Reklama

Reklama

Dr. Martin Harris s manželkou Liz přijíždí do Berlína na vědeckou konferenci. Po příjezdu do hotelu Martin zjistí, že jeho kufřík zůstal na letišti. Vezme si taxík, ale cestou na letiště mají nehodu, auto skončí v řece. Martin je v bezvědomí, řidička Gina ho vytáhne na břeh, pak ale musí zmizet, protože je v zemi ilegálně. Z kómatu se probudí až za čtyři dny. Hned se vrátí do hotelu, zjišťuje, že ho manželka nezná a je doprovázena neznámým mužem, který se za něj vydává. Martin si není jistý, jestli se po nehodě zbláznil, nebo jestli je obětí nějakého obrovského spiknutí. Úřady, které mu nevěří, ho naprosto ignorují. Pronásledují ho tajemní nájemní vrazi a on je sám, unavený a na útěku. S pomocí nečekaného spojence, řidičky Giny, která ho zachránila, se po hlavě vrhá do řešení záhady. Začíná pochybovat nejen o své příčetnosti a identitě, ale i o tom, jak daleko je schopný zajít, aby odkryl pravdu. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 081)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson je bourák, teď už to vím. Ve svých šedesáti letech hraje role akčních borců, které nemají v současnosti žádnou konkurenci. A to musím říct, že bych to do něj nikdy neřekl. Každopádně kamkoliv on se zachomejtne, pokaždé je o charismatický útok na moje oční spojky zaděláno. Neznámý je nejenom v tomhle ohledu perfektní film. Další devizou je i samotný příběh, který se motá kolem špionů a perfektně plyne. Dokonce bych si troufnul tvrdit, že tenhle špionskej příběh je snad jeden z nejlepších, co jsem kdy viděl, ne-li nejlepší. Takové množství zvratů, jaké nám tvůrci nastřádali v tomto filmu by totiž nedokázala ani Sparta Praha v utkání s Barcelonou. A co že jsou ve filmu očekávatelné scény. Mně upřímně u filmu tyhle věci vůbec nezajímají. Když bych chtěl na film koukat a přemýšlet, tak si podle toho pustím takový film. Tenhle mi ale nedal úkol přemýšlet a zabavit a popřípadě šokovat. A to bez problémů zvládl. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tenhle druh filmů miluju, je to můj relax, dobré obsazení, dobré téma s pointou, dostatečně akční..., ale proč si sakra ta "hromada lidí", která se na filmu podílí, nesedne a nezkusí tomu dát trošku hlavu a patu, aby to mělo i logiku....někdy si myslím, že už nás mají ještě za větší blby, než jsme....ale stejně jsem váhala, jestli přeci jen nedat 4*. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Závěrečné dějové rozuzlení velmi zajímavé a vůbec ne do očí bijící. Akce je sice málo, ale když už je, tak šťávu má a vlastně celé je to takové lehce "bournovské" včetně výtečně využitého zimního a notně mrazivého Berlína plného šedivých uliček, špíny, bezdomovců, kontrovaných luxusními hotely, automobily a šejky z Arábie. Vše kolem mysteriózní skupiny lidí je chladné, syrové a bez kompromisů, naopak Liam Neeson je velmi civilní a uvěřitelný (standart). Tvůrci vsadili na osvědčenou šablonu z posledních let a výsledek vyloženě nepokazili. Vznikla tak zručně natočená a zahraná story. Bruno Ganz monumentální. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson pátrá po své identitě skoro stejně intenzivně a zapáleně jako v Taken po své dceři, rokem narození by měl připomínat medvěda, co začíná vylézat z brlohu jednou, maximálně dvakrát za měsíc, pravda je však taková, že se Berlínem pohybuje stejně rychle jako mamba černá africkou savanou a v závěru dokonce dvakrát třikrát uštkne své protivníky hbitými končetinami. A právě Neeson a jeho charisma drží celý film kousek nad průměrem, jelikož scénárista počínaje druhou půlkou filmu zešílel jako moucha tse-tse po clavinu. Potřeba zamotat film důkladněji než pokoutník nálevkovitý svoji kořist sem přitáhla nelogičnosti, přeplácanost a kvantum meganáhod. A čeho je moc, toho je příliš. Takže jednou se to dalo, ale v podstatě nemám proč se na film podívat znovu, nevybavuju si ani jednu scénu, která by mi utkvěla v hlavě nějak silněji. Ano, určitě se nenudíme, ale v Taken stačí slyšet, jak Liam varuje po telefonu únosce, a mám husí kůži hned. Tahle fyziologická reakce se zde nedostavila. Bohužel. 30 miliónů dolarů(rozpočet)/130 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/30 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

petero 

všechny recenze uživatele

Po predchádzajúcich filmoch tvorcov Taken a Orphan je Unknown tak trochu sklamaním, rozhodne však nie filmom ktorý by som ohodnotil ako strata času. Len od toho netreba očakávať, že z daného námetu vytrieska niečo originálne, stále je to dobre obsadený a zručne natočený film, ktorý sa ku koncu celkom slušne rozbehne. January Jones ešte nemám napozeranú ale celkom zaujala a som na ňu dosť zvedavý v X-men Frst Class. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se ve Východním i Západním Berlíně, v celé řadě čtvrtí, jak v ulicích čtvrti Friedrichshain-Kreuzberg, tak na známých místech, jako je Braniborská brána a Ostrov muzeí. Natáčení probíhalo také ve studiu Babelsberg, nejstarším komplexu filmových studií na světě, které je také koproducentem filmu. Exteriér Jürgenova bytu se natáčel ve čtvrti Friedrichshain, v ulici Karl-Marx Allee, před jednou z nejstarších budov postavených sovětským režimem, ve které bydlely kádry z Moskvy dohlížející na východní Němce v Berlíně. Další lokací, kterou produkce využila, byl okázale strohý exteriér Nové národní galerie, kterou postavil v 60. letech 20. století architekt Ludwig Mies van der Rohe. Záběry v interiéru této scény se ale natáčely v Muzeu fotografie ve čtvrti Charlottenburg, kam nechali filmaři nainstalovat výstavu. (Taninaca)
  • S odkazom na princa Shadu ako saudského princa s progresívnymi a humanitárnymi ambíciami je tento film v súlade s takzvanou hollywoodskou stratégiou „Charm Offensive“, ktorá si dala za úlohu ukazovať vtedajšieho saudskoarabského vládcu princa Mohammada Bin Salmana v dobrom svetle. To zahŕňalo rôzne dobre propagované stretnutia s hollywoodskymi manažérmi, producentmi a hercami ako sú Robert A. Iger z Disney, predseda Warner Bros Kevin Tsujihara, Dwayne Johnson a Oprah Winfrey. (Arsenal83)

Související novinky

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

„Neznámí“ tvůrci směřují do první ligy

„Neznámí“ tvůrci směřují do první ligy

16.07.2011

Přestože se thriller Neznámý dočkal spíše vlažných recenzí, při 30-milionovém rozpočtu vydělal sympatických 130 milionů a jeho tvůrci mají o hollywoodskou budoucnost postaráno. Nepřekvapí to hlavně u… (více)

Dracula zase trochu jinak

Dracula zase trochu jinak

10.02.2011

Nejslavnější příběhy mají tu smůlu (nebo štěstí?), že se tvůrci pořád snaží o jejich nová, originální zpracování. Někdy to vyjde, někdy vznikají bizarní projekty. Stokerův Dracula není výjimkou – z… (více)

V obležení krásných mladých blondýnek

V obležení krásných mladých blondýnek

27.10.2009

...se ocitne hyperaktivní Liam Neeson v thrilleru produkční společnosti Dark Castle a studia Warner Bros. Unknown White Male. Pro producenta Joela Silvera film natočí Jaume Collet-Serra, který po… (více)

Reklama

Reklama