Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dalším reprízovaném dokumentu připomeneme život skladatele, textaře, zpěváka a herce Karla Hašlera Karel (31. října 1879, Zlíchov, dnes Praha 5-Hlubočepy - 22. prosince 1941, Mauthausen). Jeho význam pro českou populární hudbu je nesporný. Stal se průkopníkem domácího šansonu, úspěšným písničkářem prvních českých kabaretů, nadaným literárním i hudebním autorem.
Přes Hašlerův tragický konec nevyznívá dokument režiséra Zdeňka Gawlika nostalgicky. Je to nepochybně dáno také veselou bohémskou povahou známého muzikanta, který by smutné vzpomínání na sebe sama asi nepřijal.
Bohužel již nežijí pamětníci, kteří by Hašlera znali osobně. Ve filmu na něj tedy vzpomínají osobnosti, které mají vztah spíše k jeho dílu, jímž se - z hlediska své profese - zabývaly. Setkáme se tak s názory Josefa Beyvla, Pavlíny Filipovské, Karla Gotta, Jana Jiráně, Zity Kabátové, Pavla Taussiga, Josefa Zímy, Vácava Žilky a dalších. Dokument uvádíme jako připomínku upomínku 130 let, která uplynou od jeho narození. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument o celebritě, talentovaném a morálně statečném člověku. Nevěděl jsem, že bonbony Hašlerky jsou takto historické. Před pandemií jsem byl na Pražském hradě na Karel Hašler hudebním festivalu. ()

Reklama

Reklama