Reklama

Reklama

Místo činu

(seriál)
  • Západní Německo Tatort (více)
Trailer
Západní Německo / Německo / Rakousko / Švýcarsko, (1970–2024), 1897 h 8 min (Minutáž: 56–140 min)

Režie:

Houchang Allahyari, Jochen Bauer, Alexander Adolph (více)

Předloha:

Henning Mankell (kniha), Axel Corti (kniha), Werner Kließ (kniha) (více)

Scénář:

Michael Haneke, Kai Hafemeister, Rainer Boldt, Martin Suter (více)

Kamera:

Frank Lamm, Hagen Bogdanski, Axel Block, Wolfgang Treu, Helge Weindler (více)

Hudba:

Klaus Doldinger, Evžen Illín, Johannes Kobilke, Peer Raben (více)

Hrají:

Klaus J. Behrendt, Miroslav Nemec, Udo Wachtveitl, Dietmar Bär, Ulrike Folkerts, Joe Bausch, Andreas Hoppe, Peter Espeloer, Annalena Schmidt (více)
(další profese)

Série(55) / Epizody(1270)

Obsahy(1)

Tatort, neboli Místo činu se v Německu vysílá už od 70. let a je označován za nejoblíbenější a nejdéle vysílanou krimisérii v německy mluvících zemích. Vysílá se pravidelně kažou neděli a garantuje vysokou sledovanost. Každý díl se odehrává v jiném městě, ať už Německa, Rakouska nebo Švýcarska, a kromě soudobých společenských problémů (kriminalita i osobní život detektivů) nabízí pohled i na lokální kolorit (kulturu, architekturu, zvyklosti) daného regionu. (rogue13nasic)

(více)

Recenze uživatele joelly01 k tomuto seriálu (22)

Kinderland (2012) (S43E13) 

Opet jeden z lepsich Tatortu, vysetruje se zde znasilneni & vrazdy dvou mladych divek ktere zily na ulici a zivily se prostituci. Do Leipzigu prijizdi vysetrovat i komisari z Kolina a kdyz k tomu pridame jeste jednoho oslizleho uchyla ktery k sobe tyto mlade divky laka domu "na prespani" , tak musim konstatovat ze se ve filmu nachazi neobvykle vysoke procento neatraktivnich muzu. Ovsem dil samotny hodnotim nadprumerne, neb se jedna o solidni detektivku. Konec je vicemene otevreny neb nasleduje druhy dil (Chladnokrevne), ktery planuju na dnesek vecer, tak snad to s kvalitou nepujde dolu! ()

Kolín - Chladnokrevně (2012) (S43E14) 

I druhy dil drzi. co se tyce kvality, krok s prvnim! Mrtvol je najednou mnohem vic, se seriovym vrahem je to o trosku jinak nez jsem si myslela na konci prvniho dilu a Thomalla s Wuttke tentokrat jedou do Kolina. Napinava a zajimava detektivka, prece jen ty Tatorty maji neco do sebe. Jen ta Thomalla by si uz mohla prestat pichat Botox, zacina vypadat dost otekle a neprirozene. Skoda, dalsi hezka zenska co ze sebe touzi udelat masku. ()

Nachtkrapp (2012) (S43E24) 

Ani nevim co mi to posledni dobou hrabe, ale jedu po Tatortech jak slepica po flusu. Ale tenhle byl na delsi dobu posledni, uz je myslim "pretatortovano": Kupodivu ze vsech co jsem za posledni tyden videla nejlepsi. U Bodamskeho jezera radi nekdo, kdo ma, na rozdil od ucitelu, deti opravdu rad! Zly pedak unesl, zprznil a zavrazdil prepubertalniho vyrostecka z internatu. Pripad vysetruje nemecko svycarsky tym a tak nejak se ukazuje ze pedak se asi "vyradil" na spatnem diteti (mel vyhlednute jine, ale diky shode nahod doslo k zamene). Takze: Bude jeste dalsi vrazdy/vrazdy? Muze byt pachatelem propusteny pedak z okoli? A jak to bylo vlastne s jeho byvalymi obetmi? A co ten knez co mel na deti dohlizet, nekape mu z celibatu na karbid? A syn majitele internatu co si "koupil" cinskou manzelku skrzeva internet, neni to nahodou uchyl? Ej toto nebylo spatne, opravdu docela solidni detektivka. Jen me dost sejrila ta svycarska nemcina, trochu me to tahalo za usi. A Klenot ne a ne mi prelozit do cestiny co to vlastne znamena ten "Nachtkrapp" (Bubak??) ()

