Reklama

Reklama

Dr. Martin Harris s manželkou Liz přijíždí do Berlína na vědeckou konferenci. Po příjezdu do hotelu Martin zjistí, že jeho kufřík zůstal na letišti. Vezme si taxík, ale cestou na letiště mají nehodu, auto skončí v řece. Martin je v bezvědomí, řidička Gina ho vytáhne na břeh, pak ale musí zmizet, protože je v zemi ilegálně. Z kómatu se probudí až za čtyři dny. Hned se vrátí do hotelu, zjišťuje, že ho manželka nezná a je doprovázena neznámým mužem, který se za něj vydává. Martin si není jistý, jestli se po nehodě zbláznil, nebo jestli je obětí nějakého obrovského spiknutí. Úřady, které mu nevěří, ho naprosto ignorují. Pronásledují ho tajemní nájemní vrazi a on je sám, unavený a na útěku. S pomocí nečekaného spojence, řidičky Giny, která ho zachránila, se po hlavě vrhá do řešení záhady. Začíná pochybovat nejen o své příčetnosti a identitě, ale i o tom, jak daleko je schopný zajít, aby odkryl pravdu. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 080)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Unknown si podobně jako většina thrillerů nedělá těžkou hlavu s biologií (rána železnou tyčí do hlavy přiměje udeřeného maximálně tak k tomu, aby se otočil), ani fyzikálními zákony (auto rozjíždějící se na zpátečku je stejně rychlé jako v protisměru plynule jedoucí vozidlo), vyžívá se v klišé vizuálních (modro-zelené kamerové filtry rulez), režisérských (rutinnější zpracování jen tak nenajdete) i scénáristických (kdo by kdy řekl, že hlavního hrdinu mohou podrazit zrovna jeho nejbližší). Jenže i přes vše převracející závěr (ano, velmi nečekané) toto rozuzlení nepůsobí odpudivě a scénáristické díry (jak se jim podařilo vše tak přesně naplánovat?) překvapivě spíše zahlazuje, než prohlubuje. A ano, Liam Neeson má stále charisma. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Liam se asi třískl do hlavy i před tím, než mu doručili scénář a v domnění, že je druhořadý pokrfejs Damon, řekl své nesmělé "ano". Na rozdíl od Mata však v kómatu zapomněl, že umí karate, a tak likviduje profesionální vrahy u Brandenburské brány jen za pomocí svého charismatu. Ač akčně dokonalé, letecké záběry Berlína umí dneska kdejaký gůgl a scénárista nechával svou cihlu eidamu uzrát ve spíži plné myší tak dlouho, až vytáhl ohryzané torzo ementálové logiky. Nebýt rýsujících se bradavek Krugerovic Dianky a dokonalého Staatssicherheitsmitglieda Herr Ganze, byl by tento film ganz scheisswert. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě film velmi bavil. Přesněji, zhruba hodinu šlo o velmi zajímavý thriller s tou správnou mysteriózní atmosférou. Ale pak přišla automobilová honička, film chytil akčnější nádech a můj dobrý pocit ze snímku začal pomalu ustupovat. Jistě, potom šlo o ještě docela slušný akčňák, kterému nechybělo napětí, ale ten na sebe postupně začal přibalovat jedno klišé za druhým a čím dál tím méně uvěřitelné scény, navíc s logickými chybami a vše bylo korunováno pohádkovým (rozuměj nereálným) koncem. Co se týče herců, když pominu pochybnou motivaci taxikářky (násilně vnuknutou faktem, že je do toho vtažená taky a nemůže zpět), neměl jsem s postavou Diany Krueger větší problém (i když ten přízvuk...fakt byl nutný?) a měla moje sympatie. Jenže když zapřemýšlím nad rolí Liama Neesona, neubráním se srovnání s žánrově blízkým filmem 96 hodin. Nevím sice, co všechno za herce odvedl dublér-kaskadér, ale smekám před panem Neesonem klobouk za to co předvádí, na to kolik mu je fakt palec nahoru. Jenže zatímco v 96 hodinách byla jeho postava svými schopnostmi ozbrojená hned od začátku (bývalému agentovi člověk spíš věří všechny ty přežité bitky než nějakému doktorovi, který si na "nic" nevzpomíná, že?), v Neznámém se divák musí sám sebe ptát, co všechno se dá ještě hlavnímu hrdinovi věřit, na co si "vzpomněl" a co je jen slabé místo scénáře, což filmu dost škodí (tohle bylo třeba u agenta Bournea vymyšlené daleko lépe; a nezmiňuju ho náhodou, kdo tuhle trilogii viděl, nebo třeba jen první díl, je mu hned jasné, kde se tvůrci Neznámého inspirovali a z toho jim vyplyne, že nápad není zrovna moc původní). Sečteno a podtrženo, pouze průměr (a to byl potenciál o dost větší, škoda). ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Spoiler je smrtelný cinefilský hřích, tudíž jen krátce: tahle evropská variace na krádež identity má sice výhodu v lokacích a oporu ve zručném řemeslu honiček i akčních scén, ale nelogickými dějovými zvraty a rozvrácenou psychologií si film staví berlínskou zeď, kterou v závěru neumí přelézt ani takový řízek jako Liam Neeson. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Štve mě, že Neznámý divákovi neumožňuje, aby vytvářel odvážnější hypotézy (poskytnuté informace lze stěží brát coby ponouknutí k dvojímu čtení) a přemýšlel víc, než je třeba k pochopení elementární vyprávěcí kauzality, se kterou si Serra po celou dobu vystačí (jdi za postavou A, zjisti, co můžeš a na základě toho přejdi k postavě B). Současně se mi líbí, že prostota zápletky umožňuje plně koncentrovat pozornost na obvyklé žánrové laskominy (intenzifikace WTF?! momentu, syrové a surové pěstní souboje, hrdinova (dez)orientace v neznámém prostředí) a na Neesonovo strohé, ale účelu výborně sloužící a všechny ostatní zastiňující herectví. Když přiměřeně snížíte své nároky a nebudete přemítat, o kolik větší nervák by z téhož vykřesal Polański, neřkuli Hitch, ani by vás příliš nemuselo zarmoutit zdegenerované rozuzlení. 65% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (20)

  • Hoci jej postava je údajne nelegálna imigrantka, Diane Kruger sa paradoxne narodila v Nemecku nemeckým rodičom. (Arsenal83)
  • Ve scéně s detailním záběrem na údaje v cestovním pase Dr. Martina Harrise (Liam Neeson) je možné zahlédnout datum narození 7. června 1964. Ve stejný den se skutečně narodil i Liam Neeson, avšak o 12 let dříve. (oje)
  • Natáčanie v Berlíne sa ukázalo ako veľmi ťažké, pretože mesto v tom čase prežívalo najchladnejšiu zimu za posledných 20 rokov. (Arsenal83)

Související novinky

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

„Neznámí“ tvůrci směřují do první ligy

„Neznámí“ tvůrci směřují do první ligy

16.07.2011

Přestože se thriller Neznámý dočkal spíše vlažných recenzí, při 30-milionovém rozpočtu vydělal sympatických 130 milionů a jeho tvůrci mají o hollywoodskou budoucnost postaráno. Nepřekvapí to hlavně u… (více)

Dracula zase trochu jinak

Dracula zase trochu jinak

10.02.2011

Nejslavnější příběhy mají tu smůlu (nebo štěstí?), že se tvůrci pořád snaží o jejich nová, originální zpracování. Někdy to vyjde, někdy vznikají bizarní projekty. Stokerův Dracula není výjimkou – z… (více)

V obležení krásných mladých blondýnek

V obležení krásných mladých blondýnek

27.10.2009

...se ocitne hyperaktivní Liam Neeson v thrilleru produkční společnosti Dark Castle a studia Warner Bros. Unknown White Male. Pro producenta Joela Silvera film natočí Jaume Collet-Serra, který po… (více)

Reklama

Reklama