Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byl označován za nástupce legendárního Vojana, začínal v kočovných společnostech, jen málokdy byl ochoten hovořit o svých legionářských zážitcích i o svém vztahu k Jaroslavu Haškovi. Dnešní pamětníci si jej vybavují jako jednu z nejvýraznějších osobností Vinohradského a později Národního divadla, kde působil až do své smrti. V dokumentu je výrazné místo věnováno i jeho filmové slávě a spolupráci s rozhlasem i televizí, i osudové mezníky vytýčené oběma válkami a společensko-politickým vývojem až do roku 1968.
Dokument o Zdeňku Štěpánkovi staví na vzpomínkách přátel a kolegů zasazených do prostředí, která se vztahují k tématu a obrazově jsou podpořené fotografiemi. Výrazně se uplatňují ukázky z archivu České televize, Státního fondu pro podporu České kinematografie a Národního filmového archivu, stejně jako fotodokumentace Divadelního ústavu, ČT a audiovizuální archivy rodiny, účinkujících a přátel.
Na svého otce vzpomínají Jana, Martin a Petr Štěpánkovi i nejmladší dcera Kristina Taberyová, vedle nich pak Otakar Vávra, Radovan Lukavský, Ljuba Skořepová, Jaromír Hanzlík, Pavel Taussig, František Černý a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Důstojný portrét velikého, složitého a současně vlastně prostého člověka, který je symbolem První republiky v hloubce její slávy i v nížinách jejího zatracení, démant Zlaté kapličky, odlesk velkého herectví 19. století. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Portrét jednoho z nejvýraznějších divadelních a filmových herců dvacátého století Zdeňka Štěpánka lze jistě připočíst k těm lepším a ucelenějším epizodám volného cyklu Příběhy slavných. Panorama Štěpánkova nejednoduchého osobního i profesního života je interpretováno především prostřednictvím jeho potomků, kteří nezávisle na sobě divákovi předkládají obraz silného muže, svádějícího pomyslné bitvy s vlastním svědomím, s politickými režimy i s přibývajícími nemocemi. Je to obraz velkého českého herce, umělce, který je jen stěží nahraditelný a překonatelný. Osobně jsem pak rád za vřazení kratičké ukázky z němého filmu Josef Kajetán Tyl (1925) a dokumentárních záznamů Štěpánkova soukromí ze šedesátých let, natočených pro Československou televizi. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Historky z první světové války jsou dost morbidní. O Stěpánkovi kolují úsměvné historky například když přišel k ránu domu a viděl, že děti ještě nespí a vynadal jim. Ale manželka říká, že se oblékají do školy. V dokumentu syn herec Štěpánek říká, že otce často moc neviděli. Nebo historka kdy hospodu zavřeli v deset večer a on šel do svého Vinohradského divadla, kde probíhala hra v níž byl na pozadí bar. A tam si dal další pivo, zatímco překvapení diváci koukali do programu a divili se, že národní umělec Štěpánek hraje stafáž na okraji scény.  Repríza 9.5.2023 na České televizi Artu k výročí https://www.ceskatelevize.cz/porady/10123383458-pribehy-slavnych/406235100211012/ ()

Reklama

Reklama