Holky na odpis (2012) (S43E32) 

Tatort je takova nemecka klasika, zijic v bavorsku s Klenotem z Hamburgu, je skoro jiste ze v nedeli se proste zapne Tatort (no, ne vzdy se dokouka, ale proste ta znelka mosi byt, stejne jako prvnich par minut "aby se vedelo"). Rada bych take upozornila ze Tatort zde (na rozdil od spousty ostatnich serialu s podobnou tematikou) neni pouze zalezitost duchodcu! Tatorty jedou proste vsude. Na Holkach na odpis je zajimave to, ze jsem je na prvni pokus odepsala s tim ze je to strasna blbost a vubec ja pohrdam. Duhy pokus se odehral v nedeli vecer, zamyslela jsem to opet jen jako kulisu, neb trpim zanetem spojivek a nesmim namahat oci a tak jsem chtela neco na co budu moct jen mzourat a nebudu litovat ze to vlastne skoro nevidim. Ovsem po dvaceti minutach jsem docela rozlepovala oko a "kapala" jak vztekla, neb me pribeh docela bavil. Potencial to melo vetsi, ale davat tomu podprumer nebo odpad taky nebudu, neb kupodivu me to nejak nedrasalo nervy a dokonce jsem hned projevila zajem podivat se i na druhy dil. ()

Zlatý náramek (2012) (S43E33) 

No tak tohle uz bylo nudne a nesmyslne uspavani hadu. 70 minut se tam nedeje skoro vubec nic, jen si tam kazdy navzajem mluvi diry do hlavy a najednou poslednich 20 minut velka akce, vse do sebe zapadne aby nastal v podstate happy end a pravda a laska zvitezila nad lzi a nenavisti. Prvni dil prumer, druhy dil "tlacba": Vedet ze dvojka je tak slaba tak me ani nenapadne cumet na prvni dil. ()

Mnichov - Hluboký spánek (2012) (S43E35) 

Komentar obsahuje Spoiler: Kdyz ja mam proste radeji ty klasicke Tatorty kde je spachan trestny cin a pak komisari sbiraji stopy a na konci polapi prasiveho kojota ktery pod tihou dukazu kapituluje. Tyhle ty otevrene detektivky mi moc nesedi (Treba nedavno ta Operace Cukr, i kdyz nebyla Tatort tak stejne to nastvalo). A pritom to zacalo tak dobre! Cele to slapalo dobre az do smrti c.2, pak uz to zacalo tak nejak drhnout a zdalo se mi ze to na me hraji jako na divaka na efekt. Vic nez tri bohuzel nemuzu. ()

Machtlos (2013) (S44E02) 

Pri sledovani "Machlos" jsem si rikala: "No, konecne poradne kvalitni Tatort!" A pak to cele bylo zabite takovym debilnim koncem... tomu scenaristovi bych s chuti omlatila hlavu o nejaky sloup! K obsahu: Sefovi banky a jeho manzelce unesou syna. Unosce je dopaden relativne brzy, ale po synkovi neni ani stopy a pan nechce rict kde ho ukryl.. Decko pry je ve sklepe kde se mu nedostava jak jidla tak piti, procez zacina boj o cas. Prave z popisu obsahu v novinach mi to prislo ze by to mohlo byt docela dobre (treba i trosku inspirovane skutecnym pripadem toho bakere co mu unesl a zavrazdil synka ten student kdesi ve Frankfurtu.. jak pak nechtel rict kde ukryl telo a stezoval si ze ho vysetrovatele mucili). Hodnotim jako solidne budovane drama, kde to vsechno bohuzel zabil konec blby jak pantok. Nu coz. Snaha byla. ()

Hamburk - Nickův zákon (2013) (S44E09) 

Tak za sebe tehle prvni epizode davam pekne a solidni tri hvezdy. Til je svihak lazensky, nekriticky priznavam ze ho zeru jak takove ty cokoloadove opatky co maji uprostred karamel, mnam! Fakt solidni detektivka na nedeli vecer! Vady na krase jsou dve: Irituje me jako prase ze do kazdeho filmu ve kterem hraje musi porad cpat ty svoje smrady! Po vsech tech kokowah, ohrhasen, ohrküken a rukojmich uz z nich pomalu zacinam byt otravena jak malajsky sip... Uplne se bojim jit na hyzlik s tim ze kdyz dam nahoru dekl ze se z tama na me bude pitvorit cela Schweigrova familie! Druhak: v ramci politicke korektnosti (ostatne i druha epizoda je o zlolajnych imigrantech) ma jako partnera takove jakehosi nepekneho kanaka s charismatem Markety Muchove! Ctvrta hvezda je od Klenota, pry z nostalgie ;) ()

Eine andere Welt (2013) (S44E30) 

Klenot jest velkym fanouskem komisare Fabera, procez si z mediathek vsechny dily poridil a nyni je obcas sledujeme kdyz je nalada. Ja moc Fabera nemusim, prijde mi takovy az moc pozersky (vagus), ale jsou hnusnejsi komisari, takze co. V tomto dile se jedna o to ze je v jezere nalezena mrtva puberta, ktera byla pred smrti znasilnena. Faber & Co. nyni tedy hledaji vraha. Ukazuje se ze Puberta byla trochu lehcich mravu a lezla na nervy docela hodne lidem (pratelum i rodine), procez nez se odhali vinik/vinice/vinici tak se nam predstavi hned nekolik podezrelych. Ja jsem pointu zacala tusit uz asi po pul hodine, jen to znasilneni jsem k tomu nemohla naroubovat, ale nakonec se vse uspokojive vysvetlilo. Zadna hitparada, ale docela slusna detektivka. Mam rada ten koncept kdy se stane zlocin kteryzto se vysetruje, vystrida se nekolik podezrelych zavisle na ruznych moznostech odehrani zlocinu a nakonec je dopaden padouch. Takove ty WTF s otevrenym koncem mi vadi, kor u Tatortu, ale jak rikam, tohle je solidni dil, procez s chuti do toho. ()

Hamburk - Oko za oko (2014) (S45E11) 

Druhy dil nebyl spatny, libila se mi zapletka a herci taky dobri. Dokonce se mi zacala libit i postava toho turka co jsem ji nesla nelibe v prvnim dile. ()

Hydra (2015) (S46E03) 

Hydra je rozhodne jeden z tech kvalitnejsich Tatortu, procez ja se velmi raduji. K obsahu: Jest zavrazden jakysi vyznamny neonacista a mezi podezrelymi je zidovka z neziskovky, protoze jejiho manzela prave neonaciste zavrazdili. Dochazi k ruznym trenicim, potyckam, konfrontacim... Do toho vztahove drama Dalay s Kossikem (kterehoz bracha jest sam neonacista a chuligan) a Dalay vubec v tomto dile nemela moc stesti. Dal uz to prozrazovat nebudu, ale urcite doporucuju pokud mate po ruce a nevite co s nacatym vecerem. ()

Die Wiederkehr (2015) (S46E11) 

