Reklama

Reklama

Vyprávěj

(seriál)
  • angličtina Wonderful Times (festivalový název)
Trailer 2
Rodinný / Komedie / Drama
Česko, (2009–2013), 99 h 32 min (Minutáž: 51–53 min)

Hrají:

Svatopluk Skopal, Veronika Freimanová, Andrea Růžičková, Roman Vojtek, Nina Divíšková, Marián Mikš, Betka Stanková, Jaromír Nosek, Ondřej Veselý (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(115)

Obsahy(1)

Co se vám vybaví, když se řekne „šedesátá léta“? Sověti úspěšně vysílají člověka do vesmíru, na Západě probíhá Beatlemanie, přichází srpen 68, v Československu ve volbách vyhrávají komunisté na 98,4% Jak jste tuto dobu prožívali vy? Připadá vám to jako dávná minulost, nebo máte najednou docela živé vzpomínky?  Druhá polovina 20. století v rodině Dvořákových. Retro seriál Vyprávěj je pohled do naší nedávné historie prostřednictvím osudů rodiny Dvořákových. Díky vzpomínkám vypravěče Honzy se před diváky odvíjí sága rodiny v průběhu roků, rozplétá se poutavá mozaika lidských osudů a vztahů tří generací. Právě od roku 1964 se začíná rozvíjet děj retro seriálu Vyprávěj. Student Karel Dvořák (Roman Vojtek) chce postoupit do druhého ročníku na pražské technice. Chybí mu poslední zkouška u mladého asistenta France. Eva Martináková (Andrea Kerestešová) ze Slovenska nastupuje do prváku na stejné škole. Vše je pro ni nové...

Hlavní akcent ve vyprávění je kladen na příběh rodiny, na všední problémy jednotlivých členů, ne na politiku či „velkou“ historii. Jako když listujete rodinným fotoalbem. Není záměrem analyzovat nebo nějak hodnotit historické události, jde spíše o to, jak zachytit co nejvěrněji dobu a pocity účastníků v konkrétních situacích. Honzovo vzpomínání rámcuje jednotlivé díly a doplňuje či glosuje jednotlivé příběhy. Výjimečnost retro seriálu Vyprávěj spočívá v kombinaci dvou velkých „taháků“ – napínavé vztahové linky hlavních hrdinů kombinované s dobovými událostmi, situacemi, prostředími. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (41)

Trailer 2

Recenze (639)

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Chápeme-li seriál jako obraz dob minulých tak, jak si jej vypravěč utvořil podle vyprávění rodičů, lze snadno ohlédnout od značné barvotiskovitosti výtvarné stylizace i značné černobílosti postav - ba co více, v téhle optice se mohou jevit jako záměr. Je-li tomu tak, nevím, každopádně byl pro mě první díl krásně sledovatelný a slušně zábavný. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

První série by se dala považovat za mou malou guilty pleasure, ale od těch 70. let nahoru to ztrácí drive a z Vyprávěj se stává Vyprávění v Růžové zahradě. Jednotlivé linie jsou prudce nedějové, nenosné a existují jenom proto, aby se se stylem předváděly dobové reálie. Takže po nevím, kolika epizodách mě zajímá už jenom linie Tondy a Zuzky, která je ale stejně upozadněna, přednost totiž dostávají nezajímavé manželské trable Karla a Evy. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nejsem přítel seriálů, tento mě výjimečně a trvale připoutal v pátek k TV. Tu dobu jsem také prožíval a jsem toho názoru, že seriál zobrazuje vcelku věrně problémy a radosti obyčejných lidí v době šedé totalitní moci, hektické době revoluční i hurá porevoluční. Vytvořeno s citem a bez dnes tolik oblíbené nadsázky pošpiňující jednu či druhou stranu. Prostě tak, jak jsem to cítil i já. Díky ČT1, díly si stále udržují objektivní pohled na tu kterou dobu s nadhledem. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

První řada byla velmi dobrá a vtipná, druhá ucházející a nynější 3. je naprosto o ničem a scénář je tak tupý, že to přímo bije do očí! Tam kde by šla udělat aspoň ta sranda je to strnulé, a když očekáváte nějaké zábavné vyústění je to utnuté a následuje další křečovitá scéna o ničem...bohužel jakási lehkost první řady se úplně vytratila a tvůrci se urputně snaží vymyslet kdo by se ještě mohl s kým vyspat nebo kdo by se ještě mohl opít... Kvalitní herci jako Skopal, Freimanová a Divíšková po "úspěchu" v Týtý nepochopitelně ustupují do pozadí a občas vydají nějaký ten výkřik ze tmy, který ovšem vůbec nic nezachrání. A o omladině ani nemluvně. Už to nepřináší vůbec nic nového, ale s vypětím všech sil nebo spíš ze setrvačnosti se to pokosím dokoukat. Škoda, že chyba je jen a pouze v debilním scénáři, všechno ostatní by jinak fungovalo. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je dobrý pouze v jednotlivostech, a to zejména díky postavám babi a Josefa, kteří jsou s přehledem tím nejlepším, co je nám nabízeno. Ostatní tak nějak plují na poklidné hladině průměru, který se tu vychýlí nahoru, tu zas dolu. O životě za komunismu by se jistě dalo i v odlehčeném žánru, jakým Vyprávěj je, natočit něco mnohem lepšího. Na druhou stranu ale můžeme být rádi, že nevznikla nějaká vyloženě bohapustá stupidita, i když některé díly k tomu neměly daleko. Uvidíme, co nás čeká v dalších řadách. ()

Galerie (887)

Zajímavosti (344)

  • Seriálem prošlo přibližně 900 herců. (M.B)
  • V 7. díle 5. série navštíví Evu (Andrea Kerestešová) obě sestry. Katarína (Milena Minichová) se svěří, že zkusí konkurz na televizní moderátorku, načež jej vyhraje. Poté se rodina dívá na Katarínu, jak moderuje v TV Nova. Až o několik záběrů později je však vložena část tehdejšího vysílání ČT, kde se objevuje informace, že televize Nova bude teprve spuštěna. (ČSFD)
  • Komparzní role si vyzkoušelo i několik výherců soutěže týdeníku TV Magazín. Jediný, kdo měl nějaké zkušenosti s natáčením, byl herec kladenského divadla Jiří Matějka, který díky tomu dostal part s textem. (Olík)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama