Reklama

Reklama

Vyprávěj - Série 1

(série)
Rodinný / Komedie / Drama
Česko, (2009–2010), 22 h 24 min (Minutáž: 51–52 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Svatopluk Skopal, Veronika Freimanová, Andrea Růžičková, Roman Vojtek, Nina Divíšková, Ondřej Veselý, Jaromír Nosek, Betka Stanková, Veronika Žilková, Jiří Štěpnička, Andrea Nováková (více)
(další profese)

Epizody(26)

Recenze (10)

Jazira

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V prvním díle kdy ženich představuje rodinu svatebčanů je s podivem, že jeho matku zde hraje v té době 68 letá Jana Tomečková. Vidíme tedy matku Evu jako starou paní, která je starší než herečka představující jeho již starší babičku ... toto jsem nepochopila. Takže když Honzíka ženili, bylo Evě 68 a Veronice její vrstevnici 60 jako herečce, která ji hraje?? Zatím co Jarda Franc jako starší ( Stanislav Hybler) měl 51 let ...??  Přemýšlel vůbec někdo nad tím? A k 68 leté herečce stvárňující starší Evu dali jako staršího manžela Karla, tehdy  54  letého herce Václava Legnera .. Dědu Josefa na svatbě hrál herec Pavel Pípal, který měl v té době 71 let, takže byl o 3 roky starší než představitelka snachy Eva ... Vše bych i odpustila, ale paní Tomečkovou, byť je dobrá herečka v roli max. 50 leté ženy v 68 letech fakt neodpustím ()

LdaVinci 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento seriál by měl vidět každý mého věku, protože skutečností je, že tento rozmazlený svět ví prd, co za komunistů bylo. Úplně jiný svět, jiné podmínky, skromnost a nedostatek. Rozhodně netvrdím, že vše bylo správně, ale generace, které v té době vyrostly mají zcela jinou mentalitu, než dnešní generace. No a tento seriál je skvělou vstupenkou do té doby. Sledoval jsem to s rodiči, kteří mi ještě dodávali komentáře, proč něco nějak bylo atd. Herci za mě moc sympatičtí, nechyběly dobové předměty a interiéry. Každý díl je protkán dobovými skutečnými záběry s komentářem. Zkrátka seriál je parádním obrázkem dějin z pohledu obyčejné rodiny. Těším se na další série! ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejslabší řada - pomalý rozjezd, všechno takové veselé hravé barevné ( to je ale asi problém rekvizit, kdy dobová auta mají dnes jen zběratelé , takže jsou to dokonalé naleštěné salonové vozy, oblečení všechno nové, fasády domů opravené, atd.) jedná se o nejvíc o vztahovku a až pak retro a historický exkurz. Myslím, že tady hodně diváků poztrácel, protože hodně jich nemělo trpělivost se přes ten růžovozahradní balast dostat. Totalita není úplně zobrazena výstižně, nicméně dávám čtyři hvězdy s ohledem na další řady, které zpětně první řadu potřebují jako střípky do skládanky, která perfektně klapne. První řadu zachraňuje téma roku 1968, nicméně v dalších řadách jsou milníky totality vs. život hrdinů zobrazeny daleko parádněji a přesvědčivěji. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím v mých očích žádný český seriál nepřeválcoval právě Vyprávěj, dosti autentický pohled do dějin mě zcela cizích formou příběhu jedné neobyčejně obyčejné rodiny, která s přibývajícími díly souměrně stárne, nabývá zkušeností, ale pořád neztrácí své kouzlo. A zrovna ten úplný počátek v 60. letech byl naprosto magický. 10/10! ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Milý míro 007, nevím, kolik ti je,ale ta pravá totalita začne až s nástupem dr.Gustáva Husáka do funkce.Šedesátá léta byla hodně uvolněná a barevná, proto ty ruské tanky.Nevím, kolik ti je,ale tady jsi mimo.Jsem rád, že další roky, které zřejmě už pamatuješ i ty se ti líbily.Je to super seriál, miluju, jak jsou tam doladěny detaily co se týká vybavení domácností a podobně.Muselo to dát strašnou práci i přesto, že fundus v TV, nebo na Barrandově je asi hodně bohatý.Zajímalo by mne, kolik lidí jim věci zapůjčilo, nebo prodalo. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (105)

  • V dobovém dokumentu je letmo zmíněno jednání vlády v Čierné nad Tisou. Sověti v čele s Leonidem Brežněvem se tam pokusili československé komunisty donutit, aby zvrátili reformní proces. Podle historiků to bylo poslední varování před vojenskou intervencí. Armády varšavské smlouvy obsadily Československo o tři týdny později. Dne 26. července publikovaly Literární listy „Poselství občanů předsednictvu ÚV KSČ“, jehož autorem byl Pavel Kohout. Dokument, který byl přečten i v televizi a rozhlase, vyjadřoval pod heslem „Socialismus – spojenectví – suverenita – svoboda“ důvěru v politické vedení země a zároveň ho vyzýval k rozhodnému postoji. V krátké době k němu připojilo podpis více než jeden milion lidí. Ti co podepsali a neodvolali svůj podpis v době tzv. normalizace za to zaplatili perzekucemi. (sator)
  • V samém závěru epizody zazní píseň „I Got You (I Feel Good)“ z roku 1965 od amerického zpěváka Jamese Browna. (sator)
  • Dvořákovi (Svatopluk Skopal, Veronika Freimanová) si koupili vůz Škoda 1000 MB. Škoda 1000 MB (lidově embéčko nebo též embeso, embaso) byl osobní automobil nižší střední třídy vyráběný československou automobilkou AZNP v letech 1964–1969. Pořizovací cena automobilu byla v té době 49 000 Kčs a na vozidlo byly pořadníky a dlouhé čekací doby. V roce, kdy byl vůz vyroben, byla průměrná mzda 1 400 Kčs. (sator)

Reklama

Reklama