Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 8 (2007) (série)


Co bubáci a hastrmani netušili (S08E16)

(epizoda)

Obsahy(1)

Život Josefa Lady, jednoho z nejznámějších kreslířů na světě, se zdánlivě podobá některé z pohádek, které sám psával. Ale jako se v jeho pohádkách objevují různá strašidla, stejně tak se s pomyslnými strašidly potkával ve svém životě. A to jak díky pověstem, ve kterých vyrůstal v rodných Hrusicích, tak i v Praze, kde prožil celý zbytek života. Lada svým osobitým způsobem viděl hastrmany a strašidla i v pražských domech a zákoutích Podskalí. Krom toho se potkával i s "opravdovými strašidly". Než se stal uznávaným malířem a spisovatelem, měl dlouho hluboko do kapsy. Poznal velkou lásku, kterou si ale dlouhá léta odpíral, setkal se i s nemocemi a smrtí svých blízkých. On sám v mládí oslepl na jedno oko, poté, kdy si ho poranil o jeden z tatínkových ševcovských nástrojů, ale možná právě proto se dopracoval ke svému typickému kreslířskému stylu. Kdo ví... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Martin_W 

všechny recenze uživatele

Dokument o vynikajícím malíři Josefu Ladovi. Čekal jsem mnohem více bubáků a méně Lady. Celkově ani zpracování nebylo nejlepší.. Pro příště snad vymyslí lepší název. 32% ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Josef Lada ve vzpomínkách lidí, kteří ho za svého života zažili. Pan Lada mluví i ze zvukových záznamů a dále dokument obsahuje jak jeho kresby a skice, tak i pohádky, ve kterých se používaly Ladovy kulisy. Dozvíme se i hodně o jeho životě od doby kdy byl malý chlapec a ve čtyřech letech začal čmárat první malůvky až po poslední léta svého života, kdy na sklonku už trpěl neurastenií. Hodně mě pobavila část jeho života, o které hovořil v dokumentu literární historik Radko Pytlík, kdy se Lada seznámil s Jaroslav Haškem a stali se z nich nejlepší přátelé a prochodili spolu spoustu pražských putyk a začali spolu i spolupracovat a Lada Haškovi kreslil obálky k jednotlivým částem Švejka, který tenkrát vycházel v papírových sešitech a nakreslil pro něj skoro 1400 obrázků! Naopak smutná část je o jeho dceři Evě, která byla nadanou klavíristkou a která zahynula v 17 letech při leteckém bombardování Prahy u Emauzského kláštera v únoru roku 1945. Druhá dcera Alena se potatila a stala se také výbornou ilustrátorkou a v jejích obrázcích je její otec cítit na sto honů. V dokumentu je použito i jejího vyprávění, které bylo tenkrát v 70. letech natočeno. Josef Lada byl jedinečný originální malíř a ilustrátor, který ani u nás ani ve světě neměl napodobitele. Spolu s Jiřím Trnkem a Karlem Zemanem patřil k nejlepším výtvarníkům a umělcům naší země. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový rodinný pel mel, trocha životopisných vzpomínek, ale k dílu nic zvláštního, natož pak ke speciálním kapitolám jako je Lada ilustrátor, autor komiksu, filmový výtvarník ajv. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama