Reklama

Reklama

Dr. Martin Harris s manželkou Liz přijíždí do Berlína na vědeckou konferenci. Po příjezdu do hotelu Martin zjistí, že jeho kufřík zůstal na letišti. Vezme si taxík, ale cestou na letiště mají nehodu, auto skončí v řece. Martin je v bezvědomí, řidička Gina ho vytáhne na břeh, pak ale musí zmizet, protože je v zemi ilegálně. Z kómatu se probudí až za čtyři dny. Hned se vrátí do hotelu, zjišťuje, že ho manželka nezná a je doprovázena neznámým mužem, který se za něj vydává. Martin si není jistý, jestli se po nehodě zbláznil, nebo jestli je obětí nějakého obrovského spiknutí. Úřady, které mu nevěří, ho naprosto ignorují. Pronásledují ho tajemní nájemní vrazi a on je sám, unavený a na útěku. S pomocí nečekaného spojence, řidičky Giny, která ho zachránila, se po hlavě vrhá do řešení záhady. Začíná pochybovat nejen o své příčetnosti a identitě, ale i o tom, jak daleko je schopný zajít, aby odkryl pravdu. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 081)

POMO 

všechny recenze uživatele

Strata pamäti, zimný Berlín, tajní agenti, autonaháňačky, chladná femme fatale, arabský šejk, dôveryhodná sympatická taxikárka, geniálny vedec, mocní ťahači nitiek na pozadí, nájomní zabijaci, nečakaný zvrat. A tiež skvelé herecké obsadenie. Všetko to tu je, ale iba v recyklovanej a miestami až preplácanej podobe. V predchádzajúcom Orphanovi sa Serrovi podarilo zamávať s žánrovými klišé, tu nie. Jedinou zapamätania hodnou scénou filmu ostáva mrazivo atmosférické stretnutie hereckých és Bruna Ganza a Franka Langellu. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Liam se asi třískl do hlavy i před tím, než mu doručili scénář a v domnění, že je druhořadý pokrfejs Damon, řekl své nesmělé "ano". Na rozdíl od Mata však v kómatu zapomněl, že umí karate, a tak likviduje profesionální vrahy u Brandenburské brány jen za pomocí svého charismatu. Ač akčně dokonalé, letecké záběry Berlína umí dneska kdejaký gůgl a scénárista nechával svou cihlu eidamu uzrát ve spíži plné myší tak dlouho, až vytáhl ohryzané torzo ementálové logiky. Nebýt rýsujících se bradavek Krugerovic Dianky a dokonalého Staatssicherheitsmitglieda Herr Ganze, byl by tento film ganz scheisswert. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Solidní žánrová záležitost, která díru do světa neudělá, ale rozhodně naplní divákova očekávání. (70 %) ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Slušné řemeslo, z něhož asi nejvíc vykukuje moderní poučka o tom, že automobilovým honičkám už budou navždy nejvíc slušet taxíky a oprýskané ulice evropských metropolí (kdo si ani jednou nevzpomene na Bourna, ať hodí kamenem). Jinak nic nového pod sluncem, přestože Neeson a Ganz jsou geniální a kamera i střih daleko převyšuje béčkový standard, pořád tomu čouhá z bot sláma se značkou produkční díly Dark Castle, jejíž filmy se asi do vyšší ligy nikdy neprokoušou. I když právě tenhle se snaží ze všech sil a v několika momentech (hlavně úvodu) se mu to setsakramentsky daří. Velmi sympatické tři. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Poměrně nevděčný mix relativně chytrého a béčkově naivního. A – což bude pro mnohé nevyhnutelné zklamání – rozhodně to není ani vzdáleně příbuzné 96 hodinám. Neznámý je v základu staromódně střižený thriller (něco jako 48 hodin v Paříži s Fordem), který se utrhne ze střídmého řetězu v poslední půlhodince (naštěstí pořád v přijatelných mezích). Extra body za vyníkajícího Ganze a vyváženou první hodinu, kdy jsem si upřímně nebyl jistý tím, co to na nás tvůrci ušili za boudu. Nic extra, ale poctivě odvedená práce, která si svůj díl diváků bezesporu zaslouží. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Štve mě, že Neznámý divákovi neumožňuje, aby vytvářel odvážnější hypotézy (poskytnuté informace lze stěží brát coby ponouknutí k dvojímu čtení) a přemýšlel víc, než je třeba k pochopení elementární vyprávěcí kauzality, se kterou si Serra po celou dobu vystačí (jdi za postavou A, zjisti, co můžeš a na základě toho přejdi k postavě B). Současně se mi líbí, že prostota zápletky umožňuje plně koncentrovat pozornost na obvyklé žánrové laskominy (intenzifikace WTF?! momentu, syrové a surové pěstní souboje, hrdinova (dez)orientace v neznámém prostředí) a na Neesonovo strohé, ale účelu výborně sloužící a všechny ostatní zastiňující herectví. Když přiměřeně snížíte své nároky a nebudete přemítat, o kolik větší nervák by z téhož vykřesal Polański, neřkuli Hitch, ani by vás příliš nemuselo zarmoutit zdegenerované rozuzlení. 65% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Od Orphana krok zpět. Přitom to ze začátku vypadá hodně nadějně. Hitchcockovský hrdina, proti kterému se spikl celý svět, brouzdá zasněženým Berlínem a snaží se zjistit, kým je. No a když to zjistí, tak se všechno zkazí. Slušný thriller, ale potenciál byl mnohonásobně větší. