Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Godfrey (William Powell) nechal svou minulost daleko za sebou. Jeho adresou je teď městská skládka č.32 na břehu East River v New Yorku. Jednoho dne si ho vyhlédne partička snobů, kteří v noci provozují zvrhlou zábavu. Jedné z dívek se přitom zalíbí, a tak se stává sluhou v její rodině. Godfrey se této úlohy zmocní velice dobře, přestože to s namyšlenou rodinou Bullocků nemá vůbec jednoduché. Navíc se do něj slečna Irena (Carole Lombard) zamiluje. Vše tak směřuje k překvapivému rozuzlení. (worm14)

(více)

Recenze (31)

Houdini

všechny recenze uživatele

NFR 1999, Oscar 6 nominací: Režie, Herec HR - William Powell, Herec VR - Mischa Auer, Herečka HR - Carole Lombard, Herečka VR - Alice Brady, Scénář ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Money, money, money!“William Powell srší charismatem coby nezávislý pozorovatel poměrů v lepší společnosti. Nepřetržitý přísun hlášek s vícero významovými vrstvami (-Oh, is this where you sleep? -That’s the general purpose) a úžasně promyšlená choreografie pohybu postav (s takřka divadelními vstupy na scénu) doprovází nadsazené demaskování poblázněné high society. I díky tomu, že si La Cava (původně animátor), dovolil – promyšleně, drze a přitom v intencích žánru – kousat do ruky, jež ho živila, jde o jednu z nejlepších screwball komedií. 85% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tohle není žádná prvoplánová řachanda, ale skutečné high society psycho. William Powel v roli distingovaného komorníka nás provází takřka freudovským peklem snobské rodiny Buttlerových (dokonalá opičí scéna). Úžasná směs vtipu, lítosti i sžíravosti a jeden z nejlepších screwballů jaký znám. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Prvé slovo čo ma tesne po dopozeraní napadlo je - Roztomilé . Kopec naozaj vtipného humoru (či už situačného alebo slovného), rýchle tempo a hromada postáv, ktoré by som v skutočnom živote nechcel nikdy stretnúť ale vo filme ich musím milovať. Akurát romantická linka bola trochu divná, ale aj tá napriek tomu pobavila. Niektoré slovné prestrelky sú pre bránicu smrtiace 10/10 ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Okouzlující screwball comedy o komorníkovi (Godfrey), přijatém do jedné z nejtrhlejších snobských rodin. Matinka má svého "ochránce" ("Why don't you stop imitating a gorilla and imitate a man?"), dcery po nocích rozmlacují okna nebo parkují koně, kde se dá i nedá... "Do they go on this way all the time?" "Oh, no! This is just a quiet evening!". Komorníkovi tedy nezbyde než okouzlit všechny členy rodiny a trousit kolem sebe kousavé poznámky na adresu okolní smetánky. Jen je škoda, že nikdo jiný tolik nevyčnívá a Irene spíše než milou, ztřeštěnou dívku připomíná osobu s diagnózou F 44.9. (90%) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Na dobu svého vzniku mimořádně povedená, byť chvílemi až příliš ječená komedie. Exceluje zejména   William Powell. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Carole Lombard mi trochu připomínala Natašu Gollovou, měla podobně ztřeštěnou roli jako ona v Eva tropí hlouposti. V Bullockovi jsem zase viděl Pištěka. Je fajn zjištění, že kdysi dávno se u nás i v Americe točily podobné a stejně kvalitní filmy. Tohle nebyla komedie, při které bych se popadal za břicho (ostatně prvorepoblikových tolik mnoho nebylo), ale nesčetněkrát jsem se zasmál a její konverzačně-vtipný náboj mě moc bavil. # [viděno: monitor, sluchátka, EN sub] # příběh 7 | humor 6 | akce 0 | napětí 0 | pustil bych si znovu 8 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

My man godfrey je film, kde žiadna postava nechce zaostávať za tou druhou, takže sme svedkami neustáleho súperenia hercov o pozornosť diváka. Ako by to celé bolo iba improvizáciou. Že dcéra trúsi infantilné poznámky? Hneď nato sme svedkami neskutočnej hry na opicu v prevedení "priateľa" rodiny. Že nemôžete už ďalej počúvať neustále kecajúcu staršiu pani? Jej muž ju vzápätí tromfne efektným vyhadzovom spomenutého priateľa cez okno. A tak ďalej od začiatku do konca, kde pre zmenu hviezdi rozmaznaná dcérenka Irene a tentokrát to ale bude myslieť vážne! Osobne som tipoval, že Godfrey skončí s inou ženou, ku ktorej by sa myslím hodil viac, ale na nejaké siahodlhé rozmýšlanie tu nie je čas, všetko sa deje tak náhle, že aj Godfrey na konci ostane v nemom úžase, ako ďaleko veci zašli a že to nemusí byť vôbec na škodu veci! Ale to je vec názoru. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70%. Především v první polovině filmu se vyskytují opravdu skvělé hlášky a výměny, nejvíc mě dostal kůň v knihovně:) ()

classic 

všechny recenze uživatele

SCREWBALL komédia,aká sa patrí,pri ktorej je človek ako v nemom úžase,že GEISSENOVCI sú pri nich „úplne normálni...” Samozrejme nie sú,prečo by aj mali byť? Geissenovci nemajú totiž CAROLE LOMBARD ani v ich najlepšom sne! Godfrey predstiera niečo,čím nie je,hrá sa na bezdomovca,ktorého vyhrajú v jednej snobskej hre výstrední bohatí manželia Bullockovci,keďže ich dve dcéry súperia medzi sebou,t.j Irene a Cornelia,nenávidia sa,ale čo je zaujímavé,atraktívnejšia,krajšia,spontánnejšia Irene sa dvorí k novému komorníkovi Godfreymu,zatiaľ čo druhá sestra narafičí zmiznutie náhrdelníku,aby sa zbavila sluhu,ktorého má v zuboch! Vôbec aby sa nezabudlo na nemenej dôležitého „člena rodiny” na Carla,ktorý je pobočníkom matky Angelici. Ten urobí opičiu scénu,ktorá ma položila na lopatky! Vskutku pracovať u tejto rodiny je zrejme snom mnohých? Aj áno,aj nie,sú viacmenej nenormálni,ale ak by som tam stretol kočku ako je Irene,tak hééj! Godfrey robí experiment medzi bohatými a chudobnými,hlboká sociálna priepasť,ktorá mu nedáva spávať,podarí sa mu čírou náhodou dostať sa do rodiny Bullockovcov,ktorí disponujú snobským životom,ale i na psa príde mráz a hlava rodiny Alexander Bullock sa ocitá na mizine miznúcej,z ktorej ho vytrhne práve Godfrey,ktorý testuje niečo...Dá sa to jednoducho nazvať,že peniaze ničia charakter ľudí,to je i tento súbežný prípad,jednému sluhovi sa ale podarí toto pravidlo prerušiť... William Powell je aj komediálny herec,zvláda i náročnejšie žánre(Manhattan Melodrama),no v úlohe komorníka Godfreya je maximálne pohotový,flexibilný,nedá sa rozčúliť,spoznáva výstredných ľudí,ale najmä CAROLE LOMBARD,s ktorou neflirtuje,flirtuje ona s ním,nakoniec sa jej poddá a urobí sa to ukážkovo! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Spočiatku film zdobia brilantné dialógy, keď sa však príbeh rozbehne, nemá v podstate čo ponúknuť. Príbeh je totiž veľmi jednoduchý a neskor mu už nedokáže pomáhať ani dobrý William Powell. Carole Lombardová zostala za očakávaním. 3+ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že poté, co se dostane do té bláznivé rodiny, to vypnu, tak nesympatické postavy a až bláznivé se hned tak nevidí, a bylo to až nepříjemné. Ale vydržel jsem, a dostalo se mi určité satisfakce. Akorát by se mi teda víc líbilo, kdyby si ho pak vzala Cornelia, ne Irene, protože mi i přes svou namyšlenost přišla oduševnělejší - konec ve stylu ponaučené pyšné princezny by mě teda chytil víc. Irene se celou dobu jenom tvář, něco hraje, předstírá, a vlastně je otázkou, jestli ta její láska není pořád jen kapric namyšlené holky. Ostatně ani Godfrey nevypadá, že by z ní byl dvakrát nadšený a víc to jiskří právě mezi ním a Cornelií. Protože screwball comedies nejsou zrovna mým vyhledávaným žánrem, asi pro tu halasnou až absurdní přehnanost (což ale chápu, že je schválně, aby se poukázalo na určité nešvary ve společnosti a samotnou jejich absurditu), tak vlastně až teď jsem pochopil, co je předchůdcem těch chytrých romkom krimi konverzaček z 50. - 70. let (ono jich moc není, ale některé jsou povedené, třeba Šaráda). Ostatně, opravdu vtipné a břitké repliky, různé kousavé a ironické poznámky, inteligentní suchý humor apod. jsou kořením tohoto filmu a ve druhé půli, když jsem si na ten styl zvykl, mě hodně bavily. A líbily se mi i charaktery postav, kde mé největší sympatie měl otec rodiny, který přesně věděl, co se děje, ale neměl sílu a snad ani moc s tím něco dělat. Teda kromě Carla, s tím nakonec zametl. :-) ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Nejkvalitnější hlášky trousila drahoušek matinka. Mimochodem, kam se hrabal vyžírka Carlo na Vlastu Buriana, jenž coby kníže Nariškin uměl "Oči čornyje" opravdu zavile výti. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

3,5 Docela dobrá konverzačka, ale asi by jí prospělo trochu zkrátit. Zezačátku je to docela vtipný, ale ke konci tomu trochu dochází dech. Opravdu hodně se mi líbil Mischa Auer coby debílek Carlo, obzvláště, když napodoboval opici. William Powell je taky dobrej, ale v Thin Manech nebo Libeled Lady mě bavil víc. Naopak Carole Lombard mi místy lezla dost na nervy. Pro mě je to přesně někde mezi třema a čtyřma hvězdičkama. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Majstrovsky zahraná a vtipne napísaná veselohra, ktorej dej ubieha rýchlosťou blesku, jedným vrhom. Postavy nemajú ďaleko od reality a dá sa povedať, že sú typovo rovnako skvelo obsadené. Malý klenot 30kovej komédie, film z doby, keď sa ´´hláškovalo´´ občas lepšie, ako dnes. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Jsou staré americké komedie, které jsou prostě tak (rozto)milé a starosvětské, až nejsou vtipné. Její komorník, přestože má takový nádech - ,,salónní komedie z prostředí smetánky" - ale naštěstí není ten případ. Tempo řeči je kulometné a jeden povedený vtip střídá druhý. Navíc nejde jen o zábavu - Její komorník má i velmi hezký příběh s hořkosladkým závěrem, u něhož se můžeme dohadovat, jestli jde o happy end. Je to na téma ,,svému osudu člověk neuteče". Jeden z těch krásných filmů, co skutečně nestárnou. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ano, místy je to neskutečná kadence dialogů, která je obdivuhodná, navíc v souladu s tím, že je to místy skutečně vtipné. Hlavní postavy jsou krásně ujeté, hlavně Carole Lombard místy hraje až neuvěřitelně uvolněně. Na druhou stanu to ale pořád není komedie, která by mě naprosto odrovnala. Je to dobré, ale ne úžasné. ()

Reklama

Reklama