Reklama

Reklama

Vyprávěj

(seriál)
  • angličtina Wonderful Times (festivalový název)
Trailer 2
Rodinný / Komedie / Drama
Česko, (2009–2013), 99 h 32 min (Minutáž: 51–53 min)

Hrají:

Svatopluk Skopal, Veronika Freimanová, Andrea Růžičková, Roman Vojtek, Nina Divíšková, Marián Mikš, Betka Stanková, Jaromír Nosek, Ondřej Veselý (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(115)

Obsahy(1)

Co se vám vybaví, když se řekne „šedesátá léta“? Sověti úspěšně vysílají člověka do vesmíru, na Západě probíhá Beatlemanie, přichází srpen 68, v Československu ve volbách vyhrávají komunisté na 98,4% Jak jste tuto dobu prožívali vy? Připadá vám to jako dávná minulost, nebo máte najednou docela živé vzpomínky?  Druhá polovina 20. století v rodině Dvořákových. Retro seriál Vyprávěj je pohled do naší nedávné historie prostřednictvím osudů rodiny Dvořákových. Díky vzpomínkám vypravěče Honzy se před diváky odvíjí sága rodiny v průběhu roků, rozplétá se poutavá mozaika lidských osudů a vztahů tří generací. Právě od roku 1964 se začíná rozvíjet děj retro seriálu Vyprávěj. Student Karel Dvořák (Roman Vojtek) chce postoupit do druhého ročníku na pražské technice. Chybí mu poslední zkouška u mladého asistenta France. Eva Martináková (Andrea Kerestešová) ze Slovenska nastupuje do prváku na stejné škole. Vše je pro ni nové...

Hlavní akcent ve vyprávění je kladen na příběh rodiny, na všední problémy jednotlivých členů, ne na politiku či „velkou“ historii. Jako když listujete rodinným fotoalbem. Není záměrem analyzovat nebo nějak hodnotit historické události, jde spíše o to, jak zachytit co nejvěrněji dobu a pocity účastníků v konkrétních situacích. Honzovo vzpomínání rámcuje jednotlivé díly a doplňuje či glosuje jednotlivé příběhy. Výjimečnost retro seriálu Vyprávěj spočívá v kombinaci dvou velkých „taháků“ – napínavé vztahové linky hlavních hrdinů kombinované s dobovými událostmi, situacemi, prostředími. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (53)

Vyprávěj (2009) 

Oddechový seriál. Na kulisách si dali tvůrci záležet, takže velká část populace si může zavzpomínat na svůj dávno vyhozený kredenc a podobně. Jinak jde o celkem vyvážený koktejl míchající vzpomínky veselé (delegace ze Sovětského svazu, účast ve volební komisi, nové vymoženosti), vážné (dohled STB, politruci, cenzura) a vztahové (ty jsou trochu otravné, ale něco se tam po takovou dobu přece dít musí). Umění v tom nehledejme, ale na bezstarostné sezení před bednou je to ideální. ()

Od začátku (2009) (S01E01) 

Seznámení s těmi, se kterými prožijeme příštích 40 let. Ano, i s Jardou Francem. Komu přišel úvod po příběhové stránce takový nijaký, toho musely potěšit retro rekvizity. ()

Promoce (2009) (S01E10) 

Miniaturní role nadporučíka Ráže ze seriálu Chlapci a chlapi. Zde jako vedoucí obchodu s elektronikou. ()

Ctitel (2009) (S01E11) 

Trochu zbytečný a dost nelogický motiv, na druhou stranu chápu, že vznikl proto, aby na jeho základě mohlo v budoucnu dojít k nějakým změnám umožňujícím seriálu širší záběr témat. Což sice seriál trošku posunulo na půdu vztahovek, kde se prostě mění partneři, ale asi to nutné bylo. ()

Život na inzerát (2009) (S01E13) 

Oddechovější díl, ve kterém se tak moc neděje, ale kdo se chce decentně pobavit nebo si zavzpomínat na vojnu, bude spokojený. ()

Bonboniéra (2009) (S01E18) 

Já nějak na ty chyby typu balení bonboniéry nemám nos. Nevšiml jsem si ničeho podezřelého. Každopádně musím říci, že se mi hodně zamlouvá ztvárnění osudového životního nepřítele Jardy Franze v podání Ondřeje Veselého. Svým decentním způsobem se vždycky objeví tam, kde už od něho člověk chtěl mít klid a nenápadně už od 60. let způsobuje další a další problémy. ()