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Konečně pětihvězdičková nálož odpolená v kinech v roce 2011.Takhle má vypadat moderní akční thriller a že to podle zdejších šampionů mělo předvidatelný děj a nemělo logiku mě naprosto nemůže rozházet. Naopak celou dobu jsem si myslel, že to bude tak a tak, jenže film těsně před koncem udělá malou, ale příjemnou kličku. Těch 113 minut profrčelo Berlínem takovou rychlostí, že proti tomu i soukromá chilská privatizace plnícího péra v podání našeho slavného pana prezidenta vypadá jako šnečí záležitost. Akční scény jsou dokonale nazvučený a neskutečně promazlený - ňam. Liam se do podobných filmů hodí stejně dokonale jako já do dívčích postýlek. Dianku nemůžu hodnotit jinak než třemi S: skvělá - stylová - sežratelná . Hrozně se mě líbí potvora jedna germánská a je úplně jedno, že má utahanej výraz a na sobě nějakej vytahanej svetr i tak je totiž stokrát víc sexy než kdejaká načančaná umělotina z módních časáků. A ještě to nebude s chválou všechno, hrozně se mě líbilo obsazení vedlejších rolí, hlavně Bruno Granz jeho scény na mě působily jak magnetka. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Miestami trochu ťažkopádna, skrz-naskrz predvídateľná a výpadkami logiky trpiaca dôchodcovská bourneovka, z ktorej majestátne vyčnieva fantastický Bruno Ganz v úlohe starého dederónskeho špióna. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Neznámý nepřináší žádnou převratnou novinku, tím rozuzlením hádanky okolo identit(y) hlavní postavy navíc vrací do hry jednu nedávnou módní vlnu, ALE… Jaume Collet-Serra po brilantním Orphan znovu dokazuje, že jeho prvotina svého času byla nutným zlem pro vstup do Hollywoodu, přičemž až teď může ukázat, co vše v něm dříme. Nebudu lamentovat nad dějem, který zase frčí podle x-krát obkreslené šablony. Serra to umí s herci naprosto dokonale a jeho dítko funguje hlavně tehdy, když se brnká na struny paranoie. Závěr však nabízí to, co mě v poslední době nevyvádí z údivu. A tím je současná herecká poloha Liama Neesona, který na prahu šedesátky přesedlal na role nekompromisních akčních hrdinů, kteří se schovávají pod rouškou civilní obyčejnosti, aby pak ve správné chvíli přesně stříleli a zasazovali tvrdé direkty. Jeho nemilosrdné charisma prostupuje celým filmem a dává zapomenout i na to, že to sem tam nesedí v logice. PS: Überhodný arabský šejk a bývalý člen Stasti jako kladné postavy? :) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nejsou to čisté 4 hvězdy, to ne. Tenhle thriller recykluje řadu již dříve použitých nápadů z jiných filmů, ale recykluje je celkem zdařile a svižně. Trochu mě překvapila akční scénka s Liamem Nesonem, jehož jsem naposled viděl bojovat (pokud se dobře pamatuji) ve Star Wars Epizoda I, a i tam si musel pomáhat laserovým mečem. Diane Kruger mi byla tady tak nějak sympatičtější, než když "plejela" Helenu Trójskou. Velmi zdařile zahrál svůj part i Bruno Ganz, zbytek herců v rolích záporáků (někteří podle ksichtů soudě musí být hajzli i v soukromém životě :-P) víceméně jen zaplňoval prázdná místa na place. Slušných 70%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson je bourák, teď už to vím. Ve svých šedesáti letech hraje role akčních borců, které nemají v současnosti žádnou konkurenci. A to musím říct, že bych to do něj nikdy neřekl. Každopádně kamkoliv on se zachomejtne, pokaždé je o charismatický útok na moje oční spojky zaděláno. Neznámý je nejenom v tomhle ohledu perfektní film. Další devizou je i samotný příběh, který se motá kolem špionů a perfektně plyne. Dokonce bych si troufnul tvrdit, že tenhle špionskej příběh je snad jeden z nejlepších, co jsem kdy viděl, ne-li nejlepší. Takové množství zvratů, jaké nám tvůrci nastřádali v tomto filmu by totiž nedokázala ani Sparta Praha v utkání s Barcelonou. A co že jsou ve filmu očekávatelné scény. Mně upřímně u filmu tyhle věci vůbec nezajímají. Když bych chtěl na film koukat a přemýšlet, tak si podle toho pustím takový film. Tenhle mi ale nedal úkol přemýšlet a zabavit a popřípadě šokovat. A to bez problémů zvládl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $63,686,397Tržby Celosvetovo $136,123,083Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,698,916Tržby za predaj DVD v USA $11,926,580║ __No tak režisér Jaume Coller-Serra je iný majsterko! Bravúrne ovláda napätie, všelijaké dejové klučky, k tomu dobre sedí akcia, strih a kamera. Pre mňa thriller bez najmenšieho zaváhania, bez slabšej chvíľky, žánrová delikatesa, kde je prim fungujúce obsadenie, ktoré úžasne ťahá na čele výborný Liam Neeson. Milé prekvapenie roka 2011. /100%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson stále něco ztrácí, co? Jednou dceru, teď zase paměť a identitu. Ještě že to vždycky nakonec celkem neponičené najde. Scénárista mu asi vždycky během hledání drží palec. Tenhle film pro mě klidně mohl zůstat neznámý... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

