Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobové drama přináší pravdivý příběh problémového dětství Johna Lennona. Malý John je bystrý, ale jízlivý kluk, žijící v 50. letech v Liverpoolu se svou tetou Mimi a strýcem Georgem. Johnův otec opustil rodinu a přestože jeho matka Julie stale žije, byla jeho výchova svěřena Mimi. Přestože Mimiina pedantská povaha často koliduje s Johnovou neukázněnou osobností, mají se zjevně rádi, domácnost se ovšem po Georgeově náhlé smrti ocitá vzhůru nohama. Na pohřbu se dospívající John setká s Julií a překvapeně zjistí, že bydlí jen pár bloků od Mimi. Její osobnost je Johnovi daleko bližší než Mimiina a Julia podporuje jeho lásku k psaní a hudbě a učí ho hrát na banjo. Johnův oživený vztah k Julii ale přináší řadu nezodpovězených otázek a vyvolává mezi Johnem a Mimi napětí . A když se rytmem dne stává rokenrol, John se do téhle drzé hudby zamiluje a spřátelí se mladíkem, který by chtěl založit skupinu – s Paulem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Film o začátcích hudebního génia, jakoby to byla jen otázka kombinace chvilkového vzdoru a okouzlení matčiným zápalem pro hudbu, nikoli něčeho, co je dlouho v přetlaku a musí to ven. Jakoby stačilo jen včesat si pomádu a koupit kytaru a jsem během týdne muzikant, který se zapíše do dějin. Hodnotnější a zajímavější mi tady naopak přišlo podání charakterů dvou sester - tety Mimi a Johnovy matky. Jedna pedant, druhá pábitel, obě po svém milující, hereckými představitelkami navíc špičkově zahrané. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Film o dospívání Johna Lennona. Ve výsledku ničím zajímavé rodinné melodrama, které nebýt zaštítěno jménem slavného muže přešlo by kolem bez povšimnutí.__ Po 3. zhlédnutí doceňuju výběr hereckých představitelů, který se i přes počáteční rozpaky vážně povedl - herecké výkony jsou opravdu výborné a vlastně vůbec nevadí, že Aaron je takový hezounek. A vynikající výběr hudby!! ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Hohoho, Mr. Johnson vypadá mnohem víc jako mladý Elvis než jako mladý John, kdyby se někdo ptal na můj názor. K filmu později, až se smířím s tím, že můj oblíbený buřič byl přetransformován do jakéhosi podivného Oidipa bez patřičně rozhňahňaného nitra. --- A když jsem si to nechala chvíli rozležet v hlavince, tak musím uznat, že přece jenom ten film něco do sebe má. Pár momentů je střihově skvělých. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Beatles mě pro můj hudební (ne)vkus nijak zvlášť neovlivnili, na druhou stranu jsem ale vždycky vnímal jejich význam pro rozvoj moderní popmusic a ani osobnostně mně čtveřice Brouků nijak nepřekážela. Pro fanoušky Johna Lennona má Nowhere Boy asi citovější rozměr, já dávám ocenění, která snímek nasbíral, spíš do souvislosti s tím, jakou stopu v britské kultuře Lennon zanechal, nežli s nějakými výjimečnými uměleckými dojmy ze zpracování. Osobně jsem viděl poctivý tříhvězdičkový film, který ve mě ale určitě hlubokou stopu nezanechá, maximálně si vybavím, že tam hrála Kristin Scott Thomas coby pedantská teta Mimi. Celkový dojem: 60 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trocha rebelie, Teddy Boys a těžkosti dospívání slavného člena Beatles, které nejvíce odnášela branka před domem tety Mimi Smith. Pokud na Nowhere Boy nemáte náladu, píseň „Mother“ z alba John Lennon/Plastic Ono Band vystihne vše podstatné.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nowhere Boy předčil v mnohém má očekávání. Dle zdejších komentářů jsem začala ještě před zhlédnutím přilnávat k myšlence, že se bude jednat o průměrný snímek. Já ho za průměrný či dokonce slabý rozhodně považovat nemohu. Aaron Johnson je jako legendární muzikant skvělý a dokonce i jeho podoba se skutečným Lenonnem mi přišla více než "věrohodná." Skutečně jsem v něm viděla Lennona a ne jen kluka, co ho hraje. Tom Sangster se nehorázně vytáhl a když se objevil na scéně, říkala jsem si, že ten vysoký, hubený chlapec přece nemůže být Paul McCartney:) Naštěstí se potom ukázalo obsazení jeho charismatického charakteru i ztvárnění jako výborná volba. Líbil se mi celkový styl filmu i příběh, jakým bylo dospívání a muzikantské začátky toho, jehož legendární brýle se později začaly nazývat jako "Lennonky", podáváno. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Naprosto nádherný film! Nesmírně mě potěšilo když jsem zahlédla povědomé cihlové domky, zelený doubledecker a Cavern klub, tedy Liverpool, který je mým domovem. Vlastně právě to mě připoutalo k obrazovce. Milé bylo zjištění, že prostředí není jediné, na co stojí za to koukat. Lennona popravdě nijak nemusím, ale na Aarona Johnsona se velice příjemně koukalo (Nepřipomíná Vám Pottera?), k tomu musím vyzdvihnout i skvělé výkony K.S.Thomas a Anne-Marie Duff, které zahrály odloučené a nenáviděné sestry přesvědčivě .Po dlouhé době film, který mě dohnal až k slzám. Zapůsobil na mě opravdu silně.. Pokud však čekáte snímek věnovaný Lennonovým hudebním začátkům, asi budete zklamáni, protože tady se jednalo především o jeho rodinné zázemí, což mně osobně vůbec nevadilo,naopak. Jedním slovem nádhera, přidávám do nejoblíbenějších filmů. ( Mimochodem ti, co tvrdí, že Aaron vůbec nevypadá jako mladý Lennon, zřejmě neviděli jeho fotky z mládí, ta podoba je neskutečná!) "Why couldn't God make me Elvis?" "Cause he was saving you for John Lennon! " ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Lepší tři, a když člověk rychle přistoupí na tu melodramatičnost, která místy vyzrává v sarkasmus s přesahem, baví se hned líp a je to za čtyři. Thomas Brodie-Sangster v roli Paula Harrisona je beze zbytku okouzlující. A jeho úvodní třicetivteřinový nástup/výstup je nesmrtelně dobrý: https://www.youtube.com/watch?v=sNKY4NHM2gI. *~ ()

Falko

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 3 nominacie: Najlepsi anglicky film / Herecka vo vedl. ulohe Anne-Marie Duff / Herecka vo vedl. ulohe Kristin Scott Thomas ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Podobní filmy budou vznikat, ať už si o nich myslíme cokoliv. Osobně dávám přednost dokumentům než fikci inspirované skutečností. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na jednu z největších hudebních celebrit 20. století. Koncipováno příjemně jako hudební drama, dokáže Nowhere Boy v několika scénách překvapit. Ať už bezvadnými hereckými výkony dvou vedlejších představitelek, stylovou režií anebo dojemnými momenty. Jen ten Kick-Ass mi v několika scénách připomínal prkennost nesmělých začínajících herců... ovšem nic, co by nespravil čas. Lehce stravitelný snímek a nádherných 98 minut. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Určite sa vždy rád pozriem na akýkoľvek príbeh, ktorý sa týka nejakej hudobnej osobnosti z obdobia 50.rokov. Snáď zakaždým sa dozviem niečo nové, aj keď nepátram, ako ďaleko sa skutočnosti blížia pravde. Poňatie Nowhere Boy ma svojím pohľadom do života jedného obyčajného chlapca menom John Lennon zaujalo. Od dobových kulís, kostýmov a účesov až k morálke. Sam Taylor-Johnson (režisérka, ktorá sa počas tohto filmu dala dokopy s Aaronom Taylorom-Johnsonom, mladším o 23 rokov a čo malo za následok, že majú už 2 spoločné deti) nenechala nič na náhodu. Osobne je mi na filme sympatické, že sa viac než na zasadenie semienka, z ktorého neskôr vyrástla legenda, ktorá pobláznila celý svet, sústredí práve na problematické rodinné zväzky Johna. A nielen na ne - aj na Johna samotného. Lepšie obsadenie sestier si môžem predstaviť len ťažko. Na jednej strane zdanlivo chladná Mimi (opäť geniálna Kristin Scott-Thomas), na strane druhej rebelka Julia (Anne-Marie Duff). Režisérka i herci to zvládli na výbornú. Ešte mi nedá nespomenúť že záverečné titulky zdobí úžasný song od Johna Lennona s názvom Mother. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Goodbye Mother... John Lennon a Beatles byli těmi, kteří mě formovali v pubertě, když už se to rodičům asi moc nedařilo :-) Na dlouhá léta dopředu mi ukázali i hudební směr, který jsem měl nejraději a Lennonky i jejich obdobu jsem na nose nosil donedávna. (Ruku na srdce také vás tak úděsně ty pravé Lennonky tlačily na nose?) Jelikož o vzniku The Beatles i Johnově dětství jsem lecos věděl už dříve z knih i některých jeho písní, velmi mne zajímalo jak se tvůrci poperou s touto látkou. Rovnou říkám všem, kteří se těší na slavné songy, že tenhle film o nich není a ani zde nezazní pomineme-li ranou tvorbu Johnovi skupiny, která se ještě Beatles nejmenovala. Film je psychologickým životopisným dramatem zachycujícím dětství tohoto hudebního génia i jeho první poválečný kontakt s rock and rollem. Někdo se tu pozastavuje nad ne-podobou Johna v podání herce Taylora - Johnsona. Bylo pár momentů, kdy mi tvář neseděla ale někdy, - spíše intuitivně jsem podle lícních kostí, brady i nosu Johna skutečně viděl. Samozřejmě hodně dělal účes a brýle. To spíš mlaďoučký Paul byl s nosíkem už krapet mimo... Sekvence jak se John učí hrát na banjo byla skvělá, perfektní nápad! Tenhle film rozhodně stojí za shlédnutí a rozhodně jej doporučuji milovníkům Johna Lennona! Tři akordy. * * * ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Žádný terno to neni, prostě takovej normální film, kde mladej Lennon vypadá spíš jako Elvis. Aaron Johnson ale zahrál skvěle, to se musí nechat. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Silná feel-good pecka, která si zaslouží mnohem větší pozornost. Není to jenom příběh o dospívání Johna Lennona, je to film o mladickém rebelství a hledání sebe sama a vlastní rodiny. Nechce se mi ani moc věřit, že Nowhere Boy je debutovým filmem. Režie Sam Taylor-Johnson je neuvěřitelně sebejistá a sama režisérka fantasticky pracuje s hudební a střihovou formou. Její manžel (a můj oblíbený mladý herec) Aaron Taylor-Johnson zde podává vynikající herecký výkon a je tu skvěle civilní bez jakýchkoli póz. Příjemný divácký zážitek. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Mám v sobě přirozenou antipatii k filmům, popisujícím skutečné události a tvářících se dokumentárně, které jsou přitom postaveny do značné míry na neověřených představách. Nechci si pamatovat mladého Lennona z tohoto filmu, protože to prostě není on. Ačkoli charakter postavy celkem vystihuje informace, které jsem o něm četl, jsem toho názoru, že tato část Lennonova života už nepatří veřejnosti, patřit nemohla a nemůže. Vzniká tu nový obraz raného života slavného muzikanta, založený na představách fanoušků. Lidé si život mladého Lennona znovu vytvořili a pro vlastní potřebu ho resuscitovali. Přijde mi to trochu neetické. Vztah tetičky Mimi, matky Julie a Johna je zajímavý a jako takový je silným a hlavním nosným prvkem filmu. (Mnohem více než vznik skupiny). Zda se to stalo přesně takhle, nevíme. Určitě už ale chodí po světě spousta lidí, kteří vám bez mrknutí oka řeknou. „Přesně takhle to bylo. Viděl jsem to ve filmu.“ To mi vadí. Přesto objektivně vzato jde o film dobrý. Pro fanoušky Lennona povinnost. 65% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V klasicky pojatom životopise by udalosti tohoto filmu boli skresané do prvých dvadsiatich minút a po zvyšok by sme sledovali vzostup najslávnejšej kapely všetkých čias. Johnson sa ale vydala omnoho menej komerčným smerom a ukazuje nám mladosť chlapca, ktorá zaujme neortodoxnými vzťahmi v rodine a frivolnejším (podporujúcim) prístupom oboch matiek ku svojmu synovi, čo sa týka jeho lásky k hudbe. Žiadna z nich nie je ukázaná ako tá lepšia, pretože syna vo všetkom podporuje a ani tá horšia, pretože mu predá gitaru a je na prvý pohľad menej citlivá. Takže ako v živote. O Lennonovej mladosti som nič nevedel a aj preto ma v tomto filme zaujalo v deji úplne všetko. Možno by to chcelo voľné pokračovanie (a potom ešte ďalšie) o slávnych rokoch The Beatles, určite by to malo vačšie opodstatnenie, ako tony stále horších a horších sequelov mainstreamovej produkcie. Samozrejme s tými istými výbornými hercami. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa povedať/namietať príbeh zo života, ktorých je navôkol mnoho... no aj napriek tomuto faktu mňa osobne dosť zaujal, zaujal výkon A. Johnsona... samozrejme nielen on zaujal, skôr prekvapil a inak čo k tomu dodať. Mládi Johna Lenona, dosť stroho podané, ale fajn 7/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film o málo známom období života Johna Lennona som si pozrel takmer bez zaujatia, a to i napriek tomu, že Beatles výrazne zasiahli do môjho hudobného vkusu. Nebol to pritom nudný ani nezaujímavý film, ale nedokázal ma prakticky ničím upútať. Pozrel som si ho, pretože bol o Johnovi Lennonovi a hrala v ňom Kristin Scott Thomas. A keď skončil bol som rád, pretože som počas projekcie ožíval iba pri dobovej hudbe, ktorá jediná ma oslovovala. ()

Reklama

Reklama