Asi nejlepsi Tatort, ktery jsem zatim videla, takze jako jedinemu mu vpalim pet hvezd. Hned pri sledovani jsem byla nadsena ze toto je spica detektivka a na druhy den se o tomhle dilu psalo snad ve vsech novinach (otitulovany jako "nejsledovanejsi" a "jeden z nejlepsich"). Takze: kdysi davno zmizne z rodiny dcera. a pak se po letech vrati. Chova se, pravda, trochu divne, ale pokud tvrdi ze byla zneuzivana svymi unosci tak to asi az zas tak divne neni (treba reaguje spatne na muzske doteky). Jenze ono je toho vic.. mota se kolem ni dost zvlastni typek... a jeji segra zacina mit pochybnosti ze ne vsechno co ztracena dcerka rika bude pravda... Tenhle Tatort fakt doporucuju. Ta ztracena dcerka byla Swantje Kohlhof, v Tore tanzt vypadala jako unyly chlapec s ksichtem jak rozslapnuty pomeranc, ale tady si nechala narust vlasy coz ji cini divatelnou a taky herecky na rozdil od Toreho predvadi docela slusne niveau. Fakt super Tatort. Raduji se. To jsou opravdu paradni detektivky toto. ()

Niedere Instinkte (2015) (S46E17) 

Zase spica Tatort! Za posledni tri mesice uz druhy, kteremu proste MUSIM vpalit plny pocet! Je docela hodne uchylny a creepy (kor pokud si to jedete v silikonovych maskach)... Nechci to moc spoilerovat, takze jen zhruba: Zmizi mala holcicka a rodice, kteri jsou v jakesi sekte ci co, veri ze Buh zaridi, aby vse dobre dopadlo, asi se pry zabehla. Coz je podezrele a hodne to sejri vysetrujici komisare (Thomalla & Wuttke), kor kdyz ti zjisti, ze mala byla s nejvetsi pravdepodobnosti unesena. Dal se rozepisovat moc nebudu, u detektivek typu Tatort je to spis na skodu. Martin Wuttke je bez debat jeden z nejskaredsich chlapu na svete, troufam si rict i vesmiru, procez fakt ze je ve filmu portretovan jako jakysi don juan jde mi hlava vubec nebere. Brrr, opravdu neatraktivni pan! ()

Der große Schmerz (2016) (S47E01) 

No konecne muzu pridat komentar! Treti Tatort o Tschillerovi je, stejne jako ostatni dily, o boji Tschillera s Astanem. Ale ted se to jaksi komplikuje neb Tschillerovi pri akci zachrani zivot tajemna zenstina. Tato tajemna zenstina posleze unese Tschillerovo byvalou manzelku a dceru, z cehoz se Tschiller neraduje, neb dcerka je dcerka a o byvalou manzelku take opet zacal prevelice usilovat. Proc tajemna zenstina zachranila Tschillera a pak mu takhle komplikuje zivot? Tot otazka na kterou odpovi treti (a ctvrty) dil teto Serie. Dil se jmenuje "Velka bolest" protoze Tschillerovo dcera se zde projevi jako preveliky spratek. Rada bych jeste dodala ze zde se castingovy sef dopustil prevelikeho prehmatu, neb do role tajemne zenstiny obsadil Helene Fischer, znamou v nemecku predevsim zpivanim slagru. Ne, ze by byla oskliva, ale proste se to nejak nehodi. Jako kdyby jednu z hlavnich roli badass zaporaku v nejake ceske detektivce hrali Eva a Vasek. Proste to vypada divne. Trochu to vadilo. ()

Fegefeuer (2016) (S47E02) 

Zaverecny Tatort, vyvrcholeni Serie o Nick Tschiller a zle kurdske mafii. Zde bych Rada prednesla jednu zajimavost: Tenhle Tatort mel mit puvodne premieru 15.11., ale protoze 13.11. v Parizi multikulturne obohacovali muslimove tak se premiera odlozila, protoze pry tento dil by nebyl vhodny. V zaverecnem dile se jedna o tom, ze cecensti ozbrojenci prepadnou redakci televize a v primem prenosu pozaduji vydani "bratra" Astana (hlavni zloun). Ale cele je to komplikovanejsi nez se zda, neb cecensti ozbrojenci jsou ve skutecnosti ruska mafie a Astana nechteji protoze je to jejich "bratr v boji", alebrz konkurent v privatizacnim byznyse a chteji ho mucit a zabit. A to se zase nelibi Tschillerovi, neb tomu Astan v minulem dile velmi hrubym zpusobem slapl na kuri oko a chce si Astana pomucit a zabit sam. Procez Astana unese a pak spolu unikaji a dokonce i spoji sily proti ruske mafii a cele je to velmi zmatecne a vubec to neni jako Tatort a me se tento dil libil nejmene. UPDATE: Zajimave, tak to vypada ze tohle NENI zaverecny dil Serie s Nick Tschiller. Vcera jsem byla v kine a tam byl Trailer na film Tatort: Off Duty, coz by mel byt teda ten zaverecny dil. No cucela jsem jak cincila! Tatort v kine! A Klenot spatne skryval skodolibost a radost v hlase kdyz mi sdeloval: "Ty, takovy fanousek, jsi nevedela ze posledni dil bude v kine? JA to vim uz tak dva mesice!" ()

Rebecca (2016) (S47E03) 

Swantje Kohlhof se prejmenovala na Gro Swantje Kohlhof. Asi proto, ze je to vic cool. Atraktivnejsi ji to ovsem neudelalo, porad ma ksicht jak rozslapnuty pomeranc a hraje tak afektovane ze se mi z toho jezi chlupy na zadech. Podobna role jako v "Navratu", akurat zde je jakoze doopravdicka zneuzivana obet. Pribeh dobry (unese a zneuziva ji "vychovatel" ktereho ona potom zapali a policajti ji samozrejme poslou na terapii a snazi se zjistit kde "vychovatel" schoval druhou unesenou = malou holcicku), ale podani nic moc, takove slusnejsi uspavani hada, na ty tri to jakz takz vytahl ten konec (ne ze bych to cekala, ale vzhledem k jeji roli v minulem tatortu me to zas ani tak neprekvapilo). ()

Borowski und das verlorene Mädchen (2016) (S47E31) 

K obsahu: Na policii zavola divka, ktera rika ze ji veznil jeji bratr a ze tento bratr zavrazdil svou expritelkyni. Za chvili se expritelkyne najde fakt mrtva a Milberg s Kekilli rozjedou vysetrovani. "Kontroverzni" omacka kolem: ta divka ktera vola na policii je nemka, ktera konvertuje k islamu, neb si pres muslimskou kamosku a Internet "nasla lasku" v podobe "noveho nemce", ktery nyni bojuje kdesi v Syrii za Islamsky Stat a chce aby tato "Nova muslimka" odjela za nim. Ve filmu vidime jak se nemce pomalu vymyva mozek, jak se izoluje od rodiny (se kterou ma spatne vztahy, viz. bratr co ji veznil). Take vidime prostredi mesity a jak tam kazou takovy ti hate preachers. A do vseho to vysetrovani vrazdy. Ja jsem doufala, ze tento Tatort bude velmi dobry (neb Milberg i Kekilli jsou u me z tech oblibenejsich komisaru), doufala jsem ze trosku ukazou na ten Problem, ktery tu doopravdy existuje a je dost zasadni (radikalizace mladych) a daji nejaky opravdu silny vzkaz. Ale toto se nestalo. Jeste s tou vrazdou je to takova preplacana a pateticka slataninan plna klise (napr. v mesite zacne kazat jeden radikalni muslim a druhy mu rekne ze tak nesmi kazat ze nenavist zpusobuje valku). Pomalu se ani nedivim tomu ze po skonceni filmu se konala ve studiu beseda kde byla pozvana jakasi bestie oblecena ve stanu ktera otevrene propagovala Islamsky Stat a moderatorce vecera to vlastne ani moc nevadilo. Casy se hold meni. Zvykejme si. Dve, protoze herci byli dobri a hodne tahli jinak hloupy film. ()

Taxi nach Leipzig (2016) (S47E32) 

