Reklama

Reklama

Příběh malé tichomořské posádky, která hájí malý atol Wake proti japonské invazi v roce 1942. Na ostrov přichází nový přísný velitel, který si uvědomuje nebezpečí a posilujte obranu, maskování a morálku vojáků. Postupně sledujeme osudy různých vojáků a spory mezi civilními pracovníky a velitelem, které po útoku na Pearl Harbor ustávají. Japonci zaútočí nejprve letecky, pak se ale blíží invazní vojsko. Velitel vyčkává se zahájením palby do poslední chvíle, kdy si už Japonci myslí, že vylodění bude snadné. Soustředěná přesná palba odrazí první výsadek, ale těsně před Vánoci Japonci zaútočí znovu a proti jejich převaze je - zdá se - hrdinný boj marný. (Peabody)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Originální předlohu příběhu odkoupila společnost Paramount Pictures za pouhý 1 dolar. Natáčení celého filmu vyšlo na 826,061.18 dolarů, původní rozpočet přesáhl o celých 175,000.00 dolarů. Premiéru měl film v srpnu 1942 v Los Angeles. (bejkovec)
  • Naprostá většina scén útočících japonských letounů (které si zahrály repliky vyrobené firmou Ryan Aeronautical Corp. ze San Diega a nedostaly žádné oficiální označení) se stihly natočit během jediného dne, 27. dubna 1942. Piloty těchto letadel si zahráli čínští a filipínští herci žijící ve Spojených státech, stejně jako několik Japonců s americkým občanstvím, kteří souhlasili se spoluprací na natáčení a byli na přechodnou dobu propuštěni z internačních táborů. (bejkovec)
  • Film se natáčel v Coachella Valley v Kalifornii. Záběry na Pacifik, obklopující ostrov Wake, zastoupilo Saltonské moře. (bejkovec)
  • Film se umístil mezi první desítkou nejlepších filmů na National Board of Review 1942 a na New York Film Critics Circle Awards 1942 obsadil první 3 příčky - za nejlepšího režiséra, za nejlepší film a za nejlepšího herce (Brian Donlevy). (bejkovec)
  • 26. 10. 1942 odvysílala rádiová stanice "Lux Radio Theater" hodinovou adaptaci filmu s hereckou dvojicí Brianem Donlevym a Robertem Prestonem. (Conspi)
  • Velitel Winfield S. Cunningham (Edward Earle) ve filmu podléhá vážným zraněním, která utrpí při oddané obraně základny, skutečnostem je tento scénář ovšem vzdálený; velitel ve skutečnosti přežil jak utržená zranění, tak i celou válku. (Conspi)
  • Ačkoliv lze v závěru filmu vidět zbylé zbědované vojáky bojující až do posledního dechu, skutečnost byla taková, že se po první vlně protiútoku japonského vojska dobrovolně vzdali. (Conspi)
  • S natáčením filmu začalo studio Paramount ještě v době, kdy se na ostrově Wake Island doposud ozývaly výstřely z probíhajících bojů. (Conspi)
  • Film bol jeden z najväčších hitov v roku 1942. (westerns)

Reklama

Reklama