Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kolik je v našich kulturních dějinách výjimečných lidí, které nakonec jejich publikum nemilosrdně odepsalo? Jen jeden z nich ovšem byl králem komiků a stále jím zůstává. O Burianovi bylo řečeno i natočeno mnohé, ale možná muselo od jeho odchodu uplynout právě tolik času, abychom byli s to vnímat jeho osud s odstupem a nemilosrdnost publika s odpovídající kritičností. Postavy, které Burian ztvárnil, mají všechny podobnou charakteristiku: výrazná gesta, oblibu v uniformách, dvornost a noblesu, humor bez hrubých slov, parodování hudebních nástrojů a cizích jazyků, některé oblíbené rekvizity. Své postavy oživil nejen na filmovém plátně, ale i v divadle nesoucím jeho jméno. Pro svou popularitu udělal maximum a uměl si ji i užít. Jen doba, do které v nejlepší síle vstoupil, byla nemilosrdná. Okupace jej postavila do situace, kdy zvolit mohl jen ze špatných možností, a období po osvobození jej třikrát postavilo před soud za kolaboraci. Ti, kteří mu předtím aplaudovali, jej šmahem zbavili cti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Karlos80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V některých výpovědích a komentářích nic nového pod sluncem, ale svým způsobem se jedná opět o docela zajímavým způsobem zpracovaný dokument, mapující spíše Burianův soukromý život, to vše se dvěma na slovo vzatými průvodci, panem Justem a Suchým a několika hereckými kolegy. K dokumentu..Vlasta Burian se netajil tím, že měl peníze, také to všude dával skoro až megalomanským způsobem patřičně najevo. Když si třeba koupil nové auto, tak si slavnostně se svojí ženou vyjeli a celá Praha musela vidět a vědět, že Burianovi mají nové auto:-)! To se dělo, děje a bude dít i nadále, ostatně to vidíme v hojné a někdy až v opravdu neetické míře i u dnešních hvězd a rádobyhvězd, kteří mu ale nesahají ani po kotníky.. Néé, teď vážně, žádná omluva ani ta soudní rehabilitace po roce 94' nemohla zahojit šrámy na duši tohoto velkého a hlavně geniálně všestranného umělce. To, co musel prožívat po roce 45', kdy ho obvinili z kolaborantství a z vlastizrady jak jeho blízcí příbuzní, tak i obyčejní lidé-kolaboranti a prospěcháři, to se nejspíš nedalo ani popsat. Sám velký režisér Jan Sviták to poznal na vlastní kůži, když ho rozběsněný dav v Praze lynčoval a později jeho život ukončil sovětský voják dávkou ze samopalu. A byly by i další, viz třeba Lída Baarová, která tou dobou ale už, tuším, seděla nejdřív společně s Adinou Mandlovou (obě dvě měly velké štěstí), která pak utekla do Anglie a Lída po roce 48' do Rakous. Pro fandy V. B. další celkem fajnová záležitost, téměř povinnost. A pro ty ostatní, určitě zajímavý dokument, který by si neměli nechat ujít.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nechme stranou ty bláboly "našich předních oborníků" ve kterých nám lítá půl milionu sem, půl milionu tam, ale co má co k tématu Burian vyprávět v první řadě Hegerlíková a Adamová? O pseudodeklamaci Světlany Nálepkové ani nemluvě. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hej, hej fešák! Pozdravuje ťa Vlasta. Čože, Vlasta? Ktorá Vlasta? No, predsa Vlasta Burian! Táto stará aneknota mi príde na tomto slávnom, českom komikovi asi najviac zábavná. Priznám sa, že nedokážem objaviť to, mnohými tak ospevované, zábavné jadro jeho filmov. Vôbec na mňa nepôsobí ani ten jeho okúňavo kostrbatý zmysel pre humor. No celkom ma zaujal tento dokument, ktorý sa venuje jeho kariére aj súkromnému životu. Z obdivovaného kráľa komikov sa počas okupácie stal fašistický kolaborant. Za čo bol po vojne niekoľko krát súdený. Komunistický režim sa postaral o to, aby bol Burian odstavený na vedľajšiu koľaj. *** ()

nascendi

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vlasta Burian je môj obľúbený komik, ku ktorému som mal dlhý čas nekritický obdiv. Aj keď poznám prakticky všetky jeho filmy, o jeho živote som mal iba kusé informácie. Preto som si epizódu zo série Príbehy slávnych venovanú Vlastovi Burianovi so záujmom pozrel. Je to ďalší z klasických príbehov o úspešnom jedincovi a neskutočnej závisti tých, ktorí ho najprv vynášali do nebies a neskôr ho zadupali do zeme, pričom mu za vinu dávali svoje vlastné prehrešky. Na využitie závisti pre svoje ciele nemali komunisti patent. To sa tiahne prakticky celými dejinami civilizácie. Som rád, že sa mi podarilo neplánovane tento dokument pozrieť. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo by od tohoto dokumentu očekával víc, než klasicky nepřehledné curriculum vitae, je zatvrzelý optimista anebo nenapravitelný recesista. K čemu je tu inscenována jakási podivná místopisná exkurze Suchého a Justa? Proč se tu opakují zas a znova ty samé nesmysly a výmysly? Proč tomu nikdo nedokázal vymyslet konzistentní dramaturgii? Proč to celé vypadá jako titulní stránka z libovolného bulvárního deníku? Těžko říct, co nebo kdo je tady na odstřel. Zda samolibý Jiras, nesnesitelná Hegerlíková anebo afektovaná Nálepková, pateticky vzrušivě předčítající úryvky z memoárů Lídy Baarové. Čeho je moc, toho je příliš. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Král zůstane Králem, i když mu komunistická špína po válce připravila smutný a nedůstojný osud. Díky Vladimíru Justovi a Ondřeji Suchému byl v roce 1994 alespoň zrušen nesmyslný a lživý rozsudek nad Vlastem Burianem z roku 1947. Vlasta Burian bude pro mě navždy na první příčce nejlepších českých herců a navždy zůstane i Králem Komiků. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uvedeno v cyklu Příběhy slavných. Živě udělaný dokument, který ukazuje, jak to bylo s Burianovou nákloností k fašismu a mapuje především druhou polovinu jeho života. Výborný dokument. Hudební režie: Josef Hofman ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestli chcete dokument, který ani tak nemluví o filmové práci Vlasty Buriana, ale spíše o jeho soukromém životě, nebo spíše vůbec životě a jeho osudu, tak se na to podívejte. Ti, co mají zájem spíše o jeho filmovou tvorbu, tak si pusťte spíše Krále komiků. ()

Stanix 

všechny recenze uživatele

Fenomenální umělec, jež první polovinu života strávil na velmi vysoké noze a za bouřlivého potlesku všech, aby v druhé polovině života skončil u lopaty nenáviděný všemi. ()

Reklama

Reklama