Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo zachrání prokletou princeznu z moci ďábla? Bezdětný královský pár (L. Krbová a K. Roden) marně prosí Boha o dítě. Netrpělivý král o ně tedy požádá samotného ďábla. Zanedlouho královna porodí překrásnou dcerušku (J. Schneiderová), která však velmi mladá náhle zemře. Královští rodiče jsou přesvědčeni, že princezna jen usnula. Uloží ji v zámecké kapli a její spánek dají střežit. Hrozné věci se tu ale odehrávají o každé půlnoci a žádný strážce už nemá odvahu překročit práh kaple. Najde se odvážný mládenec, který by princeznu ohlídal a vrátil ji do života? (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ze sbírky pohádek od Němcové jsem si jako malý právě tuhle četl (či nechal si číst od maminky) nejčastěji. On je to skutečně spíš horor než pohádka, a ten obrázek černé princezny s těmi příšerami za ní, co v knížce byl, toho jsem se bál, ale stejně jsem se na něj pořád musel dívat. Čím to, že jsou lidi tak moc přitahovaní strachem. Jenže pak jak člověk začne nabývat rozum, některé věci mu začnou vrtat hlavou. Je to další příklad toho, jak si s náboženskou morálkou nedokážu tykat. Nejvyšší oběť totiž přinášejí nevinní a ta izákovstá oběť na poslední chvíli rozmyšlená, jen aby někdo někomu dokázal, jaké je schopen oběti a poslušnosti (a tu nejvyšší oběť ve skutečnosti zase přinese někdo jiný), z toho mne už v raném věku mrazilo víc než ze všech příšer. To je skutečný horor, ta poslušnost pravých věřících navzdory všemu, co jsem schopen nazvat spravedlností, to pokládání oběti, kterou ale snese někdo jiný (a ten pravý věřící si jakože s sebou nese vědomí té oběti, ale tisíc takových vědomí není jako jediná smrt). Ta ochota pro svou víru vynést ortel nad jiným, to je pro mě příliš nepřijatelné poselství příběhu, ke kterému se ale stejně tu a tam vrátím. Tak jsme si zafilosofovali, teď k adaptaci. Ta je nanejvýš průměrná, i když pohled na černou princeznu ležící v rakvi nějaký ten nepříjemný pocit vyvolat dokáže. Zajímavé, když o tom tak přemýšlím, tak navzdory svým výhradám k pro mne dost pochybnému mravnímu (pámbíčkářskému) poselství bych si vlastně přál, aby vznikla nějaká skutečně kvalitní verze tohoto příběhu, tj. s dobrými dialogy, herci a opravdu temnou atmosférou. Líbilo by se mi, kdyby to někdo pojal asi jako Ráža pojal pohádku O Janovi a podivuhodném příteli (s tím, že bych s chutí já sám upravil konec, jen ať všichni v Krista či cokoli jiného věřící vědí, co si o jejich morálce myslím). Tenhle příběh byl mimochodem už jednou poněkud volněji natočen pod názvem O Radkovi a Mileně. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když modlení nestačí, vždycky se dá proklínat. Po dobrém to nešlo, po zlém ano, královskému páru bylo požehnáno opelichanou bledolící princeznou, to ale bylo štěstí. Nic proti infantilitě ale princezna zcela vážně chodící si hrát s dvorními dámami do zahrady s míčem těsně před osmnáctými narozeninami, to je kombinovaná porucha. Zároveň, přiměřeně věku, se zamiluje do nejbližšího vhodného subjektu. Kdyby nebyl poblíž sameček, věnovala by city deklu od kanálu. Naštěstí tohle rychle pomine, a když bledule princezna zčerná, získá to pořádný grády. U noci s princeznou v kapli si nejde nevzpomenout na Vije. Celé to dobře dopadne, ale ten přeslazený pánbíčkářský konec tu hororovou zápletku kazí. Edit: 18.8.2015 Přiznejme, že delší doba bez netu a televize a tím pádem bez pohádek, se na mém rozumu a soudnosti podepsala klasickými abstinenčními příznaky. Snižuji hodnocení, ale trvám na tom, že ta princezna byla zčernalá opravdu strašidelná. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Těžce televizní pohádka pro malé děti. Předloha podle B.Němcové byla sice původně určena dospělým, autoři ji však přizpůsobili dětskému publiku. Chtěl bych v tom hledat Vij i Bibli, ale Němcová tuhle pohádku (stejně jako ostatní) vzala z lidové slovesnosti. A to má na kontě daleko větší horrory, jako je třeba Zlá matka, Vlkodlak nebo Lilie. Snad kdyby se režie chopil J.Herz, vznikla by působivá atmosférická pohádka. V režii Z.Zemánkové (ženy zkrátka strašidelné horrory točit neumí, promiň, Mary, točit, ne psát, tvůj Frankenstein je skvostný) vznikla jen další vyprávěnka na víkendové odpoledne. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem čekal, kdy se falešný kamarád "ve vhodnou chvíli do věci vloží" - a on si nakonec řekne, že by z toho stejně nic neměl. Místo něj se do věci vkládá sám Požehnaný. Ano, ano, "jsem Bůh žárlivě milující". Všimli jste si, jak Somrovi pokaždé lačně svítily oči? Ty jeho oči a hororová princezna jsou asi to jediné, co se z této toporné adaptace národní Boženy povedlo. Krále klidně mohl hrát třeba Kříž, Rodena je tady vysloveně škoda. Předloha samotná by si samozřejmě zasloužila důkladnou exegesi. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pohádka, které jsem se jako malá bála a nemohla z ní v noci usnout. Malým dětem bych ji nepouštěla. Mohlo by se přihodit, že ráno nebudou po nějakou dobu pyžámka suchá. Nemám z té pohádky dobré pocity ani teď a to má dobrý konec. Ten to prostě nezachrání. Jitka Schneiderová vypadala skutečně příšerně. Nechtěla bych ji potkat po setmění na ulici. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá, celkem příjemná, ale také strašidelná pohádka. A to stačí jen černá barva na obličej. Obsazení je na devadesátá léta až luxusní. Jen mladý Ondřej nezahrál nejlépe. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Když nechce dát bůh, tak ďábel dá určitě! Pohádka nejen pro malé. Stačí pak jeden statný jinoch a vše už pujde... 50% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tohle jako pohádku pro děti snad nemohl nikdo myslet vážně. To je nefalšovaná hororová pohádka, které by se děti do deseti let měly vyhnout širokým obloukem. Film začíná pohledem na kříž a modlící se královnu, jenže pak už úřaduje král, který se s prosbou o dítě obrátí na samotného ďábla. Střih - princezna bude slavit 18 let, v hodině narození omdlí, zčerná, je uložena v rakvi do kaple a hlídající vojáci se mění v nevzhledné mrtvoly. Už chyběly jen krví pocákané stěny a k dokonalosti českého horůrku by nebylo daleko. Vrcholem je pak scéna z kaple, kdy o půlnoci hlídající poslední živý voják (shodou okolností do princezny zamilovaný) čelí princezně posedlé ďáblem. Ale jsme v pohádce, i když hororové, a tak dobro samozřejmě vítězí. Ale aby všem špatným dnům nebyl konec, musí se po svatbě princ se vším, co získal, podělit napůl s Božím poslem. Na řadu přichází meč a půlka princezny. Ale jak už víme od dob Abraháma a jeho syna Izáka, Boží posel včas zasáhne a Bohumilovu spravedlnost odmění věčným požehnáním. Ano, reminiscence na Bibli je od počátku filmu cítit. Předloha Božky Němcové je skutečně místy krutá, obzvláště když si uvědomíme, že rozsekaní vojáci zůstávají mrtvými a žádným kouzlem jim nikdo život nevrací. Zajímavá alternativa k tradičním českým poobědovým pohádkám. Hudební režie: Jiří Václav ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Předně mi vadilo otřesný chování Rodena – jak k manželce (se kterou si vyká), tak k dceři. Hned poté samotná princezna Schneiderová, která opakovaně shazuje svou milovanou osobu, když jí nechce vyjít vstříc ("Ty se bojíš? Jsi zbabělec."). Dál se mi nezamlouvala viditelná nízkorozpočtovost a sterilní prostředí zámku, kde se vůbec nic neděje a bydlí tam všehovšudy asi pět lidí. Závěr je naprosto zabitej, tak nevýraznou poslední scénu aby pohledal. No a nad počínáním královského páru zůstává rozum stát – místo intenzivní léčby nechají postiženou priceznu hlídat v rakvi? Co je to za nápady? A posel Boží chce přimět krále rozetnout jeho nastávající vedví? A ta ho v tom ještě podporuje?? (Chápu ale, že za tohle nejspíš může předloha, nikoli filmaři.) V čem je naopak pohádka silná v kramflecích, je otevřená strašidelnost – rozhodně nejde o podívanou pro děti. Záběr s odhrnutím vlasů z princeznina obličeje už mnoha z nich jistě přivodil trauma. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Jako pohádka z pohledu dospělých nestojí za moc, ale jako horor z pohledu dětí je velmi obstojný a na české poměry bravurně zamaskovaný do pohádky, takže na to rodiče nechají své ratolesti bez obav koukat. Ne vážně, tahle pohádka mi v dětství způsobovala noční můry a bylo mi jedno, že dopadla dobře. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Asi nejhorovější pohádka od Boženy Němcové, takže potenciál to mělo, ale výsledek je studiovka do zapomění, která je zajímavá obsazením, že i Roden, který už rajzoval do Hollywoodu si střihl roli i v této bídě. ()

evson 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem měla z této pohádky dlouho noční děsy. Po shlédnutí o mnoho let později stále zůstává takový ten divný pocit.. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Četl jsem tuto pohádku v jedné sbírce pohádek Boženy Němcové, a tak mohu říct, že s literární předlohou to má jen málo společného. Zatímco psaná pohádka je spíše horor a rozhodně za její děsivou formu by se nemusel stydět ani Stephen King, tak tohle je pohádčička pro malé děti. V knize je mrtvá princezna zobrazena jak písemnou, tak i kreslenou formou jako děsivá mrtvola, která vstala z mrtvých. Tady jí pomalovali jen trošku obličej, kamera se zachvěla a to bylo vše. A to je pořád to nejlepší na celých 42 minutách. To co bylo předtím, ale i poté, jenž ten vojáček princeznu osvobodil, bylo až moc dětinské. [255. hodnocení, 20. komentář, 53%] ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tohle je snad pohádka, kterou si objednala církev. Jinak si nedovedu vysvětlit celou tu hloupou motivaci ukázat, co jsme viděli a ještě to cpát do dětí. Tak předně, manželský pár se sice modlí seč může, ale dítě nedostane. A tak jim ho dá ďábel. Ten se ale po čase rozhodne vzít si svou ovečku zpět. A tak princezna zčerná, milovníci multikulturalismu radostí musí doslova tleskat. Ale to nejhorší teprve přijde. K princezně jsou postaveny stráže a krásná dívka postupně zabíjí jednoho vojáka za druhým. Králi to vlastně vůbec nevadí, hlavně že tam nemusí stát on. A tak to jde až se přihlásí Bohumil. A zrovna jemu Bůh poskytne ochranu. Proč jemu? Proč ne ostatním? Lze to tedy chápat tak, že oni předchozí mrtví nevadí, ale Bohoušovi pomůžu? Aby toho nebylo málo, po vysvobození si nejvyšší žádá oběť jen proto, aby se přesvědčil, že Ondřej Brousek drží slovo. Celá pohádka, způsobem jakým jem koncipována není určena dětem, rozhodně ne těm malým. Maska princezny je pak docela hororová. ()

