Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film je přesně takový, jaký mají diváci, obdivující tento žánr rádi - je dostatečně romantický, dobrodružný, obsazený v tehdejší době předními filmovými stars - Linda Darnell, Lolita Quinterro (tehdy 17-ti letá) Tyrone Power (Zorro) a v roli padoušského kapitána Estébana neméně výborný šermíř Basil Rathbone. První, ještě němé filmovém provedení ZORRA bylo - v podání herce Douglase Fairbankse - na tehdejší dobu podivuhodné. Tyrone Power v roli "ZORRA" je okouzlující ve své hrané blazeovanosti, znuděném výrazu a naprosté lhostejnosti, kterou je nucený předstírat po svém příjezdu domů. Na místo jeho spravedlivého otce (starosty) nastoupil pravý tyran, kterého se bojí nejen prostí lidé, ale i místní mexická šlechta. Nový starosta má krásnou, mladinkou neteř Lolitu, která se Diegovi na první pohled velice zalíbí. Don Alechandro Vega očekává svého syna v domnění, že jim pomůže proti útisku a nadvládě,ale Diego se tváří otráveně, a vede naprosto zbabělé řeči. To vše dělá jen proto, aby nevzbudil podezření. U španělského královského dvora byl velmi oblíbený svými přáteli, a nejlepším důstojníkem. Začne potají, na vlastní pěst bojovat proti útlaku. Pod maskou Zorra pomáhat především chudým a zuboženým, a záhy jsou na něj vypsány velké odměny. A jedna zajímavost : zpracování tohoto filmu se dějově nejvíc přibližuje knižní předloze. (marťan)

(více)

Recenze (22)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Skvělý černobílý snímek se skvělými herci. Tyrone Power na jedné straně coby neohrožený Zorro a na druhé straně don Diego s maskou znuděného a zhýčkaného zbohatlíka, kterého zamrazí, když slyší Zorrovo jméno. Charismatický Basil Rathbone v roli bezcitného padoucha. Jejich šermířský souboj byl opravdu špičkový. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tyron Power většinou filmu projde jako znuděný a krapet zženštilý don Diego s budulínkovským obličejem, dokonce i finále odšermuje odmaskován. Takže jediná výtka- málo Zorra! Ovšem jedná se o špičkovou, řemeslně dokonalou, klasickou hollywoodskou zábavu. Maje možnost volit mezi černobílou, nebo kolorovanou verzí, dávám samozřejmě přednost té první. ()

Reklama

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Ty Power je pro mě bez debat ten nejlepší představitel Zorra jaký tu kdy byl, a celkově je z mého pohledu tato filmová verze zatím tou nejpovedenější. Vzhledem k tomu že film vznikal ve válečném období, kdy už nebylo tolik peněz na rozhazování, byl vypuštěn v černobílé podobě a teprve následný rok po svém úspěchu dobarven (já měla tu čest vidět rovnou barevnou verzi a přiznám se že po vidění černobílé u tohoto filmu ani netoužím). Tyovým protivníkem je zde jako vždy vynikající záporák Basil Rathbone, považovaný dodnes za jednoho z nejlepších šermířů Hollywoodu, který se stal nepochybně zárukou kvality šermířských scén - a není tak divu, že závěrečný duel kapitána Estébana a Zorra je jedním z nejceněnějších duelů Hollywoodu všech dob. K duelu je ale zapotřebí dvou a tak je zřejmé, že ani Ty nemohl nezaostávat, a sám Basil o něm prohlásil že byl superb šermíř, a že by: "Tyrone Power could fence Errol Flynn into a box!" (chce to brát samozřejmě s rezervou, neboť Basil Errola, kterému byl často ve filmech konkurenčních WB protivníkem, docela nesnášel). Nesmím ale ještě opomenout krásnou mladičkou Lindu Darnell, které zde bylo pouhých 16 let. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Klasika, která potěší oko nostalgikovo.Velkofilm akční a nyvě romantický s notnou dávkou nenáročného humoru, po holywoodsku ulízaný až do téměř lahodného kejčku, ale zde to nevadí, je to velmi dobové a stylové. Vynikající koňské honičky a závěrečný šermířský souboj, který by dělal čest i třem (čtyřem) mušketýrům. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Hrdinský elegán TYRONE POWER ako neohrozený ZORRO pomstiteľ,po vzore slovenskej legendy Juraja Jánošíka,alebo ešte pred ním anglickej legendy Robina Hooda,kde ich MOTTO ZNELO:„Bohatým brať,chudobným dávať...” Naozaj extrémne šľachetné GESTO,ktoré by som zaviedol do súčastnosti,lebo slovenský národ by potreboval hrdinu ako bol seňor Don Diego de la Vega,,ktorý by nepodporoval darmožráčov ako remeň,zobrať spravodlivosť do vlastných rúk,no nie je to dnes možné! A to je škoda,lebo chudoba,ktorá tu vládne by sa zmenila,chudobní by boli práve tí právom,tí skorumpovaní čerti!!! Don Diego prichádza domov do Kalifornie,kde je menší chaos po výmene nového starostu,ktorý sa vyznačuje ako tyran,od miestnych vyberá nepekne vysoké dane,a tak z nich robí ešte chudobnejších ľudí. Donovi sa to nepáči,vytvára si dvojitú identitu,jednak ako zhýčkaný zbohatlík,ktorý nevie čo sebou,ktorý sa zamiluje do atraktívnej mladej starostovej netere Lolity Quintero,ale aj ako novodobý spravodlivý hrdina,ktorý nasadá na koňa,rúti sa robiť poriadky,potom sa ešte podpíše pod svoje dielo: Z ! Naháňa,šikanuje,deprimuje starostu,aby sa vzdal funkcie,pričom by sa vrátil staronový,Diegov otec,ale problémy sa automaticky dostavia,bude sa dvoriť Lolite,čo zaváňa určitou pedofíliou,či sa ponúka vynikajúci šermiarsky súboj medzi Donom a kapitánom Estebanom Pasqualeom! Po atletickom štýle,neustálom pohybe,akcii,... starostovi docvakne,že Don Diego je ZORRO! Chytia ho a zvolajú všetkých ľudí,aby sa pozreli,čo idú s ním akože urobiť...Nastane vzbura... Zrejme najlepšie spracovanie filmového ZORRA,zabudnite na BANDERASA,TYRONE POWER je génius,vyrovná sa mu maximálne ERROL FLYNN,ktorý má vehementne dobré skúsenosti! Roubenová réžia zaujme mňa už len preto,že som mal obtiažny pocit pri sledovaní jeho excelentného Dr.Jekylla a pána Hydea,a tento je tak uvoľnený,že sledovať Tyronove eskapády je únikom z reality,tzv.utopistický i eskapistický! ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama