Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 5 (2004) (série)


Věčný Kristián Oldřich Nový (S05E04)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Dokument věnovaný profesním i soukromým životním osudům herce, zpěváka, režiséra a jednoho z nejznámějších milovníků předválečného filmu Oldřicha Nového. Kdo by neznal herce s nepřekonatelnou noblesou a osobitým humorem. Tvůrci sledují Oldřicha Nového na cestě za filmovou kariérou, ale zejména pak i životem. Na muzikálového velikána vzpomínají v dokumentu režiséra Petra Lokaje například dcera Jana Včeláková, Svatopluk Beneš, Květa Fialová, Zita Kabátová, Petr Hapka, Vít Olmer, Jiří Suchý a další. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (13)

Karlos80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oldřich Nový, co více k tomuto předválečnému salonnímu milovníkovi, navíc vždy elegantnímu, noblesnímu a šaramantnímu herci ještě dodat. Například jsem nevěděl to že to byl vlastně on kdo zachránil J. Skopečkovi život v koncentračním táboře Osterode v Sasku kde byli oba deportováni. O. Nový kvůli jeho manželce Alici která byla židovka (a to velmi zámožná-jak jinak) a J. Skopeček sám kvůli židovskému původu to jsem opravdu nevěděl. Jinak vše podstatné i nepodstatné si myslím že už bylo dávno kolikrát předtím řečeno a napsáno a mě jako milovníkovi starých českých filmů tento dokument nepřinesl prakticky nic nového. Ale co bysme také chtěli v pár minutkách že pane Marthosi:-)? Hodnotím tak jen díky výpovědím jeho hereckých vrstevníků S. Beneše a Z. Kabátové. Ty ostatní mají výpovědní hodnotu značně diskutabilní..Sám herec Nový byl profesionál každým coulem. Všem (nejen znalcům) a různým staromilcům velmi vřele doporučuji, určitě se jedná o jeden z celkem ucelených (toť určitě pro méně znalého diváka-laika) dokumentů o životě a díle tohoto velkého herce. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Věčně neměnná legenda o Kristianovi je typickým odrazem soudobé veřejnoprávní publicistiky, v níž fakta již dávno znamenají příliš intelektuální formu. Ovšem zájem o bulvární talk-show s "nejpovolanějšími z povolaných" (Hapka, Olmer a spol.) bude jistě značný; také proto, že obdobné povrchní příběhy ze života slavných patří k zvlášť vyhledávanému diváckému artiklu. Škoda, Oldřich Nový si jistě zasloužil důstojnější vzpomínku. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nelíbilo se mi, že ve snímku některé osoby, jejichž jména ani neznám, Kristiána vůbec rozebíraly. Plivali na něho a jeho ženu ale téměř všichni (kritika jeho zpěvu, povaha Nového manželky, jeho nevěry atd.), což mě zvláště u prvorepublikových herců strašně mrzelo. Taky se mi nelíbilo opěvování Třetí říše jakožto nádherné doby pro herce a pracující. Oldřich Nový, deportovaný do koncentráku, by se mnou možná souhlasil. Tento dokument považuji z výše uvedených důvodů za velmi nepovedený. ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako laika a zatím bohužel nevalného znalce osudů velkých filmových osobností Česka, to byl velmi zajímavý, i když možná příliš krátký, dokument. Fascinuje mě ohromná něžnost a noblesa tohohle pána, je pro mě symbol gentlemanství a předválečného filmu. Pro někoho je Oldřich Nový možná jenom někdo, kdo zvárnil mnoho rolí v plytkých romantických filmech, které nejsou reálné, jen vysněné. Ale pro mě to je člověk, který ty sny realizoval. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasicky a standardně udělaný dokument o věčném milovníkovi a Kristiánovi Oldřichu Novém. Rozhovory s jeho vrstevníky, autentické záběry či ukázky z filmů nám připomenou velkého herce, kterého komunistický režim výrazně utlumil. A tak nám zbývají hlavně jeho staré prvorepublikové či protektorátní filmy. ()

Reklama

Reklama