Dokud jsem ten film neviděl, nerozuměl jsem tomu, proč film s takovým nosným tématem nedostal dohromady žádnou cenu. Teď už mi to je jasné. Ta umluvenost mi vadila. Málokdy v českém filmu najdete opravdu dobře napsané dialogy. Ta moudra a pravdy, o které ve filmu šlo, se měly vyjádřit filmovými prostředky a ne hlubokomyslnými promluvami, z nichž na člověka padají klády. A ten patetický závěr! Hvězdičku přidávám za to, že taky nemám rád estébáky. ()

Don Kryspin 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem slyšel samou chválu, tak jsem byl hodně zvědavý. Můj dojem je smíšený... Některé věci jsou vysloveně výborné - třeba kamera (hlavně švédské záběry). Naprosto excelentní byl Ladislav Chudík, to byl úžasný herecký koncert! Etuda Daniely Kovářové v lese byla také parádní. Ale z mnoha dalších věcí jsem rozpačitý. Námět filmu je zajímavý, ale to zpracování.... Některá rádoby "překvapivá odhalení" se dají předem velmi snadno odhadnout (i když pořád zůstává několik detailů, které jsem nečekal). Chudíkovo odhalování tehdejších postupů je strhující, ale naroubování na tuhle konkrétní situaci působí hrozně nevěrohodně. Ti lidé mi připadají neživí, šablonovití. Jejich "životní příběh" mi zní strašně uměle, čítankově... Jakoby si autoři nejprve vymysleli pointu, "odhalení" - a pak dodatečně k tomu upoceně lepili jakýsi horko-těžko uvěřitelný příběh. Postavy tu nejsou skutečné uvěřitelné postavy, ale šablony - představitelé a zástupci jakýchsi skupin obyvatelstva z dob komunismu. Není třeba vůbec vysvětleno, čím komunistům "Sochař" tak vadil, čím byl nebezpečný, proč ho vyštvali. Kvůli jedné prasečí hlavě?? Pro mě to byla docela zásadní otázka - a nedozvěděl jsem se to. On totiž nebyl skutečný - jen měl didakticky shrnovat životy mnoha podobných lidí. Jak jsem říkal - některé pasáže filmu jsou fantastické a strhující, některé jsou úplně papundeklové a umělé. ____ PS: postava hraná Milanem Mikulčíkem je děsně protivná a pro film úplně zbytečná. Scény s ním působí opravdu jako z jiného filmu. Kawasakiho růži by strašně pomohlo, kdyby se ta postava a všechny scény s ní úplně vystřihla a vyhodila - pak by zbylo více prostoru na hlavní téma filmu. (PS2: účel samotného Kawasakiho ve filmu jsem také nepochopil) ()

simoneo 

všechny recenze uživatele

Skvelý český film. Páčila sa mi téma aj konflikt. Mám rád filmy, pri ktorých nemám jasný pocit, že tento je dobrý a tento zase zlý, pretože veci nie sú len čierne alebo biele. ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Scenár a herecké výkony. To sú dva atribúty, ktoré robia tento film nevšedným a skvelým. Kto by to bol po úvodnej trochu nudnej pol hodine povedal...Ale ako sa dostane na plátno pán Chudík, začína sa jedinečný filmový zážitok. Kratochvíl je tiež skvelý, je vidieť, že je neherec, ale v tomto prípade to je obrovská devíza. Normálne som na Kawasakiho ružou zíral. Viac takýchto filmov! Objektívne to je asi za štyri, ale námet a jeho spracovanie, z ktorého mrazilo, si tú piatu doslova pýta. ()

Seev 

všechny recenze uživatele

Místy je to herci tak přehrávají, až to vrže a tak některé klíčové scény vyznívají poněkud trapně. Ale jinak vcelku obstojné nakousnutí pohříchu nečerpaného tématu. ()