Tisici Tatort! Tatort c. 1000 ! Rovna tisicovka tatortu! A zrovna takova nezazivna hanebnost. Komisarka Lindholm s kolegou Borowski se rozhodnou ze se vykvaknou na nejake nudne sympozium a vezmou si spolecne taxika na nadrazi. Ridic taxiku je ovsem psychicky naruseny byvaly vojak, ktery byl na misi v Afghanistanu a kdyz se vratil tak ho opustila pritelkyne kvuli jeho kamaradovi (taky vojakovi). Pritelkyni stalkuje a ta aby se ho zbavila tak mu rekne ze se bude vdavat, coz psychicky naruseneho vojaka rozrusi jeste vic a rozhodne se ji pomstit. To vse se dvouma Tatort komisarema na zadnim sedadle. Je to velmi uzvaneny a docela predvidavy Tatort. Na 1000 dil mohli vyvalit lepsi material. Tohle byl takovy hodne slaby, troufam si rict az nudny, dil. Na vic nez dve to nevytahnu, i kdyz je Lindholm moje oblibenkyne. Sorry. ()

Hardcore (2017) (S48E25) 

Neni zde obsah filmu, procez k obsahu: Pri nataceni pornofilmu je uskrcena hlavni "Hrdinka". Jedna se o Pornofilm typu "gangbang", procez neni moc jasne, kdo (krome pronoherecky se ucastnilo nataceni dalsich 26 "hercu") ji vlastne zabil... Mnichovsti komisari rozjizdi vysetrovani a navrch vyplouvaji zajimave skutecnosti nejen o zavrazdene pornoherecce, ale take o jeji nejblizsi rodine a pratelich. Muj dojem: No ty blaho, na to ze Tatorty jsou primarne urceny duchodcum na nedelni vecer se tenhle dil docela rozjel! Pamatuji si na Tatorty s Schweigerem, jak si na ne duchodcovska Lobby stezovala ze to prece neni vhodny Tatort, neb Til tam nekolikrat letmo naznaci soulz a jednou je mu tam videt Zadek. To muselo byt v nedeli u televize infarktu! Tady jde totiz videt skoro vse a velice nechutne detaily jsou Vam dovysvetleny formou komentaru (no, kdo by si chtel zaplavat v bazenku plnem ruznych vyloucenych telnych tekutin?). Nevim, co si mam o tomhle Tatortu myslet, ale dochazim k zaveru ze se mi asi moc nelibil. Zde bych se postavila na stranu "duchodcovske Lobby" a trvala na tom, ze mene je nekdy vice. Bylo mi to tady asi moc graficke. Vraha jsem navic uhadla asi po pul hodine a pak uz se mi to docela vleklo. Jsem zase o neco chytrejsi co se Porno Terminologie tyce, ale to zas neni neco na cem by mi kor extra zalezelo a davala tomu Kredit za "added value". Tatort nic moc. Dal bych nedoporucila. Navic nemam moc v lasce Miro Nemce. Klenot mi rikal "to se ti asi libit nebude" a mel docela pravdu. Sam pri filmu usnul. Davam dve, neb uplny prusvih to ovsem take nebyl. ()

Drážďany: Déjà vu (2018) (S49E05) 

Deja-vu aneb Mestem chodi pedofil. Na brehu reky je nalezen zneuzity a zavrazdeny chlapec, okamzite se rozjizdi vysetrovani a vypada to, ze hned zkraje je i prvni podezrely: chlapec chodil do plaveckeho oddilu a vedouci tohoto oddilu ma zaznam v trestnim rejstriku prave skrzeva zneuziti nezletileho. A pak je tady jeste ten divny typek co zije s ucitelkou ze skoly kde chlapec chodil. A vubec, pred par lety byl nalezen utopen dalsi chlapec.. a co kdyz nebyl "jen" utopeny a co kdyz se neutopil sam, jak puvodne uzavrelo vysetrovani, ale nekdo mu pomohl? Docela slusny Tatort, ale uz jsem videla lepcejsi. Na to kolem kolik toho bylo kontroverzi to zase nebylo tak uzasne, ale jako klasicka detektivka potesilo. ()

Reklama

Reklama