Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 5 (2004) (série)


Hlavolam jménem Jaroslav Foglar (S05E07)

(epizoda)

Obsahy(1)

Mezi stoupenci trampingu a života, ve kterém úcta k přírodě není jen prázdným pojmem, se mu říkalo Jestřáb. Svou literární tvorbu a veškeré další aktivity soustředil především na chlapce, jimž nabídnul nejen postavy současných hrdinů, ale i filozofii rovných mezilidských vztahů, přátelství a zdravého života. Nehodil se do doby socialismu, ale hodnoty, které vyznával, přetrvaly a dones je uctívají mnozí. V dokumentu Petra Kotka se k nim vracejí jeho svěřenci, obdivovatelé i kritici. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsou velcí a čestní lidé, jako Jestřáb. Jaroslav Foglar žil ve světě, jenž stvořil pro mládež. Přesto nebo právě proto mu malí závistiví lidé okopávli kotníky. Krásný dokument o člověku, na jehož tvorbě jsem vyrostl, ovlivnila mě a jehož musím obdivovat, přestože už jsem také opustil mládežnický věk. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Jestřáb patřil k těm lidem, kteří nejen slovy, ale hlavně činy dokázali zkrásnit život a chlapecká léta tisícům chlapců. A mnozí z nich přijali za své Jestřábovo heslo, které říká, by hoch zůstal alespoň ve své mysli navždy chlapcem, a dali a dávají vše dobré v nich je dalším generacím chlapců a staví tak "bobří hráz" proti nedobru, nekráse, je jim štítem proti samotě ve světě techniky, která lidi odlidšťuje a činí je snadnými nástroji v rukách zištných zkušených manipulátorů... Odvádí vnímavé chlapce do náruče lesa, do čisté přírody, neboť, jak říkal už H.D.Thoreau - V divokosti je záchrana světa! - Dík za tento dokument! ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pocta člověku, který toho tolik udělal pro druhé, díky němuž se řada lidí poznala a vytvořila mezi sebou v některých případech i přátelství na celý život. To je u člověka vzácné, ojedinělé, ale lidi kolem Foglara, někteří to dokázali, ale byli asi už tak humánně i naprogramování. Jaroslav Forlar bl pro mě první člověk, o kterého jsem se v životě nadmíru zajímal, a todíky tomu co on udělal pro mě prostřednictvím svých časopisů a knih. To sám celý život i praktikoval, takže jde o život člověka, který si plně zaslouží nést označení člověk! ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument obšírně mapující cestu pracovním i soukromým životem Jaroslava Foglara.Člověka, který věnoval veškerý svůj volný čas práci s mládeží a pro mládež a příznivě tak ovlivnil několik generací dětí. Režisér sesbíral mnoho kvalitního materiálu, ať už tiskovin, dokumentárních záběrů z filmů, které byly o Jestřábově činnosti do té doby natočeny, rozhovorů s bývalými členy jeho odílů, spolupracovníky, přáteli. ()

fragre 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jaroslav Foglar, sám o sobě, záhadou nebyl. Naopak, velká část jeho osobnosti asi ustrnula někdy v těch 15 letech. Sám byl dítě, které si dětství přiliš neužilo, takže to doháněl po zbytek života. Svůj handicap však dokázal otočit v prospěch svůj i v prospěch několika generací mládeže (děvčata čtla foglarovky také), kterým vytvořil podivuhodný svět přátelství, které lze uzavřít na celý život, a dobrodružství, která čekají i ve fádních předměstských uličkách. Až s odstupem jsem si uvědomil, kolik je v těch příběžích poesie, kterou tak čtenář vstřebá, byť ho básničky ve školní čítance naplňují odporem. Jinak, všechny ty příběhy jsou směsí stejných ingrediencí - přátelství, dobrodružství, překonávání sebe sama na cestě k dokonalosti, vitalistického podtónu, a v těch nejlepších vždy někde blízko dlící Smrt. Jistě, je třeba ty příběhy číst dříve než vás dostane naplno puberta. Pak už jsou ty příběhy maximálně nostalgickou vzpomínkou. --- Tento dokument mi připadal velice vyrovnaný, snažící se o objektivitu. Taková konstruktivní kritika v níž je ale cítit sympatie pro Foglara a jeho svět. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama