Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (501)

Thomick 

všechny recenze uživatele

Mikuláš je absolutní kult mého dětství. Všechny knížky jsem přečetl nejmíň třikrát, tam a zase zpátky; Miroslavem Vladykou (skvěle) odvyprávěnou kazetu jsem uměl nazpaměť, bez přehánění. V Mikulášovi jsem se zkrátka dokonale zhlédl. A není pro mě teda žádným překvapením, že Goscinnyho a Sempého předloha dala vzniknout něčemu, co vlastně perfektně definuje problematický žánr rodinné komedie. Se vším všudy, s plusy řádně vytučněnými. Svěží a laskavý humor se z knížky na plátno povedlo přenést v relativně neporušené formě, mimo jiné díky vydařenému castingu (Celestýn s Kryšpínem neměli chybu především), a ostuda se nakonec v žádném případě neudělala ani jedinečnému, dle mě zcela nenapodobitelnému vypravěčskému stylu Mikulášových patálií. Takže fakt velká spokojenost. Jediná malá výtka: Vendelín by jistě zasloužil víc prostoru. O:-) --- "Bylo to tak těžké?" ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kniha mého dětství na filmovém plátně, hurá! Naštěstí, nebo také bohužel jsem už z knižní předlohy mnohé zapomněla. Takže jsem mohla k filmu přistoupit bez nějakých předsudků. A byla to báječná hodina a půl nefalšovaně pohodové zábavy. Nahlas jsem se smála při akci "navštíví nás tatínkův nadřízený a už je tu". Vtipnými scénami i scénkami je film doslova napěchován. Jednoduše řečeno, tohle je pohoda i sranda zároveň a stojí za zhlédnutí. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

I po druhém zhlédnutí jsem se ujistil, že je tato báječná francouzská komedie naprosto dokonalá. Goscinnyho knížky Mikulášovy patálie a Mikulášovy prázdniny jsem v dětství zcela bez výhrad zbožňoval, existenci filmové adaptace světa malého Mikuláše jsem tedy přivítal s velkým nadšením. Mimořádně šťastné obsazení dětských rolí, perfektní technické zpracování a odzbrojující záplava nadsázky a jedinečného humoru činí z této zábavné podívané sázku na jistotu. Toto je film, u něhož jsem dvakrát umíral smíchy, a už bych si ho nejraději pustil znovu. Už jen kvůli Louise Bourgoin v maličké roli sličné květinářky a opravdu nádhernému závěru, při němž se mi na rtech rozlil blažený úsměv smíšený s dojetím z celého toho obrazu idealizovaného dětství. UPDATE 19.3.2020 - Když jsem si to pustil po 7 letech znovu (samozřejmě v původním znění - dabing zde musí podle mě většinu toho francouzského kouzla zabít), byl jsem opět nadšený. Ten film je neuvěřitelně vtipný a optimistický a dokáže člověku úžasně zlepšit náladu. A to tak moc, až by měl člověk chuť se s hrdiny toho filmu setkat v dalších filmech - v tomto ohledu zamrzí, že v pokračování z r. 2014 už hráli všechny dětské role jiní dětští herci. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Mikuláš a parta jeho kamarádů mě dobře pobavili. Kluci to zahráli bezvadně a byli strašně roztomilí. O dobrou zábavu se postarali i Mikulášovi ztřeštění rodiče, kteří za synkovými vylomeninami nezůstávali moc pozadu. Knížku jsem četla hodně dávno, už si z ní pamatuji jenom ten milý a laskavý humor ve stylu Karla Poláčka. Možná mají Češi a Francouzi podobný smysl pro srandu. Viděno v rámci Challenge Tour 2015:30 dní se světovou kinematografií ()

oje 

všechny recenze uživatele

Počáteční skeptický přístup jsem musel přehodnotit, protože se z toho nakonec vyklubala hrozně příjemná rodinná komedie na úrovni, kterou může zkousnout každá věková kategorie. Pro mě to nebylo o tom, že bych si ze smíchu nestíhal utírat slzy, ale o té milé atmosféře, která vám i z podzimního večeru udělá prosluněné letní odpoledne a nechá usnout s úsměvem na tváři. Osobití protagonisté se o vaši náladu postarají jako obsluha 5* hotelu. Jestli to bude film, ze kterého se stane stálice a mládeži s tím budou pravidelně vyplachovat hlavy, nevím. Pontenciál na to ale rozhodně má. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Laurent Tirard zhlédl kolem osmi tisíc dětí z celé Francie. (Teodorik)
  • Ve filmu se objeví na okamžik Gérard Jugnot, jeho přítomnost v miniroli učitele hudby odkazuje na film Slavíci v kleci. (claudel)
  • Mikulášova (Maxime Godart) matka (Valérie Lemercier) u závěrečných zkoušek autoškoly při rozjezdu nepoužije spojku, ale pouze plyn, a během parkování pouze zatočí volantem, přesto vůz zaparkuje a stojí. (Kuny27)

Reklama

Reklama