Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (998)

POMO 

všechny recenze uživatele

Buried prekvapí tým, že nie je festivalovým nezávislákom, ale mainstreamovým bijákom. Pre niekoho to môže byť mínus, pre mňa je naopak jeho schopnosť s jedným hercom a na tak malom priestore strhnúť a rozemočniť masy jeho najväčšou devízou. Najbližšie tak má k Telefónnej búdke Joela Schumachera, v ktorej sa zúfalý hrdina vrtel na rovnako stiesnenom priestore, akurát vo vertikálnej polohe a s lepším výhladom :-) Výborne napísané, nakrútené aj zahrané. A so záverom, ktorý vám dá nekompromisné K.O.. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Mám nepříjemné Dežo-ví, že už jsem to někde viděl. Jen telefonní budku nahradila telefonní rakev. No, když si vzpomenu, jak u nás na chatě lítám jako zevní genitál, abych ulovil alespoň jednu čárku a najednou vidím frajera, jak dva metry pod zemí uprostřed pouště ve státě, kam před deseti lety dorazilo šestnácté století, vesele telefonuje jako by se nechumelilo, v němém úžasu smekám před Iráckými telekomunikacemi. Jen jsem čekal, kdy detekuje wifinu a začne čtyřiceti megabitama tahat nudou z internetu pornáče. Na druhé straně by to možna tuhle neoriginální uanmen žvanivku bez jakékoliv pointy trochu oživilo! Navíc se jedná pouze o nazáživnou, skrytou reklamu na mobilního operátora! Pan Rejnolds je dvě hoďky v rakvičce se dvěma kubíkama vzduchu, kde si hodinu chytře prosvítí zapalovačem a dalších dvacet minut si přitápí roztomilým táboráčkem, aby zaplašil hady. Je tedy nad slunce jasnější, že jediným provajdrem, který je schopen takovéto prostředí pokrýt kvalitním signálem, aniž by se volající zadýchal, je OUTÚ! ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Koncepčně originální? Rozhodně! Geniální? Ale kde že. Scénář se zjevně (pod náporem producentských připomínek?) snaží naplnit škatulku celovečerního filmu, místo toho, aby prostě naplnil škatulku uměleckého záměru, který vyrazí dech. Tvůrcům na tak dlouhé stopáži brzy docházejí výborné nápady a tak si vypomáhají i těmi druhotnými. Ty bohužel degradují celkové napětí i pocit, že hrdina je vlastně v loji a nemůže nic a my mu máme fandit. Jsem si skoro jist, že ona "akční scéna" kdesi za půlkou vejde do síně slávy jakou jeden z nejhloupějších offtopiců všech dob. I tak ale stojí Buried za pozornost, i proto, že podobný film už pravděpodobně nikdy neuvidíme. A Reynolds herecky roste film od filmu. 65% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ano, Buried je velmi zajímavý tím, že se odehrává v jedné rakvi s jedním mužem, jedním zapalovačem, jedním mobilem, jedním perem ... ale abych pravdu řekl, je tento minimalismus v konečném důsledku až příliš omezující. Občas bych prostě uvítal, kdyby se z té bedny vykouklo někam ven, což ukazuje na to, že se tvůrcům lákavý námět nepovedlo stoprocentně přetavit do fungující vybrané celovečerní formy. Za vidění Buried určitě stojí, jedná se o jeden z lepších thrillerů letošního roku - ale nehty jsem si napětím neokusoval, na židli nepoposedával. A logika chodila chodila na výlet až moc často na můj vkus. 70 % ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Uf. Hlboký nááááádych. :-) Výborný Reynolds a veľmi šikovná spolupráca kamery a strihu. Nie je to konštantne napínavé, aj WTF momenty sa objavia, ale na to málo, s čím si tvorcovia (dobrovoľne) museli vystačiť, výborné. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Výbavu, z níž by MacGyver vyrobil hornický vrták, zásobu vzduchu překračující fyzikální hranici objemu a telefonní signál, za nějž by běžný operátor platil zlatem, vynahrazuje nepředvídatelný děj a výborný Ryan Reynolds. Nejvíc překvapí to, že originální koncept režisér ždíme po celou stopáž, bez výraznějšího propadu či vrcholu. Rodrigo Cortéz je do budoucna pojem a nejen pro ty úvodní ‚hitchcockovské titulky‘. 