Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Narodil se do skromných poměrů 20. června 1922 v Praze. Na jeviště poprvé vstoupil jako jedenáctiletý komparzista v operetě Polská krev v Divadle Na Vinohradech. Protože otec trval na řádném povolání pod penzí, vystudoval Josef obchodní školu na Žižkově. Přitom pracoval jako prodavač, číšník, promítač, elektromontér... Za okupace utekl k divadlu a zůstal mu věrný. Ztvárnil mnoho rolí ve filmu i v televizi a byl člen pražského Národního divadla. Zemřel 15. ledna 1995. Leží na hřbitově u kostelíka sv. Matěje, v hrobě, který označil svým jménem už mnoho let před svou smrtí. Na Josefa Kemra vzpomínají Boris Rössner, Milena Steinmasslová, Rudolf Hrušínský, Eva Glancová a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zase to pábení, tentokrát na téma Josef Kemr. Herecké kolegyně zhodnotí jeho milostný život, Jan Hrušínský doplní kontext. Rösner ocení jeho rebelskou duši, označí ho za velekněze revoluce a jeho druhá žena emotivně zavzpomíná na truchlení jeho fenky. Zajímavé snad jen pro připomenutí jeho druhé ženy Mariky Skopalové, o které se běžně nepíše. Neb častěji se dočteme o ženě první, o Evě Foustkové. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Každý, kdo má rád české filmy a divadlo, by si neměl nechat ujít tento dokument. Josef Kemr patří k té generaci herců, v níž byl téměř každý nenahraditelný. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,, Nahý jsem přišel na svět a nahý z něj odejdu''. Tohle byl skvělý dokumento skvělém Josefu Kemrovi. Až mnohem později, po jeho smrti jsem teprve začal objevovat tu jeho druhou osobní tvář. Tvář věřícího člověka, statečně odporujícího komunistickému režimu. Je úžasné poslouchat vyprávění o panu Kemrovi z úst takových herců Jak byl pan Boris Rösner a ještě úžasnější je vidět s jakou úctou a obdivem o něm vyprávějí. Takoví herci už dnes nejsou. Je smutné, že se nějakého většího vděku opravdu nedočkal a uctíván byl spíše mezi herci. On by o to nestál, ale zasloužil by si to. Alespoň, že se dožil pádu komunistů. * * * * ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyjímečný herec, který hral do roztrhání těla, ale velkého vděku se nedočkal. Národ si až tak nezískal pro svoje nepřístupné charisma a klasickým bavičem nikdy nebyl. Složité role mu nedělaly problémy a s lehkostí vklouznul i do komediálních poloh z nichž nejznámější patrně zůstane chalupářský "špíz" z populárních "Chalupářů". Dokument mě narozdíl od jeho nedefinovatelného a vícerozměrného herectví ničím nepřekvapil. Přetlumočil jen známá fakta, která jsem o panu Kemrovi znal. Příliš nejsem ani zastáncem vzpomínkových řečí. Střídání známých osobností, které se předhánějí v postřezích na tu či onu hereckou, případně jinou uměleckou osobnost, je zajeté schéma, které už mě ničím nevytrhne. Kemr je tady vylíčený tak, jak jsem jeho osobnost znal z dostupných literárních pramenů. Zarytý antikomunista rezolutně odmítající ocenění od nenáviděného režimu, perfekcionalista ohledně hereckých rolí, věřící člověk s vlastní filosofií a svými kolegy respektovaný profesionál. Kemr je pro mě legendou i bez tohoto dokumentu a jeho schopnost obohatit i třeba slabší film svojí přítomností je obdivuhodná. Z pietně pojatého dokumentu na mě jeho charisma nedýchlo, ačkoliv nebylo od věci poslechnout si jeho kolegy, jak ho vnímali a co pro něj znamenal. Dokumenty o velkých osonostech na mě mají paradoxně nevelký dopad. Mé hodnocení: 40% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem rád za tenhle dokument, který poodhaluje osobní život známého herce Josefa Kemra. To či ono mě dost překvapilo, tanto a ono zase zůstalo jen v dokumentu vyřčené, ale nevysvětlené. Proto čtyři hvězdičky, protože dávat pět, to je příliš absolutní hodnota. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná by mne potěšilo, kdyby místo jeho nejbližších a známých nechali vyprávět i samotného herce skrze jeho dochované zápisky a texty, aby se dalo proniknout do jeho myšlení, ale i tak jde o silný dokument o silné osobnosti, která si na nic nehrála, a byla sama sebou, a dělala, co uznala za vhodné pro své dobro. I na tu víru se člověk u pana Kemra dívá poněkud jinak, než je tomu jinak běžné. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O kterých dvou chrámech bude řeč, mi bylo jasné, přesto mi tento krátký dokument vehnal slzy do očí. Vypráví-li Boris Rösner o Josefu Kemrovi, mám husí kůži, ten obdiv, úcta a vděk jsou tak patrné, že tomu jedna prostě věřit musí a po pravdě řečeno věří. Každopádně se jedná o velice příjemné nahlédnutí do života výjimečného člověka a výborného herce. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krásné, dojemné, mystické. Nádherně zpracovaný dokument, jeden z nejlepších z tohoto cyklu. Povinně by se na něj měli dívat současní frajírci, kteří si nechávají říkat herci (že?, Mádle a podobní...), ale tomuto velikánovi se nikdy nemohou rovnat nebo alespoň trošičku přiblížit. Pane Kemr, máte a vždycky budete mít můj obrovský obdiv a respekt!! ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když chtěli dát panu Kemrovi titul zasloužilí člen ND.Odpověděl dopisem na ÚV KSČ " Nahý jsem přišel na svět a nahý chci z tohoto světa odejít. Nenavykl jsem byzantským způsobům, abych ruku která bije, ještě políbil a poděkoval. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Josef Kemr byl vzácný člověk a jsem rád, že také dokument jej takto zachycuje. Ukázal jej v jeho naprosté přirozenosti, ukázal jeho obrovské klady a to, co se mu v životě nepovedlo, zmínil jen na okraj. Stejně jako Kemr byl pieta sama, tak i tento dokument ho s velkou pietou přibližuje. Bohu díky za tohohle herce. Hudební režie: Tomáš Krygel ()

Peß 

všechny recenze uživatele

Vynikající a místy i dojemný dokument o legendě českého divadla. Už jen vědět, proč skončilo přátelství mezi J. K. a Rudolfem Hrušínským... 85% ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný dokument. Akorát mě mrzí že Kemr nebyl za mlada u holek vůbec oblíbený. Byl to okatý a pěkný kluk s hustými vlasy. Co by kdo ještě chtěl. A to že holky letěly po Hrušinském opravdu nechápu. Jinak to že se Kemr oženil s nějákou co měla kladné názory na komunisty, tak kdoví jak to tam mezi nimi v soukromí fungovalo. Jestli si občas nevjeli do vlasů. Ale věřím tomu, že Kemr se určitě geniálně dokázal chovat k ženám což potvrdila jeho druhá žena. Škoda že ke konci života tak trpěl. Ale všechna čest že odešel hrdinsky přirozeně. Jiní jak jsou těžce nemocní, tak to urychlí sebevraždou. Jinak to že byl věřící bylo moc pěkné. Víru respektuji. ()

Reklama

Reklama