Reklama

Reklama

Útěk k legiím

(pořad)
  • Velká Británie Escape to the Legion
Reality-TV
Velká Británie, 2005, 4x50 min

Účinkují:

Bear Grylls
(další profese)

Obsahy(1)

Francouzská cizinecká legie je po generace oslavována jako útočiště mužů hledajících druhou životní šanci. Jaká je ale doopravdy? Dobrodruh a badatel Bear Grylls vyráží na Saharu, aby to zjistil. Spolu s jedenácti dobrovolníky, od bývalých zločinců po snaživé obchodníky, absolvuje tvrdý měsíční výcvik v bývalé legionářské pevnosti v západní části Sahary, která vznikla, aby poskytla podmínky pro náročný legionářský základní výcvik, jenž patří mezi nejtvrdší a nejtrýznivější fyzické i psychické zkoušky, jaké člověk zná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ryze televizní formát reality show již tak rozkošatěl, že začíná nabízet už i velmi zajímavé odnože, jednou z nich je právě Útěk k legiím. Vybrat 11 dobrovolníků a vystavit je krutému drilu vojenské mašinérie není nápad nikterak originální a převratný, dala by se sepsat celá řada odkazů na podobné televizní a filmové projekty (na našich tuzemských obrazovkách to odstartoval cyklus Klíče od pevnosti Boyard), francouzská cizinecká legie slouží jen jako kulisa pro hlubší úvahou nad tím, kam kráčí lidé coby druh, když samci (muži) již díky své fyziognomii a psychické (ne)odolnosti zůstali predátory jen ve svých sebereflexích a romantických sebepředstavách. Z bdělého snění ale drtivou většinu vytrhne již první úkol sahající někam k osnovám tělesné výchovy osmého ročníku základní školy, totiž udělat pár skutečných shybů... Škoda jen, že je to tak krátké a od třetího dne jen fragmentárně epizodické... Podobné seriály: Nutné k přežití / Boj o přežití ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Reality show, která záznam průběhu měsíčního nejnáročnějšího přijímače „který svět zná“ mixuje s dokumentární formu složenou ze vzpomínek bývalých legionářů a zajímavé, byť stručné, historie francouzské cizinecké legie. Kamera nesleduje jen mluvící hlavy a tu partu dobrovolníků během výcvikového pekla, ale docela se vyžívá i v atmosférických pohledech na poušť. Navíc je ta skupina dobře vybrána i sestavena, v čele se sympaťákem Bear „přežiju kdekoli, sežeru cokoli“ Gryllsem. Jediný zápor je tak přílišná zkratkovitost. První dvě epizody pokryjí vyčerpávajícím způsobem úvodní tři dny, pak je skok o dva týdny bez jakékoli informace či návaznosti a rázem závěrečné dvě epizody o konci výcviku. Rozšíření tak o dva díly pokrývající rovnoměrně celé období by bylo pouze ku prospěchu. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Celý dokument má velkou vypovídající hodnotu, protože ukazuje, že čím přestižnější armáda, tím větší výmaz mozků. Pokud to ovšem někdo chce vytrpět dobrovolně a za odměnu pak zabíjet v pralese, tak proč ne? Normálně uvažující člověk, který se nehodlá vzdát vlastní osobnosti nemá v armádě místo, to mi tento dokument vysvětlil celkem podrobně. Zbytek je tak trochu stereotypní pohled na fyzicky trpící muže, což se po chvíli zají. Bear zde moc prostoru také nemá, a to jsem si tento dokumentární cyklus stáhnul kvůli němu. 69% ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Grillující Medvěd má lepší pořady, ale budiž mu ku cti přičteno, že tohle byl jeho první, tak se tady asi hledal či co. Ale jo, pro skalní je to povinnost, ostatním to nezbývá, než doporučit. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Edward Michael Grylls, prezývaný Bear, je týpek, ktorého len tak niečo nezaskočí. Svoje dlhoročné skúsenosti z armády a špeciálnych vojenských jednotiek SAS využil k tomu, aby ukázal televíznym divákom to, ako sa dá prežiť v skutočne extrémnych situáciach. Dokáže prežiť na tých najnehostinejších, najnebezpečnejších miestach. Nezloží ho vyprahnutá púšť, hustý prales, zahnívajúce močiare, ani chladné ľadové planiny. Jeho vytrvalosť, zručnosť, fyzická aj psychická kondícia a znalosti prírody sú obdivuhodné. Predviedol to v dokumentárnej sérii "Nutné k prežitiu". Bude mu to užitočné aj pri nesmierne náročnom výcviku kadetov do francúzskej cudzineckej légie, na ktorý sa podujal v roku 2005? Chcete vedieť, či sa mu ho podarilo absolvovať? Ak áno, tak si pozrite štvordielnu sériu "Útek k légiam". **** ()

kapsomut 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument... ale ten moula, co odešel a nebyl tam ani 24h si udělal takovou ostudu. To je hrůza. Bych lezl kanálama. Nechápu, proč se tam sr*l pako! ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Premena z človeka na stroj. Prestať klásť odpor nadriadeným, nerozmýšľať nad ich rozkazmi, neobzerať sa a ísť stále dopredu. Až v poslednej časti som videl menšie náznaky ľudskosti. Kto vie, život legionára možno nakoniec nie je až taký prázdny ako som si vždy myslel. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Samotný boj o to zůstat v legiích, nebýt vyloučen a celkově to překonat je zajímavý. Ale celkově pořad nedosahuje takových kvalit. Bear Grylls nehraje takovou roli, jak jsem čekal a navíc to celkově vypadá spíše jak reality show. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Escape to the Legion je zajímavý dokumentární cyklus (nebo snad reality-show) o krutých podmínkách ve francouzských legiích. I když, jak řekl Bear na konci, taky si myslím, že toto bylo oproti skutečným legiím jako procházka růžovým sadem (hlavně asi po psychické stránce, protože šikana zde byla pro televizní kamery určitě mírněna). Líbilo se mi, že kromě té zabavné a napínavé složky, kdy sledujete, kdo tentokrát odpadne a co všechno budou muset snášet, se taky dozvíte něco o historii i současnosti legií přímo od skutečných legionářů. No a taky trochu ztratíte iluze, pokud by vás snad napadlo se do legií přihlásit. Já bych tam teda nevydržel ani den, natož měsíc nebo dokonce pět let. Takže čest všem zúčastněným. ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Taky bych to chtěl zažít, fyzicky si myslím že bych to zvládl ale asi bych chcipl vedrem(který nesnáším) nebo dřív někoho sejmul šutrem za přehnanou buzeraci. ()

Johnnas 

všechny recenze uživatele

Tohle nutí člověka k zamyšlení, nad sebou samým a způsobem současného materialistického života v současném "vyspělém" světě. Existují i jiné hodnoty. I to nabízí tahle "osvěžující" série, kromě každodenního drilu, hektolitrů vypocené vody a velkého sebepřekonání některých účastníků. Přesto škoda, počet dílů mohl být minimálně dvojnásobný. ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Televizní dokument o hrstce 12 odvážných, kteří se rozhodli okusit pravý a nefalšovaný základní výcvik legionářského pluku. Nejde jen o fyzickou či psychické stránku jednotlivců, ale také a to především o týmovou spolupráci celé skupiny. Přes tradiční vojenské výcvikové metody (velmi náročná cvičení, běhy,málo spánku), buzeraci nadřízených, zkoušky mentální odolnosti ze zadaných trestů nebo i testy z historie působí vše neuvěřitelně reálně. Spolu s Bearem Gryllsem i jeho spolubojovníky tento přetěžký měsíc prožíváte přímo s nimi...Bohužel, legie není pro každého! ()

Vironey odpad!

všechny recenze uživatele

Výcvikový tábor Medvídka Pú, kde několik buzniček fňuká, že má puchejře a že jim nedali skoro celej den nabumbat! A vrcholem je oduševnělej cíťa Bear Grylls, který nám živě popisuje své pocitečky z buzerování, z toho jak je unavený, jaké peklíčko zažívá apod., a to teprve druhý den po nástupu... Nevím, jak výcvik v cizinecký legii probíhá, ale jsem si naprosto jistá, že takhle určitě ne! Jenom z vyprávění znám střípky výcviku v bojovým útvaru československý armády a z toho se mi vždycky ježily chlupy na krku. Tahle reality show je čistokrevnej výmaz pro dutohlavy. ()

JohnnyFox 

všechny recenze uživatele

Měsíční základní výcvik začíná až po podepsaní pětiletého kontraktu s Cizineckou legií a to v Castelnaudary na jihu Francie.Vůbec mi nejde do hlavy co dělá několik civilů včetně Beara někde uprostřed pouště když angažovat se dá pouze ve Francii.Celé tohle reality show mi přijde dost nedůvěryhodné... ()

Reklama

Reklama