Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspešný a odvážny Američan z Chicaga Larry Darrell (Tyrone Power) nečakane zruší svoje zasnúbenie s prominentnou Isabel Bradleyovou (Gene Tierney) a odchádza z domova, aby našiel sám seba a novú budúcnosť. Odpovede na svoje otázky nachádza v ďalekej Indii. Isabel sa medzitým vydá za Graya Maturina (John Payne) a po vypuknutí hospodárskej krízy odchádza žiť do Paríža k bohatému strýkovi Elliotovi Templetonovi (Clifton Webb), ktorý rýchlo stúpa na spoločenskom rebríčku. Tu sa po desiatich rokoch jej cesty prvýkrát opäť skrížia s Larrym. Isabel sa nezastaví pred ničím, aby si ho opäť získala, napriek tomu, že už je vydatá. Keď spoločne stretnú starú známu z Chicaga, Sophie MacDonaldovú (Anne Baxter), ktorá pri nehode prišla o manžela a dieťa a teraz je žije v chudobe, Larry sa odhodlá pomôcť jej. Prekážky mu v tomto úsilí postavia Sophiina závislosť od drog, surovec, ktorý ju neustále zneužíva, a aj Isabel, ktorá sa s nevôľou pozerá na prejavy Larryho veľkodušnosti voči inej žene. (matriosa)

(více)

Recenze (8)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

To, ze je Gene Tierney nadherna jako obrazek uz vime, prestoze to dokaze vzdycky prekvapit. Zde ji svym vykonem ovsem zcela valcuje Anne Baxter, ktera svoji roli pojala naprosto necekanym a vynikajicim zpusobem (Oscar zcela zaslouzeny), jaky jsem jeste v zadnem filmu ze 40. let nikdy nevidel, a ktery na mne osobne udelal hluboky dojem a posunul tuto herecku na mem imaginarnim zebricku zase o par mist nahoru. Tenhle film je ale cely pomerne zvlastni...Pokud mate chut na cernobilych 142 minut pribehu o podivne lasce a o hledani smyslu zivota, nevahejte, nudit se urcite nebudete... ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Po slabší první polovině (Larryho hledání smyslu života) přichází emocionálně nabitá druhá část, které vévodí božská Gene. Opět jako rozmazlená, sobecká a manipulativní mrcha (vzpomínka na Leave her to heaven), která mj. ničí život své kamarádky Sofie - skvělá Anne Baxter - jejíž životní osudy mě málem dohnaly k pláči. Obě ženy jsou za plný počet, celkově však dávám 4, protože některé pasáže, zejména ty dotýkající se víry, šly mimo mě. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

4. Zlatý Glóbus za rok 1946 - cena (2) - *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Anne Baxter, *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Clifton Webb ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Je to především film Anne Baxterové, která naprosto válcuje výkony všech ostatních a je trestuhodné, že její postava nemá více prostoru. Z ostatních stojí za zmínku snad jen Clifton Webb v podobně rozmařilé roli, jakou měl ve filmu LAURA. Jakmile tito dva herci nejsou na scéně, zbývá už jen hodně nudná, hodně velká část filmu. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Oproti knize W.S.Maughama jde jen o povrch děje a stín významu díla. Každopádně je záslužné, že se o zfilmování předlohy někdo aspoň pokusil. ()

Reklama

Reklama