Reklama

Reklama

Příběh malé tichomořské posádky, která hájí malý atol Wake proti japonské invazi v roce 1942. Na ostrov přichází nový přísný velitel, který si uvědomuje nebezpečí a posilujte obranu, maskování a morálku vojáků. Postupně sledujeme osudy různých vojáků a spory mezi civilními pracovníky a velitelem, které po útoku na Pearl Harbor ustávají. Japonci zaútočí nejprve letecky, pak se ale blíží invazní vojsko. Velitel vyčkává se zahájením palby do poslední chvíle, kdy si už Japonci myslí, že vylodění bude snadné. Soustředěná přesná palba odrazí první výsadek, ale těsně před Vánoci Japonci zaútočí znovu a proti jejich převaze je - zdá se - hrdinný boj marný. (Peabody)

(více)

Recenze (7)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne kvalitny vojnovy film podla skutocnej udalosti - tentokrat nie december 1941 a Perl Harbr, ale rok 1942 a malicky ostrov Wake Island. Reziser John Farrow je u nas neznamy a to je skoda, rezisersky je to na urovni, tempo namakane. Chvilku trva kym sa film rozbehne a dostane grady, ale potom to uz jede . To -myslim prava nefalsovana filmarina. Nechybaju veci ako brutalne prestrelky, bombardovanie, vybuchy - proste mimoriadne kvalitny vojnovy film, nepravom v zabudnuti. Ta sracka Fury 2014 od Ayera - to je jeden neskutocne precenovany film - nic dohromady neponukne. 85 % ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Aký význam prikladali Američania atolu Wake svedčí aj skutočnosť, že neevakuovali svoje jednotky z týchto ostrovov a čo je úplne zarážajúce, že tam nechali aj civilným zamestnancov, ktorých zostávajúcich 98 Japonci popravili až v októbri 1943, za čo bol veliteľ Sakaibara po vojne odsúdený na smrť a popravený. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Poměrně krátký válečný film o statečné obraně jednoho ostrůvku poblíž Honolulu. Ve filmu jsou samozřejmě, na rozdíl od dnešních válečných snímků, použité reálné typy letadel a dalších vozidel. Herecké výkony jsou celkem průměrné a postavy nejsou pro diváka ničím zajímavé. Film je celkem ztráta času neboť existují daleko zajímavější snímky, ovšem to neznamená, že by byl film úplně špatný, ale až zas tak dobrý taky není. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Jediný případ v Tichomořské válce, kdy se v konci roku 1942 pozemní obraně podařilo 11. prosince odrazit námořní invazní výsadek. Výrazně patriotický film začalo studio Paramount připravovat ještě před tím, že bitva na ostrově skončila, což se stalo 23.12., kdy se posádka vzdala naprosté japonské přesile. Film je v zásadě plný klišé - tvrdý kázeň vyžadující velitel s dobrým srdcem a pochopením, jeden z problémových vojáků odchází do civilu, ale po zahájení války s Japonskem útokem na Pearl Harbour odmítne odjet a vrací se do boje (mimochodem identicky je to ve Hvězdné pěchotě = Starship Troopers), civilní inženýr, který buduje na ostrově opevnění, ostře se vymezuje proti veliteli posádky a odmítá ho poslouchat, se nakonec zapojí do bojů a bok po boku s velitelem padne až úplně na konci filmu, pilot, který riskantně potopí křižník, je zraněn stíhačkami, ale dosedne z posledních sil na přistávací dráhu a zemře v kokpitu atd. Kromě klišé je ale film také plný historických chyb /manipulací v zájmu propagandistického efektu. takže vidíme po bombardování zahynuvšího námořního velitele (který ve skutečnosti přežil boj i zajetí), ukazuje, jak obránci zahynou do posledního muže (ačkoli se jich většina přesile vzdala), vidíme potopení křižníků (ačkoli potopeny byly dva torpédoborce, jeden dělostřelectvem, druhý leteckým útokem). Připouštím ale, že část klišé možná tento film vytvářel a že po Pearl Harbouru si vlna patriotismu jisté klišé vyžadovala. Ostatně v sovětských filmech tomu řadu let nebylo jinak a v českých a slovenských filmech z povstání dlouho také ne. Za vidění to jistě stojí. ale nečekejte víc. ()

Reklama

Reklama