Luswani 

všechny recenze uživatele

Hřebejk tímto filmem dost překvapil a musím říct, že pozitivně. Čistokrevné drama, dobré herecké výkony (až na nesympatického Mikulčíka), vynikající kamera, úžasná Březinova hudba. Celkově to na mě zapůsobilo. Jen ze začátku mi některé scény a načaté dějové linky přišly celkem zbytečné, ale beru to tak, že si Hřebejk připravoval půdu, aby další část filmu byla o to silnější.... Čím vám doktor posloužil? Vedl vlastně výslechy za nás..... Zkrátka drama se Hřebejkovi a Jarchovskému povedlo víc, než jeho některé komedie. Jo a ještě jedna pochvala: Vynikající hádka Vlasákové s Kolářovou! 85% ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Smíšené pocity. Celkově bych chtěl pochválit vizuální stránku věci. Ta je v celém filmu velice nečeská a povedená. Do dalšího hodnocení se musím odpíchnout od toho, že film má dva poločasy. První je za 2 hvězdičky. Člověku přijde, že sleduje nějaký televizní film, pořád si říká "kdy se něco začne dít" ... jako kdyby sledoval nějaké střípky mozaiky, které spolu nesouvisí. Naštěstí rozhodčí včas první poločas odpíská a ani moc nenastavuje. Druhý poločas už má spád. Má šťávu. Má skvělé herce (Chudíkovo "vyprávění", hádka matky a dcery). Má osvěžující, zajímavé a uvěřitelné neherce (A. Kratochvíl). Má děj. Má náboj. Má pointu. ()

Dave_ff 

všechny recenze uživatele

Potenciál byl možná veliký, ale výsledek nestojí za nic! Nemyslím, že režie by byla to největší mínus tohoto filmu, ačkoliv i ona pokulhává, největším zklamáním je pro mě samotný scénář... ()

cunicekb 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že k filmu jsem přistoupila poněkud s předsudky, protože podobná témata nejsou vždy vhodnou látkou a velmi těžce a objektivně se prezentují, každopádně film o mnoho předčil má očekávání.. ()

Xenerix 

všechny recenze uživatele

Nuže, možná mě starší ročníky opraví, ale pro mě je tento filmový počin naprosto realistické zobrazení toho, co bylo a doufejme, že již nebude. Přesto se vyvaroval všudypřítomného patosu a nadměrné honorace urputného boje proti bolševikovi, aniž bych zlehčoval tato témata. Spíše naopak. Nicméně Hřebejk byl schopný podat ryzí atmosféru vskutku věrohodně. A věci, které se zdají být zcela jednoznačné, tak nakonec nejsou tak čisté. ■ Aneb Hřebejk ve své vrcholné formě a po Pelíškách vrcholné dílo české kinematografie, nutno dodat strhující výkon Daniely Kolářové (pro mě osobně její zcela nejlepší role) a Ladislava Chudíka, český lev byl pro oba dva aktéry v tomto případě zcela namístě. Shledávám vskutku velice málo nedostatků a i když jsem po prvním shlédnutí váhal mezi 4-5 hvězdami, tak si postupem času uvědomuji, že se k tomuto dílu uchyluji častěji než k čemukoliv jinému. ■ Ještě třeba říct, že sedí i vše ostatní, tzn. kamera, hudba!, střih. Zkrátka bezmezná adorace díla, které otevírá částečné tabu dnešní společnosti a dogmata kolující mezi námi. Dokonce mi ani nevadil Hřebejkovský tradičně pomalý rozjezd. V tomto případě se jednalo o očekávání, které bylo naplněno postupem filmu bez nějaké přemrštěné snahy o osudovost, tím spíše lze ocenit veškeré dění ve filmu, jelikož takto to skutečně mohlo být. Bravo pane Hřebejk, jen tak dál alespoň dalších 20 let. ()

Související novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

12.06.2013

Do hlavní festivalové sekce čítající sedm světových a sedm mezinárodních premiér se s novými snímky vrací šest režisérů, z nichž dva si v nedávné minulosti z Karlových Varů odnesli Křišťálové glóby… (více)

Reklama

Reklama