Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 4 (2003) (série)


Josef Lux – Kříž... (S04E13)

(epizoda)

Obsahy(1)

Osudy a činnost významného křesťanského politika Josefa Luxe. Vzpomínají: příbuzní, P. Pithart, J. Kasal, V. Mlynář a další spolupracovníci i odpůrci. Politik, pod jehož vedením se původní Československá strana lidová transformovala pod novým názvem (KDU-ČSL) v demokratickou stranu standardního evropského typu. Josef Lux byl ve dvou porevolučních vládách místopředsedou a ministrem zemědělství. V roce 1998 zaskočil všechny oznámením o své nemoci, koncem roku 1999 zemřel.
Dokument polemizuje se zakořeněnou představou „hada na tři?", představuje Josefa Luxe v jeho rodinném zázemí, sleduje základní data jeho působení na čele vládní politiky. Využívá citací z biografie, archivních záběrů, fotografií a výpovědí manželky, dětí, přátel i kolegů. Sleduje časovou osu Luxova života, věnuje velkou pozornost propojení víry a veřejného působení, stejně jako vývoji vztahu mezi tímto politikem a novináři. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument zcela nestranně ukazuje obyčejného člověka, který nerad vstoupil do vrcholné politiky a svou upřímností, prostotou, ale zároveň jasně formulovanými myšlenkami byl trnem v oku všem "tradičním" politikům. Překvapivě se film nijak zásadně nevěnuje jeho nemoci a smrti, ale spíše dává prostor manželce a dcerám, ale také jeho politickým současníkům a poradcům, aby na něj vyslovili názor. A ačkoli s ním někteří nesouhlasili a byli jeho oponenty, všichni jej uznávají za slušného člověka, který se do politiky prostě nehodil. Ať už máte postavu Josefa Luxe rádi či ne, dokument se nastaví na žádnou stranu, ale je neutrální a dává divákovi možnost udělat si obrázek sám - a to je moc dobře. Hudba: Jiří Kadeřábek ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama