Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Konec dvacátých let znamenal pro Josefa von Sternberga vzestup. Poslední komando mu zajistilo u společnosti Paramount výsadní postavení. Drama někdejšího generála carské armády, jenž je osudem degradován do role hollywoodského statisty a dostává nabídku hrát ve filmu právě carského generála, napsal Ernst Lubitsch. Ten ho však údajně nepovažoval za dost filmové. Uvedení filmu mělo být původně pozastaveno z obavy vedení studia, že Hollywood je zde vylíčen příliš nelichotivě. Zásahem Otty Khana, jednoho z nejvlivnějších finančníků studia, se film dostal do distribuce a zpětně Paramountu vydobyl během prvního hodnocení Akademie filmového umění a věd prestižní oscarovou nominaci. Emil Jannings se stal prvním nositelem Oscara za mužský herecký výkon v hlavní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že většinu stopáže tvoří dění v pozdně-carském Rusku až do revoluce, protože jsem se těšil hlavně na ty pasáže z Hollywoodu, které jsou opravdu luxusní. Taky nevím, kde zase vyhrabali ten český překlad, protože se název vztahuje ke "generálovu poslednímu rozkazu." ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

perfektny film, opisuje dost smutny zivot akehosi byvaleho generala ruskej carskej armady, ktory v Hollywoode zase hra carskeho generala a spomin na ruske realie. Tie boli aspon relativne dobre, po tom, co cakalo Rusku risu po oktobri/novembri 1917. Jeden z najlepsich Von Sternbergovych filmov : 94 % ()

Germanicvs 

všechny recenze uživatele

Poslední rozkaz zdejší stránky povýšily na Poslední komando. Opravdu nejde o poslední Arnoldův akční kousek, ale o poctivě natočený biják (vzniklý na základě životních peripetií skutečně žijící postavy). Popisuje trudný život řadového hollywoodského komparsisty, proložený vzpomínkou na válečnou vřavu carského Ruska těsně před jeho modifikací na nezdařený socialistický experiment. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Emil Jannings jako starý roztřesený komparzista, který vzpomíná na dobu své největší slávy v carském Rusku, dokazuje, že si prvního Oscara plně zasloužil. Samotný děj není důležitý, ale rozvoj postavy přes pýchu, ponížení, degradaci ducha až po finální triumf je prostě geniální. I ostatní postavy zdatně sekundují, ale Jannings je tu středobodem a je radost se na to dívat. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Námět filmu je postaven na reálném životě Generála Lodijenskyho, který byl v ruské armádě pod Carem Nicholasem. Po roce 1917, kdy nastoupili k moci komunisti, uprchl do USA a krátkou dobu pracoval v Hollywoodu. (Listeroman)
  • Emil Jannings získal Oscara při prvním ročníku. (M.B)

Reklama

Reklama