4 a ½. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Představa, že se objevím zakopanej pár metrů v hloubce v rakvi, je opravdu na hovno. O to víc mě zaujalo, že právě tenhle film to řeší a i když se jinde neodehrává, dokáže těch 90 minut neskutečně napnout. Ještě aby ne, když podstata filmu je bezmocně zakopanej herec v rakvi. Nicméně to všechno by se neobešlo bez perfektního příběhu, který filmu přivodil notně hutnou atmosféru. Nejvíce mě ale potěšil samotný herec: Ryan Reynolds, kterého jsem do té doby bral jako velmi dobrého herce...a teď je to u mě jeden z nejlepších herců v Americe vůbec. Jeho výkon v tomhle filmu je obrovskej....asi takovej, jako když herce zakopete v poušti pár metrů do země a chcete s ním natočit film. Buried je prostě zjev, kterej jsem vidět chtěl od chvíle, co jsem se o něm dozvěděl. Když už jsem na něj koukal, jsem následně nedokázal vystát pocit, že si se mnou film hraje a já vlastně nevím, jak dopadne. A to je na takovýchto filmech nejlepší. Nejjednodušší, ale do konce s napětím, že mi po prdeli stejkala kapka za kapkou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $1,044,143Tržby Celosvetovo $19,152,480║ Poctivo vybudované napätie a sklučujúci pocit na minimálnom priestore, potvrdenie že aj Ryan Reynolds vie dosť slušne hrať, vďačný námet využitý takmer k dokonalosti, záver prekvapí. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden dobrý nápad, skvělý herce a povinnost splnit alespoň hodinu a půl stopáže. Koncept je zajímavý, ale bohužel není dotažený do konce (mě osobně vadí "venkovní" záběry na celou rakev včetně hlíny a divák tak ví...klaustrofobní kamera uvnitř bez těchto záběrů by byla lepší) a občas nudí jeho zjednodušení (příliš velká rakev, signál). Přesto Cortés svůj záměr zvládá dobře, buduje napětí a dává přičichnout k dostatku nečekaných motivů. Z Buried se totiž postupem času stává příběh nejen o jednom muži zaživa pohřbeném v rakvi, ale také o nepružnosti systému a amerických zvyklostech ("čisté ruce" firem, média, vyjednávání s teroristy), které si Cortés bere po telefonu "na paškál". Na samotnou logiku buď někdo zapomněl nebo nebo je pohřbena ještě o pár stop pod hlavním hrdinou. Škoda, snad příště ji vykoupeme... Jako horor ne, ale jako mučení mravence, který je pro společnost jen jedním z mnoha v celém mraveništi, to smysl má. PS: Ryan Reynolds a zelená barva jsou k sobě předurčeni:)) scény se zelenými chemickými světly jsou dobrý marketing pro Green Lantern:) ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Urcite nadprumerny thriller, ktery nepotrebuje prehrsel zbytecnych efektu, ale vystaci si s dobrym pribehem. V hodnoceni bych dal 70% ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Po konci filmu zostal len pocit stiesnenosti a jeden velky kamen v zaludku. Vyborny film, vyborny Ryan. Tesim sa, ze sa mozem postavit a odist. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, že někdo dokáže natočit film s jedním jediným hercem, který se celý bez výjimky odehrává uvnitř rakve a který je přesto - opět celý - napínavý a vlastně strhující? Ano, Rodrigo Cortés to dokázal a já skoro ani nemohu uvěřit, že to funguje, přesto je tomu tak. Dramatu svým konceptem podobnému Telefonní budce sice musíte jako divák odpustit pár stěží uvěřitelných věcí - především extempore s plazem, neuvěřitelný dosah telefonního signálu a nerespektování fyzikálních zákonitostí, respektive stačí rozdýchat to, že hlavní hrdina všechno nevydýchal, ale když přistoupíte na režisérovu hru, dostanete skutečně originální biják. Svým vyzněním hodně protiválečný a z podstaty věci protiamerický, dávající za pravdu serveru WikiLeaks ... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mužské plémě je na tom zřejmě dosti bídně, když i takový chlapák jako Ryan Reynolds honosící se mimo jiné i titulem Nejpřitažlivější muž světa 2010 se nedokáže popasovat se situací, ze které se něžnější pohlaví běžně vyhrabává levou (Uma) zadní (Noomi). A ač tak činí po celou dobu celkem zajímavě a nenudícím způsobem, tak se stejně nelze zbavit pocitu, že by tomu slušela spíše kratší stopáž. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jsem Paul Conroy. Pracuji jako řidič. Volám z Iráku. Náš konvoj přepadli, jsem zakopaný v zemi a potřebuji pomoc..... Pohřbený v bedně, nemůže dýchat (alespoň to pořád tvrdí), na telefonu 3 čárky a teď by mělo následovat přání tvůrců – zoufalství, panika, beznaděj a strach..... To mi tady ale chybí. Komorní thriller, stojící na ,,one man show“ a několika ,,hlasech“, je vlastně kravina, která přes svoji originalitu v celkové délce nemá co nabídnout. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Zjistím komu nevolat, když jsem ,,v prdeli“. 2.) Nevím u který firmy si nemám začínat s kolegyní. 3.) Chystám se jako řidič do Iráku. 4.) Chystám se nechat pohřbít za živa. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Herec zavřený v krabici, s mobilem s nekonečným paušálem, který provolal více než hodnotu výkupného. Hlavní hrdina měl prostě smůlu, že nestahoval nelegálně film. To by ho určitě našli hned! Takhle to bylo 95 minut těžké nudy. 10% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Fascinujúce čo sa dá natočiť za 17dní len v siedmich rakvách a tak z nízkym rozpočtom. Rayn Reynolds dokázal že vie podať naozaj výborný výkon a ku koncu bol ten výkon tak dobrý, že som bol napätý ako guma v trenkách plný očakávania ako sa to skončí.. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Ešte že vyšla okrem ruskej aj nemecká R5, tak som si to konečne mohol pozrieť. No ako to zhodnotiť? Chlapík v rakve len vkuse niekam telefonuje a to je vlastne celý film. Nemôžem však povedať, že by ma to nebavilo, akurát si nie som celkom istý, prečo ma to vlastne bavilo. Asi najmä preto, lebo som bol zvedavý, ako to skončí. Podľa mňa stála celá kvalita filmu najmä na záverečnom rozuzlení a to bolo O.K. (nebudem samozrejme spoilerovať). Celkovo nadpriemer, ale že by sa jednalo o nejakú pecku, tak to určite nie. Keby to bolo aspoň o pol hodinu kratšie, dopadlo by to o niečo lepšie, takto sa mi film zdal miestami trochu monotónny. Dám 4 hviezdy s prižmúreným okom (lebo 3 dávam za priemerné filmy), ale vo vlastnom záujme od toho nečakajte bombu, ako som čakal ja (kOCOUR to podľa mňa vystihol najpresnejšie). ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Proč si člověk svítí zapalovačem před displejem mobilu, aby viděl, co zadává, nebo když hledá signál? V Íráku asi nemají mobily made in China :o) Evidentně logika v tomhle filmu nehraje hlavní roli, což mě osobně nevadí, když mi ukážete, jak se dává výpověď v Americe! Řadí se mezi ty nejhnusnější scény, které jsem viděla! Jinak co říct, strach z malého prostoru nemám, ale odedneška mi v něm už nebude tak přjemně. Ryan odvádí dobrou práci, slušná atmosféra a má představivost souhlasí s tím zbytkem, co se odehávalo na druhým konci aparátu! Z toho všeho mi je ouzko! Jdu volat příteli. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Logika dostává na frak výrazně tvrdším způsobem než jsem u thrillerového žánru zvyklý a všechno tak leží na bedrech Ryana Reynoldse. Ten podává stejně sympatický výkon jako obvykle, ale na to, aby utáhl sám film na ploše jedné rakve, bohužel nemá a ani mít nemohl. I přes dostatek kyslíku a signálu. Záchranou nešťastně zpracovaného dobrého nápadu je tak konec, který mě i přes lehkou apatii k hrdinově počínání napnul téměř k prasknutí. ()

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama