Reklama

Reklama

Příběhy slavných

(seriál)
  • Česko Předčasná úmrtí (více)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2000–2013), 170 h 29 min (Minutáž: 45–60 min)

Režie:

Petr Lokaj, Zdeněk Gawlik, Pavel Křemen, Petr Kotek, Marek Dušák, Václav Kučera (více)

Hrají:

Josef Kemr, Helena Růžičková, Miloslav Šimek, Július Satinský, Zdeněk Štěpánek, Karel Zich, Jiří Kodet, Stella Zázvorková, Vladimír Dvořák, Eva Jakoubková, Libuše Geprtová, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(196)

Příbuzní, historikové, známí a kamarádi vzpomínají na slavné postavy českého, převážně uměleckého prostředí a snaží se je objektivně přiblížit ostatním. (MJMilan)

Recenze uživatele NinonL k tomuto seriálu (32)

Příběhy slavných (2000) 

Historky ze života mých oblíbených českých herců a hereček mám moc ráda. Ne všechny díly, ale většina byla skvělá. ()

Andělé tě hlídají (2000) (S01E01) 

Velká škoda mladého života, člověka s talentem, jaký se rodí jednou za X desítek let. ()

Občan Karel Kryl (2000) (S01E16) 

"V čele klaka, pak ctnostné rodiny a náruč chryzantém, černá saka a žena hrdiny pod paží s amantem, kytky v dlaních a pásky smuteční civí tu před branou, ulpěl na nich pach síně taneční s bolestí sehranou. Co tady čumíte? Vlezte mi někam! Copak si myslíte, že na to čekám? Co tady civíte? Táhněte domů! Pomníky stavíte, prosím vás, komu? ... Kolik vám platějí za tenhle nápad? Táhněte raději s děvkama chrápat! Co mi to říkáte? Že šel bych zas? Rád? Odpověď čekáte? Nasrat, jo, nasrat!" ()

Herec Karel Höger (2000) (S01E20) 

Příjemná vzpomínka na nezapomenutelného herce s kouzelným hlasem. Pamatuji si, jako dítě, jeho rozhlasové pohádky a patřil vždy mezi mé nejoblíbenější interprety. ()

Nelze umírat štěstím (2000) (S01E23) 

Pěkný dokument o velmi krásné a nadané herečce, která odešla bohužel tak brzy. Škoda, že v tzv. veřejnoprávní TV dávají film Legenda o lásce tak málo. Ráda bych na Janu i na ostatní herce z něho zavzpomínala. ()

Já budu chodit po špičkách (2001) (S02E13) 

Vzpomínka na pěveckou osobnost 70. - 90. let, Petra Nováka. Vzpomíná jeho žena Eva Jakoubková, která odešla brzy po něm. Dále jeho kamarádi z kapely, barmanka a hostinský z putyky, kde P. Novák trávil nejvíc času. ()

Blues samotářky (2001) (S02E17) 

Výpovědi mnoha blízkých lidí naší nejlepší jazzové zpěvačky. A zase ten alkohol ... ()

Dobře namíchaný Jiří Adamíra (2002) (S03E09) 

Vždycky jsem paní Haně Maciuchové tohoto charismatického muže záviděla. Ale vlastně ne, ona je stejně charismatická jako on a moc se k sobě hodili. ()

Byla jsem na světě (2002) (S03E10) 

Portrét slavné herečky, spisovatelky a životní partnerky Karla Čapka. ()

Marnost nad marnost (2002) (S03E11) 

O režiséru Evaldu Schormovi jsem dosud nevěděla nic. Jen že točil zajímavé filmy. Tento dokument přibližuje jeho neklidný život. Trochu jsem díky němu pochopila jeho věčně ponurou, negativně vypadající tvář. Bylo by mnohem lepší, kdyby měl možnost točit víc, točit o všem, na co myslel a v co věřil. Bohužel mu to doba a vedoucí soudruzi nedovolili. Doby po listopadu 1989 se nedožil. ()

Věčný Kristián Oldřich Nový (2004) (S05E04) 

Nelíbilo se mi, že ve snímku některé osoby, jejichž jména ani neznám, Kristiána vůbec rozebíraly. Plivali na něho a jeho ženu ale téměř všichni (kritika jeho zpěvu, povaha Nového manželky, jeho nevěry atd.), což mě zvláště u prvorepublikových herců strašně mrzelo. Taky se mi nelíbilo opěvování Třetí říše jakožto nádherné doby pro herce a pracující. Oldřich Nový, deportovaný do koncentráku, by se mnou možná souhlasil. Tento dokument považuji z výše uvedených důvodů za velmi nepovedený. ()

Diagnóza: Smrt nenávistí (2004) (S05E08) 

Chtěla jsem se dozvědět víc o životě Jiřiny Štěpničkové, jaká vlastně ve skutečnosti byla. Adina Mandlová o ní ve své knize Dneska už se tomu směji říká, že v německých filmech za okupace neúčinkovala jen proto, že ji Němci nechtěli. Nehodila se jim svým slovanským zjevem. Sama Štěpničková prý se na německých zkouškách snažila převelice. Ale o mrtvých jen dobře. Tento dokument se mi zkrátka nelíbil, možná byli špatně zvolení účinkující. ()

Lehkou chůzí (2005) (S06E02) 

V dokumentu je vysvětleno, jak je vůbec možné zabít se na kole. Bohužel je to možné, a stalo se to právě skvělému zpěvákovi a skladateli Vladimíru Tesaříkovi. Zajímavý dokument plný vzpomínek a dobré muziky. ()

Smutný osud princezny Pampelišky (2005) (S06E07) 

Ráda jsem si připomněla půvabnou princeznu Pampelišku i Rozálii z nezapomenutelného seriálu Byli jednou dva písaři. Škoda, že odešla tak mladá a že se nenašel nikdo, kdo by jí pomohl. ()

Velká holka (2005) (S06E09) 

Vzpomínka na krásnou ženu s podmanivým hlasem a pohnutým osudem. ()

O zelených očích Krásné paní (2007) (S08E01) 

Hezky udělaný dokument o krásné herečce, která příliš brzy zmizela z obrazovek a dala přednost bohémskému způsobu života. Ve filmu se dozvíte také její cestu na dno společnosti a okolnosti, které pravděpodobně vedly k její nevyjasněné smrti. ()

Naška, slečna z dobré rodiny (2007) (S08E13) 

O mrtvých jen dobře. Stejně tak o nejusměvavější a jedné z nejkrásnějších českých hereček. Lásce se často nedá odolat a neodolala ani Nataša G. S Adinou Mandlovou bojovaly v době okupace o jednoho Němce a obě je to stálo více méně kariéru. Bohužel svou roli sehrál zase alkohol, jako u mnohých skvělých herců a hereček. ()

Mefistův rytíř (2008) (S09E05) 

Hudbu Karla Svobody mám ráda a jeho smrt mě docela zasáhla. Tento dokument byl natočen nedlouho po ní a na některých účinkujících je vidět, že o proklamované sebevraždě pochybují. Dokument je celkem zajímavý, nahlíží do umělcových začátků, dob slávy i do posledních let jeho života, která údajně přispěla k jeho konci. ()

Reklama

Reklama