Reklama

Reklama

Arsy-Versy

(festivalový název) (studentský film)
  • Slovensko Arsy-Versy
všechny plakáty
Trailer
Krátkometrážní / Dokumentární
Slovensko, 2009, 23 min

Režie:

Miro Remo

Scénář:

Miro Remo

Kamera:

Jaro Vaľko
(další profese)

Obsahy(1)

Film je životným príbehom matky a jej syna Luboša, ktorý otočil svet hore nohami. Ľuboš unikol zo sveta ľudí, aby žil v čo najväčšej symbióze s prírodou, odletel na planétu kde žijú len motýle - inteligentné bytosti. Svoju životnú energiu koncentrovanú s neuveriteľnou dávkou empatie vtesnáva do jeho amatérskej fotografickej a filmovej tvorby. Vrcholom jeho prírodnej fascinácie je jedinečný výskum netopierov. V komunikácií s fascinujúcim tvorom otočeným dolu hlavou sa pokúša o maximálne porozumenie medzi človekom a zvieraťom. Oporou v jeho bádaniach a živote mu vždy bola jeho mama. Tá má však dnes cez 70 rokov a tak sa prirodzene obáva o budúcnosť svojho syna. "Čo s tým deckom ďalej bude?" vraví. Ľudia, ktorí ho "poznali", si mysleli, že je blázon, ale len dovtedy kým nevideli film ARSY-VERSY. Teraz sú z toho oni blázni! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

ninon 

všechny recenze uživatele

Dozvěděli jsme se, že je pan Luboš ohromně potrhlá osoba. Jeho maminka má nervy ze železa a špatnou paměť. My bysme ale uvítali více odpovědí než otázek. Třeba proč zrovna netopýři? Měl někdy pan Luboš otce nebo spadl z vesmíru? Proč nestudoval na netopýrologa? Proč nepracuje a kde bere peníze na svůj koníček? Co na to říká Batman? Jak dlouho to autor se svým příbuzným nacvičoval? Někomu stačí, že je to zábavná netopýří odyssea, ale mně nikoli. Sic 20 minut, ale přišlo mi, že se to záhadně motá v kruhu. Na závěr vypíchnu dvě povedené scény, které se zapsaly do mé paměti - rozhovor o fotoaparátech; konec těžké šichty v cementárně a na kole projíždějící pan Luboš Koníček. Pak proč ho lidi nechápou. ;-) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava Luboše je jistě zajímavá a stačí na natočení krátkometrážního dokumentu. Miro Remo si jej určitě vybral pečlivě a stejně tak nám představil život tohoto člověka, který je celý život tak trochu jiný - kromě toho, že se zajímá o netopýry je zároveň poměrně dobrý fotograf s uměleckými sklony. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Arsy-Versy má dušu a vtip. To nie je málo. Väčšina študentských filmov mi totiž pripadá urobená v zmysle: nakrúťme niečo, čo nám predpisujú osnovy, keď už sme tí režiséri, naplňme tie minúty čímsi zvláštnym, keď už sme tí umelci. Chýba prirodzený zápal, presvedčenie ostáva len v rovine - sme kreatívni, tak čosi vytvoriť musíme. Výsledkom sú desiatky neživotných pokusov, nepozerateľných a zároveň neinovatívych experimentov a ničnehovoriacich dokumentov. Kvantitatívne rastúci počet mladých adeptov réžie neznamená bohužiaľ zároveň zvýšenie percenta tých naozaj kvalitných. Remo medzi tých kvalitnejších rozhodne patrí a výsledok sa zautomatizovanému kreatívnemu schématizmu vymyká, čo je len dobre. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Malý skvost študentskej krátkometrážnej dokumentaristiky. Remo sa cez originálne zábery s vycibreným štýlom úspešne vyjadruje k množstvu tém a otázok, čo je na takom malom priestore takmer neuveriteľné. Je sociálny, je mystický, je vtipný. Samozrejme k tomu potreboval protagonistu natoľko sympatického a jedinečného, ako je Ľuboš, ktorý svoj život začal dokumentovať už dávno predtým, než to uskutočnil jeho synovec Miro. Pasáž o spomínaní na amatérsky remake Planéty opíc s motýľmi miesto opíc a starým wartburgom miesto vesmírnej lode, ktorý Ľuboš natočil „Husákovi natruc“, je tou najkrajšou poctou kinematografii, akú som v poslednom čase videl. (9/10) ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Dokument získal na Mezinárodním filmovém festivalu evropského umění Arts&film 2010 v Telči Čestné uznání v kategorii Film Future 3000. Šestého ročníku se zúčastnilo 32 zemí z Evropy s 283 filmy. Soutěžilo se v pěti kategoriích: 1. Výtvarné umění ve všech oblastech a oborech 2. Architektura a design, lidové umění 3. Hudba, dramatické umění, film a literatura 4. Film Future 3000 5. Multimedia. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Tento film si okrem iných pozrel aj Johnny Depp a skonštatoval, že sa jednalo o výborné dielo. Nakoniec sa stretol s Mirom Remom a zobral ho na festival, na ktorom bol headlinerom. (tommy187)
  • Všetko v príbehu bolo skutočné, vrátane hercov aj fotografií. Ľuboš s tým súhlasil a nakoniec priznal, že niektorí ľudia z dediny naňho po tomto filme zmenili názor. (tommy187)
  • Po tom, ako Miro Remo dostal ocenenie, povedal v príhovore, že jeho strýko Ľuboš si uvedomil, že fotenie netopierov mu zabralo veľa času. Teraz fotí orchidey. (tommy187)

Reklama

Reklama