Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legenda Národního divadla i českého herectví vůbec. Na prknech první scény strávil Jan Pivec šestatřicet let. Přes ochotníky a kočovné společnosti se dostal na konzervatoř, do Osvobozeného divadla, Slovenského národního divadla v Bratislavě a brzy nato do Národního divadla. Hrál i v mnoha filmech a televizních inscenacích, ale práci na divadle považoval vždy za to nejpodstatnější. A nebyla to zdaleka jen práce, ale skutečná herecká tvorba. Výjimečný a neopakovatelný solitér českého herectví byl zároveň pozoruhodný člověk. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Otřesné. Jan Pivec byl opravdový gigant českého jeviště, nezapomenutelný herec a svérázný člověk, ale to ještě neznamená, že o něm mohou vznikat podobné zhůvěřilé zkazky. Pivec sem, Pivec tam, ale skutek utek. Hned na úvod je nám představena směsice historek v podání přeživších kolegů a přátel, z nichž se dozvíme toliko, že Jeníček byl divný pavouk, hypochondr, cholerik, náruživý kuřák a že svého času proháněl ženské sukně. Jsou zmíněny Hejnice, kam Pivec často a rád jezdíval, další série klepů, tentokrát na téma manželky a matky. Z divadelních rolí je připomenuta jen slavná role Jaga v Shakespearově Othellovi a prostřednictvím televizního záznamu také postava rytíře Falstaffa ve Veselých paničkách windsorských. Zazní cosi o nejslavnějším hilarovském období a šlus. Stejně tak film. Mezi tím vším se objevují otravné doplňující záběry z pražských ulic, včetně nejrůznějších detailů Národního divadla a kavárny Slavie. Ta zastává v režisérčině autorské představě zřejmě nějaké zvláštní místo, protože co chvíli se objevuje záběr na zdejšího pianistu, na sklenku s vínem, na hrníček s voňavou kávou... a aby celek působil adekvátně, je sem z pocitu jakéhosi melancholického rozpoložení vřazena náladová hudba, oscilující mezi nejapnou cirkusovou manéží a pohřební panychidou. Zbytečně natočeno, zbytečně shlédnuto. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jan Pivec nepatří mezi mé herecké oblíbence. Bál jsem se ho asi od role přísbého tatínka v F. L. Věkovi. Toto vyprávění o něm, vzpomínání lidí, jež ho znali, je nicméně zajímavé a uznávám, že byl velkým hercem. Jen je zde až příliš mnoho zbytečné kameramanské vaty. ()

Reklama

Reklama