Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezávislý strukturovaný snímek vypráví příběh filmového režiséra Nica (Julian Sands). Retrospektivně se zaobírá jeho dětstvím i dospíváním, kdy měl jako šestnáctiletý (Jonathan Rhys Meyers) poměr s dívkou, jejíž otec umíral, později se zapletl do brutální vraždy mladé Italky a nakonec si našel maskování ve sňatku s frigidní ženou. Souběžně s jeho osudem sledujeme příběh Adama a Evy, jejichž epizody jsou paralelami k Nicovu životu a ukazují, že lidská nevinnost - nejen ta sexuální - už pomalu přestává existovat. (Morien)

(více)

Recenze (23)

Morien 

všechny recenze uživatele

2008: Nádherný meditativní snímek, který si nejvíce užijete, máte-li zrovna depku nad zkažeností naší planety a jako jediný možný způsob přežití vidíte únik do nekonečného poetického světa snění. A kdyby ne úžasný impresionistický obraz, tak naprosto dokonalá hudba vás určitě dostane. ♥ --- 2020: Haha, tak dneska už vůbec nechápu, o čem jsem to tenkrát mlela. Hudba mě přivádí k šílenství a opravdové emoce ve mně vzbuzuje pouze/nejvíce epizoda ze šestnáctého roku života. Tehdy mi na tom asi nejvíc imponovalo, jak moc to bylo odlišné od filmů, na které jsem byla do té doby zvyklá. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mám rád nezávislou tvorbu, ale možná by mohl příště anglický režisér Figgis přiložit návod k použití. Přiznávám, že je bezesporu zajímavým filmařem a umělcem, což dokázal alkoholickým opusem Leaving Las Vegas. Tentokráte ale natočil přinejmenším obtížně stravitelný kousek. Neustále nám předkládá retrospektivy i divoké montáže ze života muže (a to v několika etapách až do dospělosti, kdy žije s frigidní manželkou), řadu snových sekvencí, několik brutálních úmrtí. Hřebík do rakve zasazuje tehdy, kdy vše prokládá (vizuálně zajímavým) příběhem Adama a Evy (černoch a zrzka), kteří se vynoří z vody, za přihlížení bílého koně, aby je v závěru z ráje vyhnali neurčení rasisté se psy. Nechápal jsem souvislosti, jednání postav, zdravý rozum režiséra a scénáristy v jedné osobě. Herecky zaujme Julian Sands i Saffron Burrows, hlavního hrdinu ve věku dospívání si pak vystřihl Jonathan Rhys-Meyers, který ve svém mladém věku ztvárňuje velmi zvláštní postavy (snad s výjimkou romance Blafuj jako Beckham) - jeho snažení vyvrcholilo spoluprácí na amorální romanci Match Point samotného Woodyho Allena. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

V mnoha věcech velmi originální snímek, který má pár šokujících vrcholů, ale i pár absolutních nesmyslností. Na část kdy se Jonathan Rhys Meyers připletl k vraždě "mladé Italky" jsem zíral s otevřenou pusou a nemohl jsem uvěřit co se tam stalo. To byl vrchol filmu. Ale bohužel tu byly i nesmyslné, stále se opakující pasáže o Adamovi s Evou, které mi přišly ABSOLUTNĚ zcestné. To mi tak trochu zkazilo celkový dojem z filmu... - 31. 1. 2011 - 65% ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Dialógy napísané maximálne na jednej A4. Film proste skoro žiadne nemá, za to má neustálu klavírnu hudbu, ktorá je jediným pozitívom. Pretože zvyšok je snaha o art, teda snaha obaliť nezmyselnosť do umenia. Nevidím totiž nič umelecké na tom, že vidíme, ako muž omakáva bradavku ženy pri krájaní mrkvy. Alebo keď vidíme, ako v podivnom oranžovo ladenom svetle sa vynára nahá dievčina z vody, aby sa neskôr prechádzala po brehu s nahým černochom, všetko im visí, jemu vieme čo, jej skôr rebrá, všetko ukážu bez hanby, asi si mysleli, že sú v rajskej záhrade a nakoniec to zakončia soft pornom. Prítomný nejaký striptíz, kde ženská oblizuje mužovi ucho a potom sa hýbe v rytme halucinogénov. Všadeprítomné sú zábery akoby bez zmyslu, natočené len aby boli a potom povieme, ale to je art a keď tomu nerozumieš, si hlúpy. Ak ale toto je umenie, potom dobre, ale riadne úpadkové a dekadentné. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Zdlouhavá pičovina o ničem. Bylo to rozkouskovaný na jakýsi kapitoly, který stejně neměly smysl. Zdlouhavý, bez souvislosti, bez návaznosti, bez ňákýho pořádnýho děje, beze smyslu a totálně zmatený. Jediný, co mě trochu zaujalo, byl His Dream a Her Dream, ale to je tak jediný trochu vychytaný. Voni si snad myslijou, že když to podbarví vážnou hudbou, tak že tím vytvoří podmanivou atmosféru? A jak se tam najednou namotalo to natáčení toho dokumentu, který bylo povahově úplně jinde, než zbytek filmu... Stejně nakonec v poušti srazili jakýhosi modráka modrýho smurfa a zbytek těch smurfů byli vrazi. A nebo ten niga s tou zrzkou (pěknou zrzkou) v parku! To mělo jako připomínat Adama a Evu? Pchň cť! Bilo to tam do očí jak rozjetá žába u Rákosníčka v rybníčku, do kterýho se mu oba vychcali a pak z toho zrzka pila, prase jedno! No jestli jsem to pochopil dobře a ten malej harant, starší vyžranej harant, puboš a ten producent jsou jedna a ta sama osoba, tak piko, jakto, že si nejsou vůbec, ale TOTÁLNĚ vůbec podobní? A kua kdo jsou ty dvojčata? A kua co se tam jakýsi dvojčata vůbec pletou? No už jsem dlouho neměl takhle hroznej zážitek a nudu. Ještě že umím sám sebe politovat - chudáčku, teď už bude dobře, už to zahoď a nikdy v životě se na to nebudeš muset dívat. ()

Aquarius 

všechny recenze uživatele

Škoda tých posledných dvoch scén, teda nehody v púšti a vyhnania z raja, ktoré svojou príšernou úrovňou a v druhom prípade aj nevhodne zvolenou hudbou skopávajú tento inak krásne harmonicky lyrický film do mierneho nadpriemeru. Už len kvôli úžasným snom Her a His Dream stojí strata (nielen) sexuálnej nevinnosti za pozretie. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Tak já vám nevím, asi se budu koukat jen na filmová béčka, od kterých vždycky vím, co čekat. Protože jakmile se mi dostane do rukou nějaký hluboce intelektuální film, tak nějak nevím, jak se k němu postavit. Většinou se dost nudím, a týden po shlédnutí už netuším, o čem ten film je (pokud jsem to tušil při samotném sledování). Tady z toho si pamatuju snad jen "pseudopříběh" Adama a Evy (samozřejmě, v rámci rasové solidárnosti musí být jeden z nich černoch, a dost se divím že druhý nebyl číňan(ka)) a čurání do vody ("- Tati, proč se tobě dělají na hladině kruhy a mně ne? - Protože sis ty blbečku zapomněl sundat kalhoty"). Ale zpět k filmu - vlastní příběh Nica mne nebavil (možná snad "natáčení v poušti"), a kdybych jej neviděl a jen se "Adam/Eva" roztáhli na celý film, tak bych si mohl alespoň užít trochu meditace. Na celém filmu bych nejvíc ocenil hudbu, kterou si měl Mike Figgis asi nechat, a režii a scénář přenechat zkušenějším... ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Metafora o lásce. Adam, Eva a Jim ve třech obdobích života zažívají lásko pády, aby objevili, že "hřešit" milováním není to hlavní. ()

lukasd 

všechny recenze uživatele

Artové snímky mám celkem rád, ale tohle bylo neskutečně nudné a bezobsažné. Zdaleka nejzajímavější mi přišel začátek, kdy jsem ještě očekával, co přijde. Bohužel nepřišlo nic. Scény z "ráje" jsou alespoň obrazově pěkné a celý film provází příjemné hudba - to jsou bohužel asi tak jediné klady tohohle snímku. 35% ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Momentková mozaika. Krásná hudba autora a režiséra (!). Mluvené pasáže jsou vlastně, snad i cíleně, spíš rušivým elementem zážitku. Asi by to i čtyři * sneslo. ()

GlamourCat odpad!

všechny recenze uživatele

K ničemu, nudné, maximálně nechutné a trapné! Nevím co si kdo myslel, že natočil takovou blbost, ale hodně lidí skočilo na to, že se jedná o "umění". Stefano Dionisi to možná trošku zachraňuje, ale všechno se to vleče, je to statické, bez děje a spádu a překvapení. "Biblické výjevy" bylo další, co mě vedlo k tomu, dát tomu filmu odpad. ()

Honzeechec 

všechny recenze uživatele

Typická artová nuda, která si libuje v tom házet divákovi klacky pod nohy. Místama nepochopitelný, místama doslovný. I potencionálně zábavný scény jako vzájemný pomočování nebo obskočenej slepeckej pes jsou prostě jen... o trochu menší nuda než zbytek filmu. ()

Ewík 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý artový film, který utkví (nejen díky častým sexuálním scénám, i když vlastně vše tam má sexuální podtext a kontext - nabízí se otázka, jestli takový není vlastně celý svět? A odpověď: Pro některé ano.) a vyvede diváka z klidu (ovšem  s pomocí levných prvoplánových témat a lidí postrádajích integritu), což je vlastně hlavní smysl umění. Mé nižší hodnocení vychází z kontextu mého světa. ()

vilik

všechny recenze uživatele

Já nevím..... * nebo *****? Tak zvláštní film už jsem dlouho neviděl... Každý asi najde něco jiného, ale na tohle fakt nemám měřítka :) ()

Reklama

Reklama