V mnohých komentářích tu zaznívá cosi o (hloupé) pointě trpící logickými lapsy. Já si naopak myslím, že dění logicky (jestli i chytře je věc zcela jiná) spojuje a právě tu předcházející zdánlivou překombinovanost i logické lapsy zahlazuje něčím co dává smysl, byť je třeba mít na zřeteli, že jde celou dobu o žánrovku, která si na nic nehraje, takže čekat najednou proměnu v cosi sofistikovaného à la Hitchcock by bylo naivní. Prostě to tam sedne, stejně jako dění v závěrečné třicetiminutovce. Když se k tomu přičte nekompromisní Neeson, zasněžená atmosféra Berlína a skvělé automobilové honičky, tak... Tak máte prostě kvalitní žánrovku. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Solidní thriller, který vyústí do ztracena. Snad nepamatuju film, kde by mi po finálním odhalení bylo víc jedno, jak to vlastně skončí. Nejsympatičtější postava je Bruno Ganz. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POTŘEBUJU DOKÁZAT, ŽE JÁ JSEM JÁ!“..... /// Příjezd L.Neesona do Berlína se nese přesně podle rčení ,,KDYŽ SE NĚCO MŮŽE POSRAT, TAK SE TO POSERE“. Na řešení ,,posranejch“ záležitostí von je specialista. Vlastně je specialistou na celý ,,PYTLE SRAČEK“! Film si bere ,,jen“ pro sebe a o okrasu se tu stará mladá D.Kruger. Postupně scénář nabírá jedno ,,náhodný“ klišé za druhým, ale co, aspoň nemusím přemejšlet. Dostal jsem to co jsem čekal (a voni to co nečekali!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Právě jsem zjistil, že se jmenuju Dr. Martin Harris. 2.) Chystám renovaci paneláku a zdi budou ze sádrokartonu. 3.) Mám rád akční dědky. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Spoiler je smrtelný cinefilský hřích, tudíž jen krátce: tahle evropská variace na krádež identity má sice výhodu v lokacích a oporu ve zručném řemeslu honiček i akčních scén, ale nelogickými dějovými zvraty a rozvrácenou psychologií si film staví berlínskou zeď, kterou v závěru neumí přelézt ani takový řízek jako Liam Neeson. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Ottman: 1. Welcome to Berlin [5:17] ,2. The Accident [2:36] ,3. Following Mrs. Harris [4:51] ,4. Fond Memories/Epiphany [3:55] ,5. Securing the File [2:41] ,6. Man Alone [2:48] ,7. Evil Car [2:34] ,8. Book of Clues [1:45] ,9. The Hospital [3:02] ,10. Gina's Story [5:18] ,11. We Are Killers/The Bomb [2:36] ,12. Old Friend/Truth Be Told [3:08] ,13. They're Watching/Meeting Jeurgen [2:42] ,14. Debating Martin [3:42] ,15. Martin vs. Martin [4:29], ()

Související novinky

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

„Neznámí“ tvůrci směřují do první ligy

„Neznámí“ tvůrci směřují do první ligy

16.07.2011

Přestože se thriller Neznámý dočkal spíše vlažných recenzí, při 30-milionovém rozpočtu vydělal sympatických 130 milionů a jeho tvůrci mají o hollywoodskou budoucnost postaráno. Nepřekvapí to hlavně u… (více)

Dracula zase trochu jinak

Dracula zase trochu jinak

10.02.2011

Nejslavnější příběhy mají tu smůlu (nebo štěstí?), že se tvůrci pořád snaží o jejich nová, originální zpracování. Někdy to vyjde, někdy vznikají bizarní projekty. Stokerův Dracula není výjimkou – z… (více)

V obležení krásných mladých blondýnek

V obležení krásných mladých blondýnek

27.10.2009

...se ocitne hyperaktivní Liam Neeson v thrilleru produkční společnosti Dark Castle a studia Warner Bros. Unknown White Male. Pro producenta Joela Silvera film natočí Jaume Collet-Serra, který po… (více)

Reklama

Reklama