Reklama

Reklama

Příběhy slavných

(seriál)
  • Česko Předčasná úmrtí (více)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2000–2013), 170 h 29 min (Minutáž: 45–60 min)

Režie:

Petr Lokaj, Zdeněk Gawlik, Pavel Křemen, Petr Kotek, Marek Dušák, Václav Kučera (více)

Hrají:

Josef Kemr, Helena Růžičková, Miloslav Šimek, Július Satinský, Zdeněk Štěpánek, Karel Zich, Jiří Kodet, Stella Zázvorková, Vladimír Dvořák, Eva Jakoubková, Libuše Geprtová, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(196)

Příbuzní, historikové, známí a kamarádi vzpomínají na slavné postavy českého, převážně uměleckého prostředí a snaží se je objektivně přiblížit ostatním. (MJMilan)

Recenze uživatele otík k tomuto seriálu (61)

Příběhy slavných (2000) 

Dokumenty České televize, které stojí za to sledovat. Samozřejmě záleží na osobnosti, kterou dokument sleduje, ale většinou to fakt stojí zato. Ale třeba dokument o Smoljakovi byl hodně poučný, zatímco o Karlu Vlachovi byl zase moc roztomilý. ()

Drahý můj Jiří Grossmann (2000) (S01E02) 

Podařený dokument s velkým množstvím ukázek geniality Jiřího Grossmanna. Dokument také odhaluje mnohá soukromá zákoutí a podává velké množství informací o životě tohoto výtečného showmana. Škoda jen, že mnoho z těch, kteří na svého zesnulého kamaráda vzpomínají, už je s ním na onom světě (Šimek, Černoch, ...). ()

Smrt dobrodruha (2000) (S01E03) 

Strašně zajímavý dokument, který těží z neskutečně pestrého života Ivana Luťanského a také z jeho tajuplné smrti. První polovina filmu mapuje Ivanův život od narození až po úspěchy na divadle i v televizi. Druhá část se věnuje okolnostem jeho odletu do Vietnamu a přibližuje jeho poslední chvilky díky společníkům, kteří tam byli s ním. Je zvláštní, že jejich verze Ivanovy smrti je jiná než verze Ivanovy maminky. Dokument jak se patří. Hudba: Zdeněk Hrášek ()

Jó, to jsem ještě žil (2000) (S01E05) 

Tradičně kvalitně udělaný dokument s autentickými ukázkami, rozhovory a vzpomínkami. Nic zvláštního, nic geniálního, ale také nic průměrného. Uvedeno v cyklu Příběhy slavných. ()

Zpráva o sešlosti (2000) (S01E09) 

Dokument o Luďku Nekudovi z cyklu Předčasná úmrtí neboli Příběhy slavných. Pár jeho známých vypráví a vzpomíná na dobrosrdečného umělce, který se stal obětí své doby. Klasický, ale dobře udělaný dokument. Hudební režie: Jiří Bura ()

Oči Petra Čepka (2000) (S01E13) 

O tajuplném herci ani snad nešlo natočit tuctový dokument. Podobně jako byl Petr Čepek zajímavý na jevišti či na plátně, tak byl zajímavý i jeho život a dokument o něm. Všichni zúčastnění o něm krásně mluví a mně se na to krásně dívalo. ()

Občan Karel Kryl (2000) (S01E16) 

Spousta záběrů z koncertů, rozhovory s kamarády a známými. Živý dokument, který výrazně přibližuje nelehkou osobnost Karla Kryla. ()

Světák Jan Libíček (2000) (S01E17) 

Krásný dokument o krásném člověku. Herec Jan Libíček patří i dnes mezi oblíbené herce a je ohromná škoda, že už nemůže svou radost z hraní předávat dál. Vzpomínají na něj rodinný příslušníci a pak hlavně režisér Václav Vorlíček, Stella Zázvorková, Jan Přeučil, Jiří Sovák, Jaromír Hanzlík, Vlastimil Brodský nebo Jiří Krampol. Je nádhera užít si tohoto vzpomínání, protože všichni z jeho rodiny nebo profesních přátel o něj moc hezky povídají. A zvláště povídání o jeho smrti je skutečně srdceryvné. Hudba (a pozor - není to chyba!!!): Philip Glass ()

Herec Karel Höger (2000) (S01E20) 

Na Karla Högera vzpomínají např. režiséři Bočan, Krejča, Vávra či Weiss, ale také kolegové jako Bartoška, Hlaváčová, Lukavský, Munzar, Přeučil, a také řada známých. Dokument je plný ukázek z hercovy práce a patří k tomu lepšímu, co bylo v rámci cyklu natočeno. ()

Já se tam vrátím... (2000) (S01E22) 

František Husák byl vzácnou hereckou osobností a jeho život byl plný zajímavostí. A tak podobně se to má i s tímto dokumentem - místy se zdá docela hluchý, ale ve výsledku je velmi zajímavý a poutavý. Velká spokojenost. Hudební režie: Jiří Bura ()

To byl Jiří Sovák (2000) (S01E24) 

Krásný dokument o krásném člověku. Dokument z cyklu Příběhy slavných z produkce České televize přibližuje velmi mile a pohodově život Jiřího Sováka, velikána českého filmu a dá se říci i českého bavičství, přičemž Sovák slovo bavič prý rád neměl. Film ještě stačil zachytit poslední léta jeho života na chalupě, kdy už nemohl pořádně chodit a "užíval" si života bez divadla a filmu. Uslyšíme spoustu vzpomínání jeho manželky, blízkých, přátel i kolegů, uvidíme pár ukázek z filmů a zábavných pořadů. Velmi podařený dokument. ()

Život za lásku (2001) (S02E01) 

Dokument je uveden v cyklu Předčasná úmrtí. Jde o tradičně udělané milé vzpomínání milých lidí na milou a úžasnou českou herečku, která odešla do filmového nebe dříve než bylo zdrávo. Hudební režie: Eva Javůrková ()

Ztracený hlas (2001) (S02E03) 

Dokument z cyklu Předčasná úmrtí (neboli Příběhy slavných), který svým typickým způsobem představuje od začátku až po konec kariéru úžasné zpěvačky Laďky Kozderkové. ()

Poslední kovboj (2001) (S02E06) 

Tento dokument je součástí cyklu Předčasná úmrtí a poutavým stylem přibližuje velkou osobnost české country Michala Tučného. Vypráví spousta jeho přátel, manželka, dcery a jeho spolupracovníci. ()

Ten drak jednou spadne (2001) (S02E08) 

Moc hezky a hlavně mile natočený dokument o báječné herečce, krásné a zároveň velmi zraněné ženě, která ve svém životě mnoho štěstí nenašla. Spousta lidí na ni vzpomíná jen v dobrém, nezaznělo špatného slova. Krásné fotky, hezký její hlas podmalovávající prázdnější místa dokumentu. Prostě nádhera. ()

Herec v zahradě (2001) (S02E11) 

Dokument z cyklu Příběhy slavných. Zcela tradiční dokument, ve kterém ale nemluví žádní rodinní příslušníci, ale rodinní přátelé a kolegové herci či herečky. Každý o něm mluví hezky a mile, nikdo ho neskandalizuje a neodsuzuje. Vskutku pietní dokument. ()

Nespoutaný živel (2001) (S02E16) 

Krásný dokument o krásném a báječném člověku z cyklu Příběhy slavných (neboli Předčasná úmrtí). Dokument je plný vzpomínek jeho současníků, několika ukázek z filmů a zábavných pořadů. Menšík byl velikán české zábavy a většího už nebude. Škoda že tu s námi nebyl ještě déle, ale to souvisí s tím, že žil celý život naplno a svůj pozemský čas rychle vyčerpal. ()

Bylo to sluníčko (2002) (S03E08) 

Tak jako zářila ve svých rolích a rozdávala úsměvy, stejně i tento dokument s úsměvem na tváři všech pamětníků navozuje slunečnou atmosféru. Vzpomínání je neskutečně milé a spousta Karolinich kolegů zde vzpomíná na tuto vzácnou osobnost. Milý dokument o milé herečce. Hudební režie: Michal Janoušek ()

Herec od Boha (2003) (S04E09) 

Krásná vzpomínka na herce, kterého jsme všichni viděli hlavně v malých rolích, přesto nás zaujal. Dokument díky rozhovorům s přáteli, kolegy nebo rodinou přibližuje jak jeho divadelní, tak i hereckou kariéru, připomíná ovšem i jeho slabost - alkohol, který stál za koncem jeho kariéry a docela brzkém životním konci. Celý dokument jej přibližuje s láskou a úctou. Hudební režie: Vladimír Chrenovský ()

Josef Lux – Kříž... (2003) (S04E13) 

Dokument zcela nestranně ukazuje obyčejného člověka, který nerad vstoupil do vrcholné politiky a svou upřímností, prostotou, ale zároveň jasně formulovanými myšlenkami byl trnem v oku všem "tradičním" politikům. Překvapivě se film nijak zásadně nevěnuje jeho nemoci a smrti, ale spíše dává prostor manželce a dcerám, ale také jeho politickým současníkům a poradcům, aby na něj vyslovili názor. A ačkoli s ním někteří nesouhlasili a byli jeho oponenty, všichni jej uznávají za slušného člověka, který se do politiky prostě nehodil. Ať už máte postavu Josefa Luxe rádi či ne, dokument se nastaví na žádnou stranu, ale je neutrální a dává divákovi možnost udělat si obrázek sám - a to je moc dobře. Hudba: Jiří Kadeřábek ()

Reklama

Reklama