Překvapení (2010) (S01E20) 

Přiznejme si na rovinu, že Tonda Zuzku poznat nemohl. Vždyť ji hraje úplně jiná herečka, než když ji viděl naposledy. Co mě ale ještě víc zaujalo, byla Zuzky zběhlost a její schopnost jít rovnou na věc. Jinak se mi líbí herecké výkony Mahuleny Bočanové (i přes plochost jí ztvárněné postavy) a Veroniky Žilkové. Zápletkami kolem Věry a Zuzky nám pomalu pokračuje rozšiřování okruhu postav, které budeme sledovat po celý seriál. Nutno říci, že se to tvůrcům podařilo až do konce seriálu udržet v takových mezích, aby v tom divákovi nevznikal bordel. V každém díle mě potěší i nějaká ta detailní rekvizita, tentokrát to byla plechová krabička na čaj. Ještě před pár lety byla u nás doma u babi v kredenci. ()

MDŽ (2010) (S01E21) 

Osobní peripetie mě s průběhem seriálu nějak nezajímají, ale zavzpomínání si na MDŽ bylo pěkné. Ovšem, od rockerů bych si představoval, že ta jejich produkce bude trošku větší nářez. ()

DDR (2010) (S02E02) 

Výlet do NDR potěšil, i když jsem doufal ve více trabantů a panelových dálnic. Pobavila mě i situace, kdy nápad jít na nuda pláž může být ve výběru alternativ tou lepší. ()

Dámská jízda (2010) (S02E05) 

Přečetl jsem si syžet k tomuto dílu a říkal si, že na nějaké vztahové propletence, podezření, nedorozumění a podobné růžovoordinační záležitosti nejsem moc zvědavý. Ale pár posledních minut jsem viděl a docela se i bavil. ()

Svatba (2010) (S02E09) 

Příjemně oddechový díl s neznámou tetičkou. ()

Kotva (2010) (S02E10) 

Škoda, že jsem neviděl víc zboží v Kotvě. Aspoň delší záběr na ten regál s televizemi kdyby byl. Ale fajn exkurze v jinak trochu slabším dílu. Ale účesy už začínají vypadat sedmdesátkově. ()

Bytové divadlo (2010) (S02E11) 

Díl překvapil neidealizovaným pohledem na bytové divadlo. Další diváci zase budou s napětím očekávat, jestli čistě náhodou nezbude na dvojici na služební cestě jeden pokoj místo dvou... A všechny jistě pobaví sekretářka pana Krbce. ()

Volby (2010) (S02E13) 

Díl střídající trapnější pasáže s vtipnějšími (byť taky vytaženými ad absurdum), ale u scén u volební komise i u následného shrnutí ve Filmovém týdeníku, kterak lidé potvrdili důvěru KSČ, jsem se bavil dobře. ()

Série 3 (2011) (S03) 

I přes zabřednutí do vztahových věcí (ale o čem ten seriál o desítkách dílů také dělat) si drží úroveň a koukatelnost, jen mi moc neseděl Braňo Holíček jako Honza. Možná ani ne kvůli svému představiteli, ale jeho chování se stává trochu nelogickým. Později mě ještě bouchne do očí výměna představitelky Lucie, kde nepřístupnou holku od rány nahradí v další sérii jiná, která působí zase až moc hodná. ()

Delegace (2011) (S03E04) 

Jardovi Francovi stačí vskutku málo, aby se ženě pochlubil se svým úspěchem, který ji moc nepotěší :-) ()

Dušičky (2011) (S03E07) 

V tomto díle se toho děje docela hodně, zábavného i vážného, u mě vede situace ohledně přestavby pohřebáku na obytňák (v tom autě už beztak pár lidí leželo) :-) ()

První polibek (2011) (S03E09) 

Až po opuštění Karla si Eva osvojila trochu těch dvořákovských principů. Neboť, co si pamatuji, tak doposud byla v politických věcech celkem pragmatická a oportunistická. ()

Burza (2011) (S03E12) 

Škoda, že se Honza Dvořák nezačal na střední škole hudebně vyhraňovat až o pár let později. To by se tvůrci museli sakra otáčet, aby sehnali do komparzu mezi spolužáky dost vlasáčů a pořádně vymetli bazary s džískami :-) ()

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama