Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo zachrání prokletou princeznu z moci ďábla? Bezdětný královský pár (L. Krbová a K. Roden) marně prosí Boha o dítě. Netrpělivý král o ně tedy požádá samotného ďábla. Zanedlouho královna porodí překrásnou dcerušku (J. Schneiderová), která však velmi mladá náhle zemře. Královští rodiče jsou přesvědčeni, že princezna jen usnula. Uloží ji v zámecké kapli a její spánek dají střežit. Hrozné věci se tu ale odehrávají o každé půlnoci a žádný strážce už nemá odvahu překročit práh kaple. Najde se odvážný mládenec, který by princeznu ohlídal a vrátil ji do života? (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

duddek 

všechny recenze uživatele

Předně mi vadilo otřesný chování Rodena – jak k manželce (se kterou si vyká), tak k dceři. Hned poté samotná princezna Schneiderová, která opakovaně shazuje svou milovanou osobu, když jí nechce vyjít vstříc ("Ty se bojíš? Jsi zbabělec."). Dál se mi nezamlouvala viditelná nízkorozpočtovost a sterilní prostředí zámku, kde se vůbec nic neděje a bydlí tam všehovšudy asi pět lidí. Závěr je naprosto zabitej, tak nevýraznou poslední scénu aby pohledal. No a nad počínáním královského páru zůstává rozum stát – místo intenzivní léčby nechají postiženou priceznu hlídat v rakvi? Co je to za nápady? A posel Boží chce přimět krále rozetnout jeho nastávající vedví? A ta ho v tom ještě podporuje?? (Chápu ale, že za tohle nejspíš může předloha, nikoli filmaři.) V čem je naopak pohádka silná v kramflecích, je otevřená strašidelnost – rozhodně nejde o podívanou pro děti. Záběr s odhrnutím vlasů z princeznina obličeje už mnoha z nich jistě přivodil trauma. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem čekal, kdy se falešný kamarád "ve vhodnou chvíli do věci vloží" - a on si nakonec řekne, že by z toho stejně nic neměl. Místo něj se do věci vkládá sám Požehnaný. Ano, ano, "jsem Bůh žárlivě milující". Všimli jste si, jak Somrovi pokaždé lačně svítily oči? Ty jeho oči a hororová princezna jsou asi to jediné, co se z této toporné adaptace národní Boženy povedlo. Krále klidně mohl hrát třeba Kříž, Rodena je tady vysloveně škoda. Předloha samotná by si samozřejmě zasloužila důkladnou exegesi. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Těžce televizní pohádka pro malé děti. Předloha podle B.Němcové byla sice původně určena dospělým, autoři ji však přizpůsobili dětskému publiku. Chtěl bych v tom hledat Vij i Bibli, ale Němcová tuhle pohádku (stejně jako ostatní) vzala z lidové slovesnosti. A to má na kontě daleko větší horrory, jako je třeba Zlá matka, Vlkodlak nebo Lilie. Snad kdyby se režie chopil J.Herz, vznikla by působivá atmosférická pohádka. V režii Z.Zemánkové (ženy zkrátka strašidelné horrory točit neumí, promiň, Mary, točit, ne psát, tvůj Frankenstein je skvostný) vznikla jen další vyprávěnka na víkendové odpoledne. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Jako pohádka z pohledu dospělých nestojí za moc, ale jako horor z pohledu dětí je velmi obstojný a na české poměry bravurně zamaskovaný do pohádky, takže na to rodiče nechají své ratolesti bez obav koukat. Ne vážně, tahle pohádka mi v dětství způsobovala noční můry a bylo mi jedno, že dopadla dobře. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tohle je snad pohádka, kterou si objednala církev. Jinak si nedovedu vysvětlit celou tu hloupou motivaci ukázat, co jsme viděli a ještě to cpát do dětí. Tak předně, manželský pár se sice modlí seč může, ale dítě nedostane. A tak jim ho dá ďábel. Ten se ale po čase rozhodne vzít si svou ovečku zpět. A tak princezna zčerná, milovníci multikulturalismu radostí musí doslova tleskat. Ale to nejhorší teprve přijde. K princezně jsou postaveny stráže a krásná dívka postupně zabíjí jednoho vojáka za druhým. Králi to vlastně vůbec nevadí, hlavně že tam nemusí stát on. A tak to jde až se přihlásí Bohumil. A zrovna jemu Bůh poskytne ochranu. Proč jemu? Proč ne ostatním? Lze to tedy chápat tak, že oni předchozí mrtví nevadí, ale Bohoušovi pomůžu? Aby toho nebylo málo, po vysvobození si nejvyšší žádá oběť jen proto, aby se přesvědčil, že Ondřej Brousek drží slovo. Celá pohádka, způsobem jakým jem koncipována není určena dětem, rozhodně ne těm malým. Maska princezny je pak docela hororová. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama