Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Měl neuvěřitelnou schopnost navázat kontakt s publikem, oplýval nevyčerpatelnou energií, rozdával kolem sebe pohodu, lidé si jej přivlastňovali jako někoho, kdo je jim hodně blízký, a zdrobňovali jeho jméno. Pocházel z katolické rodiny a svou víru nikdy neskrýval. Nejlépe se uplatňoval v divadle, kde mohl zúročit i své pěvecké nadání. Měl dobře posazený hlas, se kterým uměl nakládat jako málokdo. Lidé si jej pamatovali jako pozitivního hrdinu z budovatelských filmů, velkou hvězdou byl i pro Olomouc, kde měl své první divadelní angažmá. Výrazně jej tehdy ovlivnila spolupráce s režisérem Pleskotem, se kterým později odešel do Prahy. Televizní estrády, hudební divadlo i některé filmové role jej podržely v šarži baviče. Divadlo mu ale nabídlo širší příležitosti a on prokázal, že dovede být neopakovatelný také ve vážnějších polohách. Své obliby využíval k tomu, aby pomohl lidem ve svém okolí. Nikdy nebyl ve straně, ale jeho obliba byla tak velká, že jej nešlo sprovodit z jeviště, televizní obrazovky ani filmu. V jeho generaci byli kumštýři velkými fanoušky fotbalu a Josef Bek byl skalní sparťan. Spartě dával do služeb své jméno a oblibu. Ke sportu měl vždycky blízko, aktivně boxoval, věnoval se lehké atletice a fotbal hrál na postu brankáře. Málokdo ví, že několikrát pomohl uschovat materiály, které měly posloužit disidentům, a že organizoval polistopadová setkání. Na Martina Kabáta, Řeka Zorbu, Ferdyše Pištoru, na televizního interpreta pražských písniček i šansonů a na řadu dalších rolí i charakteristik Josefa Beka vzpomínají Lubomír Lipský, Jan Skopeček, Eva Klepáčová, Květa Fialová, Pavel Taussig, Hana Talpová, Carmen Mayerová, Libuše Švormová, Jiřina Šiklová, Josef Zíma, Ilja Racek aj. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

farfalla 

všechny recenze uživatele

Josef Bek patří k mým oblíbeným hercům. Tenhle dokument o něm zanechal ve mně nepříjemný pocit. Nechápu totiž záměr tvůrců. V takovýchto dokumentech lidé mluví o svých zážitcích a pocitech s danou osobou a ne že se dohadují, jak asi žil a jaké klepy o něm kolovaly. V některých chvílích si mluvící i navzájem odporují. Zajímalo by mě spíš, co v době vzniku tohoto dokumentu mohli o Josefu Bekovi říct například Viktor Preiss, Jitka Němcová, Jaroslava Adamová, Alena Vránová, Jiřina Bohdalová, Blanka Bohdanová nebo Vlastimil Venclík. Z dokumentů o herectví Josefa Beka můžu tedy raději doporučit "Dnes večer hraju já" - https://www.ceskatelevize.cz/porady/14992946527-dnes-vecer-hraju-ja/222562263310003/ nebo o jeho životě tenhle článek - https://temata.rozhlas.cz/josef-bek-7965525. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nu, Beka sice všichni velmi oblibují zvláště pro jeho komiku a ironický tón, jímž dokázal povznést všechny ty Babiččiny krabičky a Bejvávala, ale co my k němu víme více? Jedna kniha vzpomínek by tu byla ještě z jeho života, Každý den radost. Jeden krátkometrážní dokument, Lásky Josefa Beka - a tím vlastně končíme. Čili tento Pepíček, ať už je jakkoli schématický, udělal medvědí službu tím, že sestříhal mnoho vlastních Bekových komentářů k jeho kariéře, což je cenné. Ostatní komentáře jsou jen vycpávkami, na které jsme již v TV zvyklí. Naštěstí je tu mezi tím vším balastem i vzpomínání bývalé dramturgyně MDP a člověk se může inspirovat k tomu, že by si z Beka více dosledoval dle vlastního vkusu a zájmu. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama