Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (501)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Malého Mikuláše mám moc rád. Nestárne, je to stále fajn čtení se skvělými ilustracemi. K filmu jsem přistupoval s rozpaky a s přibývajícími kladnými recenzemi jsem ho stále více odsouval na později. Nakonec jsem si ho pustil...a...velmi příjemné překvapení! Současné rodinné komedie mě děsí, jedno či americké, německé nebo české. Ale Francouzi stále umí! I když Knoflíková válka zůstane zřejmě nepřekonaná, tenhle film se povedl. Milý, úsměvný, občas jsem smíchy vybouchl. Co mě ze všeho nejvíce dostalo - parkování maminky malého Mikuláše! Bože, takhle umět zaparkovat v naší neustále přeplněné ulici....Souhlasím s woodym - jak se Francouzům nedaří převést na filmové plátno Asterixe, tak se to naopak zde vydařilo velmi dobře. Když jsem viděl dohližitele Polívku, pomyslel jsem si - hele, ten vypadá jako Michel Galabru, akorát tomu už dnes musí být.....a pak, můj bože, kde se vzal, tu se vzal - Michel Galabru! ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Co já se s tím budu patlat. Měsíc přemýšlím, zda si Mikulášovy patálie zaslouží plnou palbu. Nějak mi to bylo proti srsti. Nebyl jsem z nápadu natočit mé oblíbené příběhy vůbec nadšen. Jenže pak jsem začínal cítit úspěch. A proč ne, akceptoval jsem, že by to nakonec mohlo být fajn. Francouzi se toho chopí s láskou. Jenže už při nádherné titulkové sekvenci jsem pochopil, že tohle se povedlo extrémně. Ano, dejme tomu, že bych pár výhrad měl. Mikulášův proslov o sestřičce by lépe fungoval nevyřčený a Polívka vůbec nebyl Polívka. Jenže všichni ostatní herci byli tak perfektní. U kluků jen absolutoria. Kryšpín suveréně nejlepší. Tedy Kryšpín a paní učitelka. Jo, tu bych rozhodně opomenout neměl. Takže... nedosahuje kvalit knížek, ale stejně sebere plný počet hvězd, jelikož předloha je na 10. Tudíž se podepisuji pod názor, že čtenáři zklamání nebudou, ač jsem právě takový výsledek čekal. ()

Reklama

oje 

všechny recenze uživatele

Počáteční skeptický přístup jsem musel přehodnotit, protože se z toho nakonec vyklubala hrozně příjemná rodinná komedie na úrovni, kterou může zkousnout každá věková kategorie. Pro mě to nebylo o tom, že bych si ze smíchu nestíhal utírat slzy, ale o té milé atmosféře, která vám i z podzimního večeru udělá prosluněné letní odpoledne a nechá usnout s úsměvem na tváři. Osobití protagonisté se o vaši náladu postarají jako obsluha 5* hotelu. Jestli to bude film, ze kterého se stane stálice a mládeži s tím budou pravidelně vyplachovat hlavy, nevím. Pontenciál na to ale rozhodně má. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Moc hezký francouzský film, kupodivu vtipný a příjemný. Přístupnost na DVD od 12 let mne trochu překvapila(asi aby nedošlo k napodobování). Stejně jako výborný český dabing. Musel jsem se smát i když knižní předlohu neznám. Musím dát za 5 jinak to nejde. Nebudu to tady rozepisovat, koukněte se sami. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako běžný dětský film to obstojí v pohodě, ale jako zpracování nekonečně poetického a laskavého světa dvojice Goscinny-Sempé jen sotva. Škoda, že tvůrci se zasekli v půli mezi stylizací a civilností. Takhle přetrvává dojem, že by Mikuláš mnohem lépe fungoval jako postava animáku... Francouzům se zkrátka nepodařilo s dětským příběhovým pásmem to, co tvůrcům českého seriálu Bylo nás pět – najít rovnováhu mezi infantilitou a filmovým jazykem. Každopádně Mikulášovy patálie neurazí, dokonce ani člověka, který na nich vyrůstal a stále patří mezi jejich nekritické fandy. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Posledné slovo pri schvaľovaní scenára mala Anne Goscinny, dcéra autora knižnej predlohy Reného Goscinnyho (1926 - 1977) a dedička jeho autorských práv. (Very_kuul)
  • Ve scéně, kdy Kad Merad (otec) sní o tom, že mu jeho šéf přináší košile a boty, má na začátku v kapse u saka kapesník, tzv. straight fold, když říká "fajn", nemá ho a v dalších záběrech opět ano. (kwaicheng)
  • Natáčení probíhalo od 22. května 2008 do 11. října 2008 v belgickém hlavním městě Bruselu, ve francouzském hlavním městě Paříži a v malých francouzských obcích Nogent-sur-Marne a Saint-Ouen l'Amône. (Trajektt)

Reklama

Reklama