Reklama

Reklama

Příběhy slavných

(seriál)
  • Česko Předčasná úmrtí (více)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2000–2013), 170 h 29 min (Minutáž: 45–60 min)

Režie:

Petr Lokaj, Zdeněk Gawlik, Pavel Křemen, Petr Kotek, Marek Dušák, Václav Kučera (více)

Hrají:

Josef Kemr, Helena Růžičková, Miloslav Šimek, Július Satinský, Zdeněk Štěpánek, Karel Zich, Jiří Kodet, Stella Zázvorková, Vladimír Dvořák, Eva Jakoubková, Libuše Geprtová, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(196)

Příbuzní, historikové, známí a kamarádi vzpomínají na slavné postavy českého, převážně uměleckého prostředí a snaží se je objektivně přiblížit ostatním. (MJMilan)

Recenze uživatele sportovec k tomuto seriálu (17)

Drahý můj Jiří Grossmann (2000) (S01E02) 

K silné osobnosti patří i silný pořad. Dokument sám je už také svědectvím o zašlé minulosti a doslova až katalogem dnes zesnulých osobností mladé generace Pražského jara. ()

Božský skeptik (2001) (S02E09) 

Marthos postihl meritum věci. Václav Voska byl mezi českými herci oduševnělým osvícenským monarchou a současně akademickou osvícenou hlavou, patriarchou svého druhu. Neméně skvělý byl i konferenciér. Budil dojem, nezávisle na tom, co uváděl, jakoby byl přímou součástí představení, inscenace, filmu. Herec jeho formátu a typu desetiletí schází. Bolestně. ()

Já budu chodit po špičkách (2001) (S02E13) 

Petr Novák byl spolu se svým jmenovcem Pavlem jednou z nejpozoruhodnějších osobností naší hudby pro lidi na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Prokletý básník naší doby měl nesnadný a interpretačně jen obtížně uchopitelný život. Pořad, věnovaný jeho odkazu, dokázal při zachování nezbytné piety v tomto ohledu mnohé naznačit. Tato část české televizní publicistiky si trvale zachovává mimořádně vysokou úroveň. ()

Hamlet IX. hodnostní třídy (2002) (S03E03) 

Vynikající zpřítomnění jednoho z nejosobitějších a nejpůvodnějších československých herců a zajímavého literárního tvůrce. Památka, kterou zanechává, by neměla být zapomenuta. Stejně tak jako fakt, kolik práce do tohoto dokumentárního filmu vložili jeho tvůrci. Pieta, která se nevyhýbá i slabým místům svého předmětu, zaslouží úctu dvojnásob. ()

Dvojí život Jaromila Jireše (2003) (S04E08) 

Režisérce Cingrošové se podařilo z mozaaiky faktů postihnout prchavou velikost mimořádného režiséra a filmového diplomata Jireše. ()

Skáču dobře, skáču rád (2003) (S04E12) 

Objevná přínosnost - tak lze nejlépe charakterizovat tento dokument, který je dnes sám o sobě mimořádně cenným historickým faktem. Člověk se jen vžívá do pocitů jeho vynikajícího otce; na prahu devadesátky ukládat syna na věčnost - to je opravdu strašná věc a hrozný pocit. ()

Jári (2004) (S05E02) 

Je logické, že takto koncipovaný dokument se nedotýká těch nejvýsostnějších výšin; na druhou stranu takto pojaté všednodennosti nelze upřít monumentalitu a viditelnou úctu k velikosti herce z boží milosti. Herce výsostně a bytostně českého a lidového. ()

Štěpánka: "Těžší život je lepší" (2004) (S05E05) 

Ten, kdo si mimo osobnost Haničincové zaslouží rovněž zvláštní pozornost, je i Jan Přeučil. Nebylo snadné být a zůstat nablízku ženě, které se postupně hroutil její svět, se kterým odcházel i její život. Haničincová určitě vstoupila na čestném místě do dějin českého a československého televizního vysílání. Nejde tu však tak ani o její zásluhy jako mnohem spíše o kvalitu a nadčasovost jejího dnes už klasického přínosu. ()

Tak tohle je ten svět... (2005) (S06E04) 

Tento dokument mě zaujal organickým prolínáním skutečné velké rodiny - ne strnulé rodinné sešlosti - , která nehledě na režisérku dokonale harmonovala a souzněla. Světový akcent v díle tohoto velikého režiséra-klasika nesporně byl a stále je. Buď pochválen Pelhřimov! ()

Hovorově Horňas (2005) (S06E13) 

Myslím, že se jak výběrem vzpomínajících, tak pojetím scénáře a režie podařilo osobnost přemýšlivého komika postihnout beze zbytku. ()

Všechny bitvy Zdeňka Štěpánka (2006) (S07E03) 

Důstojný portrét velikého, složitého a současně vlastně prostého člověka, který je symbolem První republiky v hloubce její slávy i v nížinách jejího zatracení, démant Zlaté kapličky, odlesk velkého herectví 19. století. ()

Tak akorát (2008) (S09E01) 

Vyrovnaný, tektoniku tvorby obou velkých umělců sledující pořad. Mimo prof. Černého mě zaujala Věra Jordánová. ()

Mefistův rytíř (2008) (S09E05) 

Karel Svoboda v lehkém žánru nepochybně patřil k osobnostem nadnárodního významu a byl si toho vědom. Stejně zřejmé je i to, co ho také charakterizovalo: bonvivánství, které ho hnalo do mezí únosného. Pravděpodobně je to i skutečný důvod jeho tragického skonu. ()

Portrét krásné Dámy (2009) (S10E05) 

Profesionalita nemusí být vždycky úhorem. Dost často je i výsostným uměním i této velké herecké generace české Thálie. ()

Poslední romantik (2011) (S12E08) 

V Kohoutově případě se podařilo snad beze zbytku postihnout jeho naprosto moderní a přitom tak nespornou antikvárnost. A současně i velikost prolamující hranice času řekněme mezi Vrchlickým, Seifertem a Šotolou. Nikoliv náhodou tu promlouvali výrazní představitelé české Thálie (Pešek, nejmladší Štěpánek, Hegerlíková, Přeučil, Munzar, Hanzlík a mnozí další). I samota může být ověnčena velikostí individuálního lidství. V Kohoutovi jakoby znovu umíral i Vojan. ()

Jednou jsi dole, jednou nahoře (2013) (S13E06) 

Je krásné vědět a vidět, že úcta a něha mají stále v našem životě své místo. Prvorepublikovost se po listopadu stala naší většinovou páteřní tradicí. A Hana Vítová patří k těm nejkrásnějším démantům její doby. Tragédie Mnichova a únorových událostí na tom nemohou nic změnit. Jediný, kdo byl okraden, je český a československý filmový a televizní divák. A pochopitelně tito umělci, jimž byla nesmyslně ukrácena jejich seberealizace. Měli bychom si přestat ubližovat. Je načase. ()

Americký sen po česku (2013) (S13E08) 

Je zřejmé. že osud byl k této nesporně veliké herečce zoufale nepřízniv; slušnost a umnost dostaly v jejím případě zvláště na pamětnou. Bolí to. ()

Reklama

Reklama