Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V království, kde král jezdí jen na lovy, prosí netrpělivá královna svatou Kryšpínu o miminko. Když jí dojde trpělivost, obrátí se na čerta, žijícího nedaleko ve starém rozpadlém mlýně a královně se zakrátko narodí holčička. Malá princezna vyrůstá po boku Štěpána, který je synem královniny komorné a časem se do sebe zamilují. Když vyjde najevo, že královna podepsala smlouvu s čertem a princezna se má stát v den svých osmnáctých narozenin Luciperovou nevěstou, uspořádá král ples, kde se má Štěpánka zasnoubit s princem z jiné země a tak uniknout svému osudu. Jedním z nápadníků je i Luciper, kterého však Štěpánka odmítne. Ten ji zakleje do přízraku, zjevujícího se pak každou noc na terasách zámku. Štěpán se ji rozhodne vysvobodit a pustí se do boje proti peklu. Svou odvahou a především silou své lásky vykoná tři úkoly, které mu čert zadá. Při posledním úkolu svou chytrostí přemůže dokonce i samotného Lucipera a svou Štěpánku vysvobodí z moci pekla. Oba je pak čeká krásný a pohádkový život. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (400)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Pokračování pohádkové stagnace. Ve výsledku mám z filmu lepší dojem proto, že po Doktorovi od Jezera hrochů jsem opravdu nečekal vůbec nic a chystal jsem se na nejhorší. Troška se vyhnul televizní kameře, zajistil si poměrně kvalitní trikovou stránku, která nevyčuhuje, a doplňuje to nápaditý hudební doprovod, ale když se člověk dozví, co se dělo v původním příběhu Boženy Němcové a jaké kastrace se námět dočkal, aby naplnil vizi o hezké české poetické pohádce, v níž jsou zase čerti, strašidelný mlýn a tři úkoly pro hloupého Honzu, zamrzí, že nová legenda a nová stálice mezi českými pohádkami se rozhodně neurodila. To nejhorší, co může divák po skončení dělat, je rozebírat jednotlivé úkoly, jejich provedení, jejich naplnění a jaká dohoda byla jak výhodná pro koho. Pak zapomene i na úvodní půl hodinu, která nastavuje řídký děj o "ptákoviny" s početím dítěte. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Buď měl Troška udělat pohádku nebo tu hororovou povídku, ale takhle na půl cesty to za moc nestálo. I ty čerti byli nějaký divný. Taky mi rozhodně nepřišlo, že by Laurinová, Suchařípa nebo Munzarová zestárli o 20 let. "Vždycky v tom je nějakej pták." ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sice jsem mel v planu divat se na neco jineho, nakonec jsem podlehnul vnejsimu tlaku a sobotni vecer travil s Troskovou novou pohadkou. Podobnych scenaru uz bylo spousta, zde si vsak myslim, ze mel Stepan celkem lehkou ulohu a k princeznine ruce se dostal bez vetsiho napeti. Malou originalitu scenare tak vynahradila alespon slusna rezie a zajimava kamera. Z hereckych vykonu nejvice zaujal Frantisek Nemec v roli Lucifera, ten byl skutecne demonicky. Stepanku, kdyz uz rostla pro peklo bych si predstavoval s bujnejsim poprsim, velka slabina:-)! Myslim, ze tato pohadka je dost podcenena a to jen kvuli jmena rezisera. ()

ic 

všechny recenze uživatele

To co říká zde napsaný 'oficiální text distributora' je vlastně všechno, co člověk potřebuje vědět... a nemyslím tím to, že obsah vyzradí všechno, včetně konce, ale to, že vyzradí i koncepci. Ta je taky taková... naprosto žádné překvapení, nic ani trochu originálního a nuda celou dobu. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli si scénáře píše Troška sám, ale výroky typu: Má drahá, kdybych tě neznal, tak bych si myslel, že jsi pila. Dýchni na mě. Nebo: Za narozením dítěte, je vždycky nějaký pták..., svědčí spíš o permanentní ztrátě soudnosti při výběru spolupracovníků. A to nejen co se týče scénáristy. Šílená Laurinová jako královna, Zima jako trapný čert, zbytečný Hemala, divní princové...ti všichni se podíleli na tom, že jsem místy ani nestíhal kroutit hlavou nad tím, jestli to Troška opravdu myslí vážně. Těžko říct, jestli je na vině špatný výběr herců, nebo je to tím, že je Troška nedokázal vést tak, aby je mizerný scénář aspoň neztrapnil. Povedlo se to pouze v případě F. Němce a dvou hlavních postav, které Trošku naštěstí nepochopily, nebo ho prostě ignorovaly. Na druhou stranu je třeba uznat, že těch 30 milionů bylo na plátně opravdu vidět. Skvělá výprava, výběr exteriérů i interiérů, triky na slušné úrovni. Ale co je to platné, když film smrdí naivitou mixnutou s podbízivostí a celé je to posypané blbými prupovídkami. A když se pak člověk dozví, že je film ověnčen různými cenami a že dostal v Rusku pan režisér Troška rytířský řád, za znovunavrácení pohádky dětem... . Co se to proboha stalo? B. Němcová musí v rakvi rotovat jak beton v míchačce. Že má Troška prsty ve většině pohádek které šly do kina není proto, že by byl bůhvíjaký režisér, ale protože je schopen získat na ně peníze. Za to mu dejte klidně doktorát na Harvardu, vyhlašte ho nejlepším producentem století, ale proboha...nenechejte ho už točit další pohádky. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Aby to čert spral ! Peklo jakoby právě procházelo krizí identity - a nevědělo, kterak se správně předvést: Mělo by být spíš trochu ňoumovské, aby snad nezvedená dítka přespříliš nevyděsilo ... nebo by si mělo zjednat řádný respekt, aby nakonec nebylo všem pro smích (včetně batolat) ? Mělo by si počínat bezcitně a nekompromisně či uznale a spravedlivě ? Nakonec zvolilo jakousi střední cestu, která se bohužel neukázala jako zlatá. Lucifer sice pouští hrůzu, leč kolem sebe má bandu nemotorů, kteří dělají peklu jen a jen ostudu. Tím pádem není nutné, aby Štěpán coby zachránce spanilé princezny Štěpánky ztrácel dobrou náladu. Jenomže právě to je zcela zásadní chyba ! Hrdinové by se přece měli potýkat s takovými překážkami, které by byly hrdinů hodné - při jejichž zdolávání by se milí hrdinové trochu zapotili. ----- Nicméně dost už bylo kritiky ! Pokud budu brát Troškovu pohádku jako tradičně pozitivní, laskavou a mírně rozvernou záležitost, nemám jí v podstatě co vytknout (kromě naprosto nevstřícného Lucifera, který se do takového veskrze sluníčkově naladěného vyprávění tak úplně nehodí - viz předchozí poznámky k nejednoznačné prezentaci pekla). Jedná se o dílko výpravné, vybavené nadprůměrně fotogenickými lokacemi, slušivými dobovými kostýmy, ryze současnou mluvou a vesměs sympatickými herci a herečkami (maličko prkenného Václava Šandu coby Štěpána neřeším). A především: Tahle pohádka vlastní jasně danou koncepci, které se drží, která jí propůjčuje kouzla všech přítomných kladných nadpřirozených bytostí i opravdových lásek. Má zkrátka všechno podstatné, co chybělo pohádkám "Z pekla štěstí" (1999), "Z pekla štěstí 2" (2001) či "Nejkrásnější hádanka" (2008). Takže nevidím důvod, proč trochu nepřimhouřit oči a nenadělit jí 4*. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce výborně zvládnutá pohádka. Až na čerta velmi dobře obsazená, zručně natočená a na česko nad poměry vytříbenými efekty. Tady však ty klady končí. Scénář a samotný děj jsou tak neskutečně vyčpělé, že se těch 101 minut zdá setsakramentsky dlouhých. Navíc a bohužel tam není jediná scéna které by se člověk zasmál. A tím samozřejmě celkově pohádka nestojí za nic. Až je člověku líto, že tolik práce a investic, které mimochodem musely být velkorysé, přišlo vniveč na takovou pitomost. Nemám nic proti tradičním pohádkám, to snad ale nutně nemusí znamenat, že někdo nepříjde alespoň s minimem invence. Taky opakovat ve scénáři při jakémkoli rozhovoru oslovení dokola a dokola taky brzo omrzí. Možná si udělám čas a spočítám kolikrát ve filmu zaznělo Štěpáne, Štěpánko. To mi lezlo strašně na nervy. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Pořád doufám v originální pohádky a pořád dostávám reinkarnaci již viděného. Ale Tonda Hardt, Franta Němec a Karel Zima si ty 3* zaslouží. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nevadilo by, že Troška natáčí všechny pohádky jakoby stejné. Je tam trochu toho pekla a přiblble se pitvořící čertisko, módní kreace předvádí zase Lucifer, hlavní hrdinové jsou princezna (princ) a chudý protějšek, kteří vždy nějakým způsobem ošálí peklo, na konci si dají pusu a je konec. Co však především na této pohádce vadí, je druhá polovina filmu, která je zcela padlá na hlavu a úplně trapná. Zatímco první část je klasickou a typickou pohádkou plnou barevných kostýmů a nic neříkajících dialogů, především závěrečné tři úkoly od čerta a jejich řešení jsou zcela padlé na hlavu a dělají z hlavního hrdiny totálního ubožáčka. Sem tam jsou scény docela povedené a úsměvné, potěší hezky zabíraný areál zámku Buchlovice, od nějž pár kilometrů bydlím, radost udělají krásné šaty. Ale vyloženě urazí narážka na film S čerty nejsou žerty a na Dorotu Máchalovou (této klasice film nesahá ani po ponožky) a celá ta věc kolem svatých, obživlé sochy a neustálé vzývání Marie či Boha mi taky jdou docela proti srsti. Prostě konec mě hooodně rozladil, což je vzhledem k příjemnému začátku velká škoda. Při druhém sledování by však hodnocení bylo ještě více negativní, protože ve výsledku je to opravdu slepenec všeho možného. ()

Madlenka26 

všechny recenze uživatele

Kam se poděl duch českých klasických pohádek...toto bylo příšerné a s pohádkou to mělo možná společné jen to jaké měly kostýmy a to bylo všechno... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak počítačové animace, ty by jako Troškovi fakt šly...stejně tak je vidět, že s penězi pán nemá problém- výprava velkolepá, lokace super, až tak, že sám rejža na nich kamerou zůstává trčet o mnoho dýl, než dobrý vkus žádá. Díky tomu se z pohádky stává reklama cestovky a nikoliv film, jež má spád a děj. Už při zapnutí přetáčení na DVD přehrávači na pozici 1xrychleji se z pohádky stává velmi příjemný film (bohužel bez zvuku), vše šlape jak má a hned bych dal čtyři hvězdy. Toto "zběsilé" tempo by ale asi nestíhala polovina režisérovy divácké obce a on raději sází na jistotu, aby byla návštěvnost a prachy na další film. Nám ostatním nezbývá než přetáčet Troškovy pohádky a doufat, že jednou snad natočí taky nějakou pro nás...50% Škoda promr.aného nápadu. ()

kocik1

všechny recenze uživatele

Hned na začátku mě pan Troška vesele vytahal za uši. To tou nespisovnou češtinou, která mi v pohádce opravdu hodně vadila. Ale jak se říká, první vyhrání z kapsy vyhání.:-) Možná to došlo i autorovi a tak nakonec přesedlal na podstatně přívětivější styl mluvy. No a nyní už k samotnému příběhu: neurazí, nenadchne, nechybí samozřejmě pitvoření, i když ještě vcelku umírněné. Co ale musím vyzdvihnout, to je dokonalá obrazová stránka filmu, která Čertovu nevěstu táhne nejméně o dva levely výš. A nakonec i režie, Troška svoje řemeslo umí. Problém u něj je jenom, v čem ho používá. Mezi 2-3* ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Mám z pohádky rozporuplné pocity, proto taky musím s Troškou do mlýna. Je to promarněná šance, protože díky krásnému prostředí, zajímavé kameře, početnému komparsu, bohaté výpravě a kostýmům, na kterých se taky nešetřilo, to mohl být parádní film. Všechno ostatní nestálo za nic. Herecké výkony nelze hodnotit, protože ty tam žádné s výjimkou pana Němce nebyly, evidentní snaha přiblížit pohádku dnešním divákům hrubými výrazy či dvojsmyslnými vtípky, nemá u dětí smysl, stejně jako napětí postrádající děj, naivní dialogy a trapně se pitvořící čert. A to jsem nezmínila absenci fešného prince a nudu, protože hluchých míst bylo tolik, že by příběhu slušela kratší stopáž. Možná by to bylo odpustitelné, kdyby se jednalo jen o televizní pohádku, ale tak je to příliš nákladná záležitost na jedno podívání. I když co vím, třeba se to bude dětem líbit. Mně teda moc ne. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce nelze pohádce nic moc vytknout. Výborná výprava (včetně perfektních kostýmů), kouzelné exteriéry bučovického zámku. Ale to pitvoření herců (zde především u královského páru, princů - nápadníků a u čerta) to mě prostě, jako u většiny Troškových pohádek, fakt štvalo. Jako dost nevkusný mi přišel i nápad s hýbací soškou sv. Kryšpínky. Tři hvězdičky zachránil jako vždy skvělý František Němec v roli lucifera. ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Jediný co Troškovy celkem šlo byli ty čerti. A v téhle pohádce jsou čerti taky na hovno. Nejsou vtipný a nejsou ani dobře udělaný. Belzebub je trapnej a hnusnej ale rozhodně by se ho nebálo ani to nejmenší dítě. Tohle se Troškovy nepovedlo. Ale upřímně, kdo si myslel, že to bude něco extra? Myslim, že takových lidí tu moc neni. ()

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama