Reklama

Reklama

Místo činu

(seriál)
  • Západní Německo Tatort (více)
Trailer
Západní Německo / Německo / Rakousko / Švýcarsko, (1970–2024), 1897 h 8 min (Minutáž: 56–140 min)

Režie:

Houchang Allahyari, Jochen Bauer, Alexander Adolph (více)

Předloha:

Henning Mankell (kniha), Axel Corti (kniha), Werner Kließ (kniha) (více)

Scénář:

Michael Haneke, Kai Hafemeister, Rainer Boldt, Martin Suter (více)

Kamera:

Frank Lamm, Hagen Bogdanski, Axel Block, Wolfgang Treu, Helge Weindler (více)

Hudba:

Klaus Doldinger, Evžen Illín, Johannes Kobilke, Peer Raben (více)

Hrají:

Klaus J. Behrendt, Miroslav Nemec, Udo Wachtveitl, Dietmar Bär, Ulrike Folkerts, Joe Bausch, Andreas Hoppe, Peter Espeloer, Annalena Schmidt (více)
(další profese)

Série(55) / Epizody(1270)

Obsahy(1)

Tatort, neboli Místo činu se v Německu vysílá už od 70. let a je označován za nejoblíbenější a nejdéle vysílanou krimisérii v německy mluvících zemích. Vysílá se pravidelně kažou neděli a garantuje vysokou sledovanost. Každý díl se odehrává v jiném městě, ať už Německa, Rakouska nebo Švýcarska, a kromě soudobých společenských problémů (kriminalita i osobní život detektivů) nabízí pohled i na lokální kolorit (kulturu, architekturu, zvyklosti) daného regionu. (rogue13nasic)

(více)

Recenze uživatele Enšpígl k tomuto seriálu (18)

Vražda v přístavu (1981) (S12E07) 

Už jsem na csfd přes deset let, ale ještě nikdy jsem nepsal komentář v tak smutný náladě jako právě teď, den po tom, co jsem se dověděl, že zemřel představitel nejsympatičtějšího filmovýho poldy v dějínách kriminálek, Horsta Schimanskiho a já věřím, že teď když ses zase s Thannerem, že si dopřáváte pařby hodný největších frajerů celého Duisburku.....vlastně celého Deutschlandu, máte tam hodně děvek a o prdel není nouze a zůstavate pořád ty přímý, zásadový chlapi, i když Vás osud bombarduje hovnama, protože byli jste to právě vy dva, do kterých se kdysi v 80. letech jeden malej prcek na Žižkově zamiloval a zůstal Vám věrnej. Každej kluk na Žižkově v mým věku chtěl mít bundu jako Schimi a přál si aby se mu v pelechu váleli takový kočky jako jemu a zaparkovaná terenní motorka v předsíni je určitě sen každý hospodyňky. Z ucty k Götzovi nemám chuť tady pitvat tenhle díl, dal jsem si ho jako vzpomínku na něj a je mě poměrně u prdele jak na tebe bude působit moje hodnocení, protože to je momentálně určený někomu úplně jinému....jednou frajer, navždy frajer, takže to moje hodnocení je určené Vám, dvoum policejním legendám z Duisburgu, kterým všechny ty nagelovaný nesmrtelný supermani z amerických krimi seriálů můžou ledat tak leštit boty. ()

Přeběhlík (1981) (S12E12) 

Abych se přiznal víc než samotný případy, mě v seriálech Místo činu s Götzem Georgem zajímá postava poldy Schimanskiho, protože je vysloveně vzorová a má nás hodně co naučit. Přeběhlík ja nabitej chlastem, Schimi posílá svým játrům jeden tekutej pohled za druhým. Luxusní je scéna když se svým kolegou "přeběhlíkem" v nějakým baru chlastaj jak dogy a pogujou na nějakej šílenej punk, v tom přijdou dvě ženský a Schimi s kolegou se na ně ihned vrhnou a jen tak tak že holky stačí zdrhnout. Mrzelo mě že v tomhle díle se Schimanski nevyspal se žádnou děvkou, ale zase o to víc chlastal a sral na předpisy. Žádnej policajt mně není tak sympatickej jak Schimi, ostatně většina poldů má za pasem jenom bouchačku, ale Schimi tam má i otvírák na pivo, no prostě miláček a vzor každým coulem. Samotný případ byl krapet nesrozumitelný a vlastně nebyl příliiš napínavý vyjma závěrečného momentu v podobě přepadení bylo vlastně fuk co se tam děje, protože Schimi ho víceměně prochlastal. Úplný konec jsem příliš nepochopil, ale měl taky dobrou scénu, když se Tanner dívá v policejní kanceláři na obrovský obraz továrny z kouřícíma komínama a ani na chvíli se neotočí. ()

Neviditelný protivník (1982) (S13E03) 

Je to zvláštní vyčítat kriminálce, to že je kriminálka, ale v případě Schimanskiho mám radši, když má víc problémů sám sebou, leje, balí děvky a lítá z průseru do průseru než vyšetřuje, tady jsem se, ale musel spokojit jen s kriminálkou, která byla ale poctivě udělaná. Největší macho Duisburgu se tady ocitá v nevidané defenzivě a poprvé jsem u něj cítil něco jako strach a taky smutek. Napětí je vyhrocenější scény sjou šikovně proložený odhlečovacím prvkem při společných scénách trojice detektivů, přibyl můj oblíbenec Holanďan...i když můj oblínec z těhle tří neortodoxních poldů ja každej. Zajímavý, že byl v záběru ten samej dům co v minulým dítě, zdá se, že všechny zločiny v Dusiburgu se dějou u něj . ()

Dívka na schodech (1982) (S13E07) 

Teda víc mně k Schimanskimu sedí vůně chlastu, rozevřená náruč žen lehkých mravů a drsňáctví na entou než péče o pubertální dívčinu, leč i ženy se počítaj a je třeba aby k Schimanskimu získali sympatie i zástupkně údajně něžnějšího pohlaví. Pokud bych na tomhle dílu měl něco vypíchnout, tak skvělou hudbu a jemné náznaky silného přátelství mezi Schmimim a Tannerem, který ač každý z naprosto jinýho těsta se k sobě skvěle hodí a tvoří policejní dream team. Ještě bych chtěl zmínit Schimanskiho nadřízenýho Kislinga, kterej mu vždycky spolehlivě alespon jednou za díl zvedne madle i tady se mu to dvakrát povedlo. ()

Plyšová zvířátka (1982) (S13E12) 

Není to přímo o napětí či velkém patrání, ale jedná se docela o zajímavej případ, který Schimiho přivede až do Holandska, kde nám předvede časově nenáročné balení holky, prostě přijde k první holce co se mu líbí a řekne "potřebuju ženu", ano pánové je třeba se učit od nejlepšího. Plyšový zvířatko má v sobě poměrně dost nadhledu v podobě dialogů, zejména mezi Thannerem a Schimanskim a jednu odbourávačku a to když se nějakej liliputan vrhne na Thannera, začne bitku a Thanner toho pindoura začne mlátit novinama do hlavy. ()

Miriam (1983) (S14E03) 

Teda na to, jak je tenhle případ nudnej ho Schimi docela prožíval. Nejvíc zamrzelo, že ani nechlastal, naštěstí element chlastu teď podpořil jeho kolega Thanner, kterýmu dala kopačky jeho manželka a tak bydlí u Schimiho a jako hodně chlapů, když je odkopnuto samičkou věnuje svou pozornost chlastu. No, kocovinku má Thanner roztomilou, cožpak o to, ale pro vyšetřování je těžce nepoužitelnej. Jak jsem již psal, žádný napětí nebo dechberoucí scény se tentokrát nekonaly, takže jsem se zaměřil na tipování jestli se Schimanski s Miriam vyspí nebo ne. Ještě mě zaujal policejní zátah v nějakým skladišti, když tam poldové začali tahat bouchačky a různě se kryli, jenom Schimanski tam v klidu poletoval s nějakým žrádlem u huby, zřejmě dobrej oddíl. ()

Smrt na stadionu (1984) (S15E07) 

Šimanski má hrozně divný případy, takový zmatený, nic neříkající, ale ono je to celkem jedno, protože se stejně všechno motá hlavně kolem Horsta. Tady taky, jako prostředí fotbalových chuligánů MSV Dusiburg v 80.letech působí těžce retro a hodně přidává, ale stejně to nejlepší se zase týká Schimiho, nákupní vozejk přetekájící chlastem, inkasování přes držky, nahej na fotbalovým stadionu, balení kolegyně, zkrátka Schimi si to zase užíval. Jen si nevybavuju, jestli se s tou holkou vyspal Schimi i Thanner, nebo ani jeden, v ženskejch aby se prase vyznalo. ()

Účet bez hostinského (1984) (S15E12) 

Jo Horst nám tentokrát zapřed do případu vydírání majitelů restaurací a barů. Jedním z nich je i Schimiho kámoš a tak se rozjede typicky zvláštní patrání. Zvláštní v tom, že mě přijde že Schimi opět k informacím přichází jek slepej k houslím a jako vždy se mě líbí spíš vedlejší dějové linie. Především Thanner po rozvodu začíná vystrkovat růžky pokud jde o ženský a není díl, kde by nějakou nebalil i tady se solidně rozjíždí. Navíc nám chlapci s kriminálky Dusiburg dostali novýho šéfa, ktrej Šimiho prudí ještě víc než Kisling. O napětí ani tolik nejde, spíš se jedná o zajímavý odhalení pachatele. Ještě bych zmínil, že hudební motiv mně připomínal Morriconeho kultovku z filmu Profesionál. ()

Dvojí hra (1985) (S16E03) 

Úvod tohoto dílu nezastihne Schimanskiho v dobrý náladě a tak si na místě činu nechá poručit kari klobásu, ale přinesou mu nějakou sračku, tak jí narve do huby nějakým příhlížejícímu a jde pryč. Postupně však Schimanski pookřeje a nabírá náladičku, která se naplno projeví na diskotéce, kde se skleničkou piva v ruce pokouší o disco tanec. Při vyšetřování nazve sídlo sekty bordelem, ale členka sekty mu oponuje, že kdyby to byl bordel, tak by ho tam viděla častejc. Schimanski stačí mít i další konflikt se svým nadřízeným, tentokrát je to nějakej Karl. Obecně se mě tenhle díl hodně líbil, měl spád, dobrý zakončení, působil víc akčně než detektivně a Schimi je tady v tak slušným rozpoložení, že se v tržnici pokusí ukrást pomeranč. ()

Vila na předměstí (1985) (S16E07) 

Schimanski tady hned na začátku chytil slinu a už v šestý minutě hrál s jedním pivečkem házenou. V zápětí však přišla velmi zajímavá scéna, Schimanski si objednává u nějakýho stánku dvě piva, který zaplatí, ale dostane čtyři, který pak asi 10 minut nosí něžně v náručí jak miminka. Zajímavý změny se taky udály na služebně, kdy se vrátil na scénu Schimanskiho původní šéf Kisling a samozřejmě hned od začátku prudí jak umí, ale jen Thannera, protože Schimi se ocitnul v docela velkým průseru, jednak mu došlo pivo a jednak ho drží v šachu v baráku na samotě u lesa nějaká skupina magorů. Teda on tam Schmi skejsnul díky jedný ženský se kterou se kupodivu nevyspal. Hlavně první část v baráku je fakt napínavá a člověk čeká kdy a odkud přijde úder. Docela napínaček, který trošku připomíná jeden díl seriálu Profesionálové. ()

Výměna (1986) (S17E04) 

Tady není co řešit už první záběr......mistr Schimanski předvádí v posteli mazling s nějakou sexy kočkou mě navnadil, samozřejmě nesmí chybět ani pivko, no a mezitím někde jinde akční scéna jak poleno a je jasný, že tentokrát to bude pěkně tvrdej dílek. Thanner se nám plácá po diskotéch a loví nějakou mlaďounkou krev, aby následný ráno měl opičku. Mezi tím se to všechno vysere takovým způsobem, že případ zásahne přímo do nejbližšího okolí Schimiho a rázem je z toho osobní záležitost. Schimi opět sere na ofiko postupy, takže se do stává do tradičního střetu s Kislingem. No a následuje hodně akční finále, který se v rámci série stává kultovní, protože v tomhle dílu poprvé zazní skladba, která už navždy patří k Schimimu "midnight lady" , to sem úplně roztál blahem. Ale aby sis nemyslel (a), že Schimi je jen tvrďák, postelovej král a prvotřídní ochlasta, umí dát k dobru i moudro "Podle mě je svět jedna velká prdel, levá půlka jsou Američani, prává půlka jsou Rusové a Evropa je ta díra uprostřed." Tady není co řešit, tenhle díl je na plnou palbu. ()

