Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komisaři Bootz a Lannert pátrají po vrahovi mladého studenta. Vychází najevo, že patřil do skupiny bojovníků za životní prostředí. Podezřelým se stává i nový přítel státní zástupkyně Habermasové... Dopravní policista najde mrtvolu mladého muže, který lezl po mostním pilíři. Může to být nehoda, ale policie se rozhodne to raději vyšetřit. Muž má na těle krvavé pruhy jako po ranách bičem. Technička Nika najde v pilíři zaseknutý projektil ze vzduchovky. Neprojde oděvem, ale bolí to jako rána bičem. Takže se jedná o vraždu. Mladý muž se jmenoval Lucas a byl studentem politologie. Když se policie vydá na jeho kolej, jiný student, Timo Heller před nimi prchá. Lucas měl přítelkyni Melli. Pracuje jako výzkumná technička. Při pitvě vyjde najevo, že Lucas byl kontaminován akutní otravou těžkými kovy, a kdyby ho nezabili, dlouho by nepřežil. Lucas patřil do hnutí, které si říkalo Eco Piráti, a bojoval za lepší životní prostředí. Každou chvíli dali Piráti někoho na pomyslný pranýř i s fotografií a popisem toho, čeho se dopouští. Večer před vraždou zveřejnili na svém webu informaci, že zase něco chystají. Web nemá skoro žádnou návštěvnost, ale policie přijde na to, že si platí za stránky 50 tisíc eur. Zaplatila to jasnovidka Saraswati. Policie ji vyhledá a ona přiznává, že je podporuje z dědictví po otci, protože to, co dělají, je velmi záslužné.
Komisař Bootz se snaží sehnat státní zástupkyni Henrike Habermasovou, ale ta má volno, které tráví se svým novým milencem Johannesem Rietherem. Riether je podnikatel a rozhodl se založit nadaci, jejíž zisky půjdou na podporu ekologických projektů.
Policie nechá sledovat Melli, doufají, že je dovede na nějakou stopu. Melli vyhledá i uprchlý Tomi a ona ho nechá v chatě svých rodičů. Tomi se také otrávil, když společně s Lucasem pátrali po kontaminované hlíně ve firmě Recyclex, která likviduje odpady. Melli mu dá selen, který by mu pomohl pomoci a v noci se jde do firmy podívat. Tam ji objeví hlídač a míří na ni vzduchovkou. Policie Melli sleduje a hlídače, ze kterého se vyklube majitel firmy Bakic, zatkne. Nemají proti němu vůbec nic a ani v jeho firmě se nenajde nic, co by mu mohlo přitížit. Musí ho pustit a on hned brzy ráno odlétá do své vlasti, Černé Hory, která nevydává své obyvatele. Komisař Lannert se jde podívat do kanceláře Recyclexu a najde tam telefonní číslo. Když na něj zavolá, telefon zazvoní Johannesu Rietherovi. Ten je zrovna s Henrike a ona si z toho vyvodí, že s ní je asi jen proto, aby ji sledoval při pátrání. Musí si dát pauzu a Henrike se vzdává vyšetřování tohoto případu. Na její místo nastupuje nenáviděný Blesinger.
Sebastian Bootz neřeší jen tento případ vraždy, ale také těžkou nemoc své ženy. Ta si nepřeje, aby to někomu říkal. Ani svému parťákovi. Sebastian si dal žádost o přeložení do kanceláře, ale nikomu nic neřekl. Blesinger mu před Lannertem poví, že mu nevyhoví. Lannert vidí, že Bootz něco řeší, ale chápe, že existují důvody, proč to nikomu nevypráví. Naštěstí se později ukáže, že Sebastianova žena má velkou naději na vyléčení.
Policie přijde na to, že jasnovidka Saraswati se znala s Lucasem i s Timem. Chodili společně na takewondo. Společně byli u Pirátů, jen Melli byla mimo, ale občas pro ně něco analyzovala. Chtěli dát na pranýř Recyclex, ale něco se pokazilo. Vloupali se do jejich objektu a našli tam hlínu, ale překvapil je hlídač a Lucas ho praštil do hlavy a on zemřel. Policie později přijde na to, že to byl Timo, který zabil hlídače a protože Lucasovi už nebylo pomoci, hodili to na něj. Timo nechce žít s takovou vinou a oběsí se. V jeho mobilu pak policie najde usvědčující video z prostor Recyclexu. Na záběrech je i SPZ nákladního vozu, na kterém je hlína. Podlé té policie zjistí, komu patří.
Lannert začíná také podezřívat Johannese Riethera. Ten však na seznamu zákazníků Recyclexu není. Přesto si s ním jedou popovídat, protože musí vysvětlit jak se do kanceláře Recyclexu dostalo jeho telefonní číslo. Riether přiznává, že mu Bakic volal, protože se dozvěděl o jejich záměru zdvojnásobit výrobu. Ale oni spolupracují už dvacet let s osvědčenými firmami a Bakic se mu prý zdál trochu falešný. Dá jim k dispozici veškerou dokumentaci, aby si mohli ověřit, že jsou solidní firma. Nika zjistí, že v jednom měsíci odvezli jen polovinu odpadů než jiný měsíc a přitom objem výroby byl stejný. Johannes přiznává, že jedna z jejich nádrží praskla a jedovatý obsah se dostal na přilehlé pozemky. Hlína se musí vyhrabat do jednoho metru a také to dělají. Jen to nechtěli zveřejnit, protože v té době zrovna usilovali o povolení zvýšit výrobu. Žádná solidní firma by od nich hlínu bez dokladů o původu neodebrala, a tak se obrátili na Bakice. O vraždě Lucase nic neví a na dobu vraždy má alibi. Byl zrovna se svou snoubenkou Henrike v hotelu. To ona potvrdí. Ale je tu stále mnoho nejasností. V Rietherově kůlně byl nalezen obrovský plakát, který jeho firmu pranýřoval za tu havárii, on však vinu odmítá. Odmítá i podezření, že se Henrike seznámil účelově. Vždyť se do sebe zakoukali 3,5 týdne před havárií. Zdá se, že jejich vztah tento případ nepřežije.
Pátrání pokračuje dál a policie zjišťuje zajímavé skutečnosti. Jasnovidka Saraswati je neteří Johannese Riethera a dcerou jeho staršího bratra. Ten firmu nepřevzal, protože už tehdy chtěl, aby zisky byly použity smysluplně, ale pohořel s tím ve správní radě. Pak odjel do Indie, kde před 10 lety zemřel. Jeho dcera se vrátila do Německa, a když Riether založil nadaci, stala předsedkyní správní rady. Proto to byla ona, kdo nechtěl, aby Lucas plakát pověsil. To by nadaci poškodilo a nadace měla sloužit lidem a vysvětlovala Lucasovi, jaké projekty by z peněz nadace mohli uskutečnit. On už byl v té době otrávený a chtěl akci dotáhnout do konce. Proto ho zabila. (oficiální text distributora)

(více)

Hrají

Reklama

Reklama