Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohled na čínskou historii. Události, které se staly ve 40. letech, po skončení 2.světové války, až po založení Čínské lidové republiky, nám nabízejí základní pohled na to, co v začátku stálo u vzniku a toho proč se Čína stalou tak mocnou a bohatou zemí. Film, který vznikl k 60. výročí založení. (Seminář čínských filmů)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

JFL 

všechny recenze uživatele

Nejvíce znepokojujícím aspektem filmu není fakt, že se jedná o propagandistické dílo, ani že zobrazuje Maa jako čínskou obdobu Ježíše a bojovníka za demokracii, ale to, že se nejedná o pompézní velkofilm, nýbrž nudnou zkratkovitou encyklopedii historických osobností, a přesto se stal divácky nejnavštěvovanějším filmem v Číně za rok 2009. Kdyby "Founding of a Republic" bylo novodobým "Pádem Berlína", kde by diváky přitahoval naivní patos a spektakulární bojové sekvence, bylo by možné úspěch filmu zdůvodnit lákavostí projektu coby podívané. Jenže zdejší nedramatický řetězec často útržkovitých dialogů mezi historickými figurami postrádá jakékoli obvyklé divácké atrakce (pokud nepočítáme, že se v miniaturních štěcích ve filmu objeví všechny žijící hvězdy z čínských teritorií, ale právě zlomkovitost jejich výstupů a zaměnitelnost postav, které hrají, ani nedává vyznít jejich přítomnosti). Ve výsledku tak snímek je výmluvným dokladem, že komunismus a kult Maa stále představují bytostnou součást moderní Číny i jejích obyvatel. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Všechny celosvětově známé asijské hvězdy se ve filmu objeví pouze v malých symbolických rolích a to je docela škoda. Jet Li v admirálské uniformě má odbyto v prvních pěti minutách. Jackie Chan jako novinář to stihne do první hodiny děje. Donnie Yen odehraje svoji roli před koncem druhé hodiny stopáže na schůzi, kde se vybírá vlajka a hymna. V závěru dojde i na Ziyi Zhang, která se jako jedna z členek ženské delagace fotí s Mao Ce-tungem a své dvě krátké scény tu odbude i Andy Lau jako generál. Johna Woo jsem si nevšiml, ale na IMDb je uvedeno, že jeho scény byly vystřiženy a tím se to docela vysvětluje. ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Propaganda nebo nepropaganda nemá vliv na kvalitu filmu a stejně tak ani přikrášlování historie a podobné věci. Stejně tak nesouvisí s tímhle filmem ani žádné politické komentáře a názory, takže hodnocení některých založené na nějaké "angažovanosti" tu podle mě nemá vůbec co dělat. Každopádně co na kvalitu tohoto filmu má vliv je přílišná snaha nacpat co největší množství informací do co nejmenšího času. Skáče se od postavy k postavě a od události k události tak rychle, že ani titulek s pojmenováním kdečeho tomu moc nepomůže. Nepomáhá filmu ani nevyužití velkých jmen (asi jednosekundové zazubení se do kamery Jackieho Chana je jak kdyby tam nebyl vůbec například) a dokonce i hlavní role se trochu ztrácí v záplavě vedlejších postav. Jako velmi zhuštěná a zrychlená verze idealizované čínské historie je to zajímavé, ale není to udělané dvakrát přehledně ani zábavně, takže se to vytáhne tak na tu ***. ()

Sir-Filip odpad!

všechny recenze uživatele

Snad NEJVĚTŠÍ a NEJHORŠÍ překrucování historie, jaké kdy mé oko spatřilo, kam se hrabou hoolywoodské filmy. Propaganda, propaganda a nic jiného než propaganda!!! Číňané a vedení čínské komunistické strany nemá vůbec žádnou schopnost sebereflexe, i v SSSR po smrti Stalina přiznali, že to byl tyran a blázen - tady ne! Mao tančí s dětmi, bere jako podstatný a důležitý i názor obyčejných žen, osobně pokládá věnec na hrob bezvýznamného kuchaře. Ve skutečnosti byl Mao úplně jiný, odtažitý a krutý. Film by se dal o 100 % vylepšit jen závěrečným seznamem mrtvých, či jen prostou statistikou zemřelých v dobách následujících po slavném převzetí moci. Kuomittang je vykreslen samozřejmě špatně, ale samotný Čankajšek spíše jako vyložený flegmatik, kterému je vlastně všechno jedno. Občanskou válku pak snímek vykresluje jako naprostou pohodičku, s absencí jakéhokoli utrpení. Dobývání čínských měst je pak označováno za osvobozování. Neschopnost alespoň dílčí sebereflexe, masýrující propaganda a naprosto překreslené charaktery klíčových postav dělají z tohoto snímku "PATOS", který si nezaslouží pozornost žádného racionálně přemýšlejícího diváka. Vřele nedoporučuji! "ENJOY IT !!!" ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neskutečně roztahaný epos o Číně v období 40. let minulého století. Utahané dílo plné splývajících postav v rolích nevýrazných herců. P.S. možná to bylo tím jak moc jsem se nudil ale žádného ze známých herců, kteří jsou zde napsaní (Chan, Yun-Fat, Li, Woo apod.) jsem ve filmu nezahlédl ani koutkem oka. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v Pekingu, Shanghaji, Tianjinu a Nanjingu. (Cheeker)

Reklama

Reklama