Přátelé (1986) (S17E12) 

Na začátku přišel první výslech, kde Schimi hrál s podezřelým kostky, druhý výslech, při kterým si Thanner vybrnkával na kytaru a celý to voní sarkasmem až na půdu a když jediný co se po dvou vysleších dovíme je fakt, že Schimanski byl v bordelu, vypadá to na další schmiho klasiku alá seru na předpisy, já to nějak vyřeším. Jenže hudba, pohledy, dialogy to všechno začíná houstnout a humor, děvky i pivo se postupně vytrácí a na scénu se dostavuje poctivá chlapárna s výborným koncem. ()

Falešná hra (1987) (S18E06) 

Na začátku případu je zavražďěna duisburská ťapina a u toho samozřejmě nesmí chybět, ani velký fanoušek bordelů Schimanski. Příběh není až tak napínavej, protože všichni krom Schimanskiho mají poměrně brzy jasno v tom, kdo za tím vším stojí. Ve filmu se dočkáme velkého hodování kachny, Schimanski nám ukazuje, že v podsvětí má mnoho známostí, dokonce v tomhle díle ma nějakou holku či co, ale osobně si myslím, že k němu se hoděj spíš kurvy i když bůh ví co bylo tohleto zač, v každým případě k ní měl pěkný vztah. Dokonce odmít i nezletilé prostituky čímže mě Schmi vysloveně zklamal. Skvělý jsou slovní přestřelky Schimi versus Thanner s holanďanem. Silná scéna je ve filmu prakticky jen jedna a to když Schimi objeví mrtvýho psího tátu. Pokud jde o chlast, tak v tomhle díle Schimi vysloveně abstinoval, protože tuším jedno pivo je na kalibr pana Schimanskiho zatraceně málo. Ovšem skvělý bylo, když byl u Kislinga jak mu sebral láhev ze stolu a nalil si, je vidět, že frajer z kriminálky Duisburg má ze svýho šéfa velký respekt. ()

Moltke (1988) (S19E14) 

Případ se odehrává ve vánočním čase, který v Schimansiim probudí touhu po jídle a pití, nejdřív vypudí v práci od večeře svýho kolegu aby mu mohl sníst jeho porci, ale to mu nestačí tak se přesune do nějákýho baru kde je obklopen prapodivnou společností a leje do sebe všechno tekutý v okolí 10 km. Thanner se pokusil o rodinější typ vánoc, ale jeho vyvolená se na něj vysrala i přes to že v nákupáči pro ní nakoupil plný auto vánočního haraburdí, takže ještě rád přijme Schimiho pozvánku a za chvíli se ocitá v baru, kde si našel své dva výsostné zájmy, chlast a pochybnou slečnu, to všechno mimo jiné je taky začátek poměrně drsného, akčnějšího dílu ve kterým jde o pomstu z dávných časů. Vyprávění případu je mírně chaotické a ne nějak extra dramatické. Silnou stránkou tohoto dílu jsou vztahy, Schimi a Thanner jsou po většinu dílu na sebe nasraný, Schimi si opět vyslechne pojeb od Kislinga a jako vždy ho má u prdele, Holanďan hýři dobrou náladou a Schimi je z případu tak unavnej, že zapomene, že má v posteli ženskou, veme si pivo a svalí se na gauč. Koho by zajímalo v čem Schimanski spí, tak je to samé oblečené v čem Schimanski přes den vyšetřuje. Dáma, která mu spí v posteli, alespon za Schimanskim zavře ledničku, prostě romantika made in Duisburg narušená drsnějším případem a vánoční atmosférou. ()

Dobročinná sbírka (1989) (S20E03) 