Detektiv-2 

všechny recenze uživatele

Když jsem se podíval na pohádku po letech, tak už mi tak strašidelná nepřipadá. Nicméně jako dítě - byla to pro mě nejděsivější pohádka, kterou jsem viděl. Opravdu nic moc pro děti. I po těch letech si říkám, že to s pohádkou nemá nic společného, až na ten dobrý konec. ()

karmisa odpad!

všechny recenze uživatele

Za mě naprosto nejděsivější pohádka. Když jsem jí viděla jako malá, tak mě to opravdu vyděsilo, princezna, která má černý obličej a trhá vojáky na kusy. Do nynějška mi to utkvělo v paměti. Už bych ji znovu vidět nechtěla. ()

wikipetr 

všechny recenze uživatele

Jako dítě mě tato pohádka svým způsobem traumatizovala. Když se na ni ale dívám zpětně, tak je to strašně zábavná záležitost. Plést ryzí křesťanství do pohádek je v českých poměrech hodně směšné a tady je to ještě v kombinace s abrahámovsko-izákovským poučením na konci opravdu top strop. Tvrdá záležitost. ()

P3tulQa

všechny recenze uživatele

Nejdu sem psát recenzí. Spíš hledám někoho, kdo si to pamatuje jako já... když jsem byla dítě, tak jsem tuto pohádku viděla a nemohla z ní spát. Hrozna, posedlá princezna, co cupuje každého, kdo vejde k ní do kaple. Právě si to pamatuji takhle...Jak ti vojáci každé ráno přišli a byla tam totální spoušť. Nemohla jsem z toho spát. Teď nedávno, jsme na to koukali s babičkou a jediná děsivá scéna tam byla, když tam její zachránce přišel s křídou, lehl si do rakve a ona byla vysvobozena.. zůstali jsme na to koukat, poněvadž si to pamatujeme jinak. Vybavují si, jak se u ní střídali zachránci a ona je cupovala. Kdežto teď, to tam vůbec nebylo. Proto se ptám, zda si to takhle vybavuje i někdo jiný? :D ()

Reklama

Reklama