Reklama

Reklama

Paní Zima

(TV film)
  • Německo Frau Holle (více)

Obsahy(1)

O dvou sestrách, službě u Paní Zimy a spravedlivé odměně, která čeká na konci každé pohádky. Byla jednou jedna vdova a ta měla dvě dcery. Nevlastní Marii, pilnou, milou dívku, která musela zastat všechnu práci v domácnosti, a vlastní ošklivou a línou Luisu, kterou neustále rozmazlovala. Marie sedávala často u studny, předla vlnu i své sny o štěstí. Jednoho dne už měla prsty od práce celé krvavé, a když se snažila vřeteno vyprat, vypadlo jí z rukou a spadlo do hluboké studny. Nebohá Marie pro něj musela skočit, ke svému překvapení se však ocitla na krásné louce plné kvítí, v kouzelné zemi, v níž zvířata, květiny, a dokonce i věci mohou mluvit. Vydala se po louce, až došla k peci, odkud na ni volal chleba, aby ho vytáhla dřív, než se spálí. Marie nelenila a chleba vytáhla. Za chvíli na ni volá jabloň, obtížená jablky, aby jí pomohla jablka setřást. I jí Marie pomohla od břemene a nakonec došla k chaloupce Paní Zimy, která ji přijala do služby. Pilně vše v domě zastala a na její přání hlavně početné peřiny pečlivě natřásala, neboť to pak na světě sněžilo. Jak však čas běžel, začalo se jí stýskat po lidech. Paní Zima ji tedy ze služby propustila, a že dobře pracovala, zlatem ji odměnila. V rodné vesnici však jejímu vyprávění nikdo nevěří, kromě závistivé matky a Louisy, které se na její zlaté šaty vynadívat nemohou. Nakonec se Luisa také rozhodne skočit do studny. I ona se ocitne na krásné louce, odmítne však pomoci chlebu i jabloni, a ve službě u Paní Zimy dokonce místo třepání peřin usne. A když se čas její služby nachýlí ke konci, i ona se dočká spravedlivé odměny. (TV Nova)

(více)

Recenze (30)

tron 

všechny recenze uživatele

Zlatý Jakubisko. Ohavné nemecké (prišlo niekedy niečo dobré z Nemecka? Myslím nejaký film alebo seriál...) spracovanie rozprávkovej legendy. Nič moc herci, gýčová réžia, absolútne predvídateľný scenár, výrazná, no pritom nevábna vizuálna stránka. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pokud je hodná dcerka tatíkova a líná maminčina, má to jakous takous logiku. Jsou-li sestry plnorodými sourozenci a jednu matka honí jak nadmutou kozu a druhá se fláká, že je za to trapně i sousedovo škrkavkám, o logice se může mluvit jenom v její negaci. Líná Luisa si to umí výborně zařídit, kdo by makal, když kmitá Mařka. Mařenka ovšem i po odměně a mystickém zkrásnění hezká není a ta uniforma skřítka Santa Clause tomu opravdu moc nepomáhá. Luisa je potrestaná, ale už letmý náznak nápravy stačí, aby celoživotní lenost a protivnost na celý svět byly odpuštěny. Co to je? Reklama na odpustky? ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Slovenská Perinbaba patrí k najlepším "pohanským" rozprávkam. Tento "originál" patrí síce k tomu lepšiemu zo série Rozprávky bratov Grimmovcov (pomáha hlavne digi vizuál sveta Perinbaby), ale inak je to príliš tuctové a predvídateľné (ťažko to hodnotiť, keďže "Grimmovské zápletky" boli už inde použité lepšie - napr. MRÁZIK). Na Vianoce znesiteľné... Škoda, že tu sneží ani nie desať minút, všetko ostatné sa odohráva v lete... ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Žily byly dvě sestřičky. Jedna normální a obyčejná a druhá taky normální, protože kdo z nás se kdy nechtěl ráno déle vyspat nebo přehodit povinnosti na druhého sourezence? To snad jen maminka normální není, ale u té se to dá omluvit tím, že jí po smrti otce přeskočilo.:-( No a potom se to stane. Ta hodná skočí do studně a Němci začnou budovat kýčovitou ošklivou a nehezkou pohádkovou říši připomínající příhraniční trpaslíky. K tomu přimíchají ještě pořádnou porci nudy a už je to uděláno, už je to hotovo.... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nemci majú na rozprávky možno trochu iný pohľad ako je ten náš Jakubiskovský. Trochu je to umelé a poučné príliš priamočiarym spôsobom a zabíja to nesympatická pani Zima. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Nu dobrá, na odpolední klidné podívání to docela je, ale o nic závratného se nejedná. Navíc ty strašné německé herecké výkony... ()

Megynka 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka a odpad to může být jen pro ty, jenže nemají pohádkového ducha. Ponaučení to mělo a myslím že to splnilo vše, co má pohádka mít. V mládí se na pohádky díváme jinak a tak to musíme brát ... ()

route60 

všechny recenze uživatele

Německá pohádka na které se opravdu moc nešetřilo ale jinak Pani zima je jedná velká křeč a nuda, ostatně jedno je jisté Němci neumí natáčet pohádky a nebo je chyba v někde ve mě? ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Pohádku jsem v několika verzích četla jako dítě a je pěkná. Filmové zpracování je, bohužel, nepovedené. Škoda pěkných kulis, animací a kostýmů, škoda dobrého příběhu - na tak tristní výkony herců, potažmo režiséra, který je vybral a neumí vést. Takové představení dětského ochotnického spolku, kdy se všichni tak nějak potácejí po place, neumějí hýbat, mluvit a postrádají mimiku. ()

honeysuckle 

všechny recenze uživatele

V zásadě není, co vytknout - zpracování se drží původní předlohy (až na závěrečné polepšení lenivé sestry), obě hlavní představitelky jsou půvabné, paní Zima babičkovsky laskavá a digitální efekty jsou možná trochu legrační, ale neruší. Příjemná podívaná, ale jiné pohádky z této německé řady mám za lepší. ()

Reklama

Reklama