Hned na začátku mě nasral Thanner, tím že šel dělat kariéru což mu Schimanski dal náležitě sežrat. Jinak samotný případ jasně ukazuje, že největší prasata jsou mocipáni, tady dokonce měli i svou policii ke který právě přešel Thanner, ale ten naštěstí v pravý okamžik prozřel a pěkně se jim postavil, dokonce i Kisling ukázal koule a postavil se za Schimiho. Případ má v sobě hodně sociální tématiky, záběry na chudinský ulice Duisburgu, kde lidi bojujou aby měli práci jsou docela drsný, fízlové jako vždycky fašounský chování až na Schimiho, kterej tentokrát vyšetřuje s velkou vervou a nezalekne se ani mocipánů. ()

Krvavá stopa (1989) (S20E08) 

Další nádherné antré nám předvede duisburskej fešák. Schimi sedí rozespalej na posteli, hlavu v dlaních, hold opička je nepříjemná věc, pak nahmatá rukou ženskou nohu a na druhým konci postele než měl Schimi hlavu se mu tam válela nějaká ženská. Vstane, projde kolem terení motorky co má v bytě a jde si do lednice načít jednoho raního zrzka. V autě zprcá Thannera, že mu tam nadrobil a jedou k nějakýmu připadu který jsem přiliš nepochopil. Šlo o papírová draka a nějakýho uchyla, ale to bylo vedlejší, jen aby to Schimiho nasralo a porafal se opět s Kislingem. Skutečný případ jsou nějací islamisti ,( ano píše se rok 1989 ) co si dělaj z Německa divokej západ. Islámskej sajrat, tam stříli jak o závot, háže bomby a tak dále, prostě to jediný, co tyhle nelidi uměj. Nevím jestli to bylo nějak pitomě zamotaný a nebo tím, že na ČT je to kreten vedle kretena a dávaj Schimiho pomalu až v jednu ráno a já pro únavu byl rád, že rozeznám Thannera od Schimiho, ale moc sem se v tom nevyznal, jen vím, že tam čmoudi dělali bordel a Schimi byl hodně nervozní a s každým se hádal. ()

Léčitelé (1990) (S21E04) 

Nechápu proč to tady zatím nikdo nekomentoval, přitom hodnocení je tu dost. No nevadí, hold budu já ten kdo Schimiho Léčitele komentátorsky odpaní, protože někdo první bejt prostě musí. Ona už ta věta tady v obsahu "Schimanski - značně otupený a vyčerpaný po mimořádně zdařilém flámu" je mimořádně lákává a k tomu ještě připočítávám úvodní záběr jak má Schimi v obejváku zaparkovanou terenní motorku a na ní nějakou polonahou návatou děvku a je jasný že tohle jít pod průměr prostě nemůže. Hned bych Schimiho brloh hodil do toho seriálu "jak bydlí slavní". Láhve, láhve, terenní motorka, polonahá děvka, láhve, kalhotky, láhve, nahá děvka, láhve, zkrátka dokonale útulný byteček slušného člověka. Ano, ten byt a jeho obsah mě zaujal víc než zbytek příběhu, který je sice trošku čitelný leč jak je u Schimiho zvykem ani tenhle díl nepostrádá střídačku humorných a drsňáckých chvilek, ale možná se na úkor napětí až příliš soustředí na vykreslení Schimiho jak poldy, kterej si jde za svým i kdyby to svý měl najít v Putinově prdeli. ()

Mezi námi bratry (1990) (S21E09) 

Jeden z těch odlehčenějších dílů. Zatímco minule jsem si vychvaloval začátek jak má Schimanski krásnou kocovinku v tomhle díle musím vychválit především konec, kde nám Schimanski a spol předvádí jak takovou kocovinku dobře nakoupit. Ovšem asi nejvíc se mě líbil Tanner a jeho závěrečný "alko aplaus" už ho nacvičuju a v brzku jím začnu oblažovat náš slavný národ. Dobrej byl taky ten "alko výstup" z vlaku toho dedoronskýho policajta, taky měl slušně naváto a těch děvek co se tam všude hemžilo, no radost pohledět. Abych se přiznal mě tak nějak ta hlavní zápaltka unikala a nevěnoval sem jí pozornost, za to jsme si všímal detailů, třeba na náměstí byla zaparkovaná Škoda 120, kolega uživatel dobytek tuto info jistě ocení. Tenhle díl považuju za velmi zábavný a podařený, především musím ocenit všeboecné nasávání a dobrý vztahy mužů s ženami :-) ()

Reklama

Reklama