Reklama

Reklama

Cuba Gooding Jr. ztvárnil v tomto biografickém dramatu neurochirurga Bena Carsona. Film vypráví inspirativní příběh chudého chlapce, který překonal množství nelehkých překážek, aby se stal jedním z nejlepších světových chirurgů. Cuba Gooding Jr. si zahrál v biografickém filmu, který vypráví strhující životní příběh Bena Carsona, muže který toužil stát se lékařem. Pocházel z nuzného prostředí, ve škole měl slabý prospěch a navíc vznětlivou povahu, což jsou velké překážky k dosažení tak vysokého cíle. Ovšem díky své matce, jenž dvě děti vychovávala sama, ovšem vedla je k houževnatosti a snaze dosáhnout úspěchu navzdory nepřízni, se Carson nakonec stal jedním z nejuznávanějších dětských neurochirurgů na světě. A od prezidenta Geoge W. Bushe za to získal Medaili cti, nejvýznamnější civilní vyznamenání. V rodině Carsonových zkrátka nepovažují za odpověď, že něco nejde. (HBO Europe)

(více)

Recenze (54)

larelay 

všechny recenze uživatele

Po narocnom dni si clovek vecer sadne k telke a povie si: Potrebujem nieco pozitivne, nieco nenarocne, nieco vesele, ale zaroven ludske a zo zivota. Tentokrat to vyhrali Nadane ruky a pribeh Bena Carsona. Ucel splnilo, ja sa citim ovela lepsie, film zahrial na dusicke a zaroven som sa opat raz dozvedela nieco viac o vynimocnej ludskej bytosti. Z filmu je televizna tvorba citit na hony, ale vyborne herecke vykony mladeho Bena a jeho matky su famozne, Cuba ma vsak bohuzial opat nepresvedcil. Vrelo odporucam vsetkymi desiatimi :) ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nádherný a dojemný příběh u kterého máte slzy v očích, i když je všechno v naprostém pořádku. Většina filmů je ve stylu "Jak Honza ke štěstí přišel", ale tady štěstí nemá co dělat. Všechno je to vypracovaný tvrdou pílí a podporou osoby, na které vám nejvíce záleží. Určitě jste slyšeli - uč se a někam to dotáhneš. Nevěřili jste tomu, co? Ale i touto cestou se můžete dostat na vrchol. Pokud jste tedy opravdu vyjimečným... A nebo v sobě máte něco vyjimečného. Jako má Ben Carson vyjimečné ruce. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Pohodový televízny film o nepohodovom živote neurochirurgov. Cesta, ktorá vedie k tomu, aby človek zvládol podobné zákroky, je neuveriteľne tvrdá, naviac, ako aj v každom inom obore, i tu platí dvakrát viac, že proces učenia a nutnosti sa zlepčovať nikdy nesmie skončiť. Je to obor na plný životný úvezok, a práve pre to zdvýham svôj klobúk pred všetkými, ktorý prinášajú takúto obeť spoločenstvu. Samotný film má svoje muchy, hlavne scenáristicky a obrazovo, ale jeho posolstvo je krásne a dosť efektívne znázornené, takže za mňa spokojnosť. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vždy zvládneš všetko to čo ostatní, ibaže ešte lepšie..." C. Gooding nikdy nepatril medzi hercov, ktorých by som vyhľadával, ale tento malý tv film o zázračných rukách Dr. Carsona ma zaujal. Dnes sa zrastené dvojčatá oddeľujú bežne, hoci stále ide o mimoriadne náročnú operáciu. Dovtedy to však nikto úspešne nezvládol. Film odkrýva detstvo B. Carsona i jeho cestu za doktorským titulom a uznávanou osobnosťou. Keď si tak spätne vybavujem filmy, v ktorých C. Gooding hral, tak ide pravdepodobne o jeden z jeho najlepších filmov aj keď iba televízny. 80%. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Ben Carson je v současnosti (listopad 2015) hvězdou amerických republikánských prezidentských primárek a je tak docela obtížné oddělit na povrch postupně vyplouvající realitu od egocentrické fikce tohoto filmu. Ano, je pravda, že film Zlaté ruce byl natočen podle autobiografické knihy. Její obsah byl však nedávno do jisté míry zpochybněn (zejména onen klíčový okamžik v Carsonově životě, který se v kontextu knihy i filmu může jevit jako křesťansky inspirující) a autor byl dokonce několikrát označen za "sériového lháře". Ano, je pravda, že Carson byl neskutečně nadaný neurochirurg, ale jeho názory a myšlenky mimo medicínu jsou poněkud bizarní, což vyplývá především z jeho zakotvení v církvi adventistů sedmého dne, Carson tím svůj odkaz odborníka dost ničí (viz např. jeho skálopevné přesvědčení, že egyptské pyramidy vystavěl biblický Josef za účelem skladování obilí, že k holocaustu by nedošlo, kdyby všichni Židé v hitlerovském Německu měli bouchačky, nebo že sexuální orientace je výsledkem volby člověka v dospělém věku; o popírání evoluční teorie, názorech na potraty či jeho rasistických poznámkách na adresu imigrantů nemluvě). Nic, co by nějak problematizovalo Carsonův skutečný (!) život, samozřejmě ve sladkobolném filmu nenajdeme. Vše je podřízeno přímočaré trajektorii od chudého dětství k chirurgickému opus magnum, což (v kombinaci s nudným zpracováním) pochopitelně zbavuje film jakéhokoli napětí. (Kdo by v USA psal a točil o neúspěchu, že ano?) Zpracováním nepřekvapující, místy patetické, obsahově předvídatelné, narativně chudé, nevyrovnané... Jedno z primárních poselství, že lze dosáhnout čehokoliv, pokud budeme cílevědomí a pracovití, působí banálně, pokud uvážíme, jak banálně je film natočen. Zlaté ruce jsou zkrátka klasickým kýčem, a proto po sladkém happy endu už divák není "obtěžován" či "znepokojován" dalším (skutečným) vývojem oddělených hošíků. Věta "Nikdy se přes to nepřenesu. Proč jsem je jen nechala oddělit!?", kterou pronesla jejich matka šest let od slavné operace, ve filmu nezazní. Narušilo by to "krásno" příběhu. Jistě... Můžeme skutečnost hodit za hlavu a nechat se opájet i dojímat jakýmsi ideálem... Ale jaký by to mělo smysl? ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha typických skutečných příběhů o naplnění amerického snu. Několik dojemných scén, několik dramatických uzlíků, příjemní herci, hladká režie, než to všechno dopadne, jak to dopadnout od začátku má. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi krásny a hlavne inšpirujúci film, ale pokiaľ máte 35 a viac a ste alkoholikom v pokročilom štádiu rozkladu, tak už nemáte chuť, ale hlavne silu, púšťať sa do nejakej big ekšn . ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Klasická rozprávočka o splnenom americkom sne, na účely filmu pekne vyžehlená a s chirurgicky presne odstránenými nevhodnými názormi a príhodami. Výsledkom ja najkratšia spojnica medzi raným detstvom a úspešným vyvrcholením kariéry talentovaného neurochirurga. Životopisné filmy sa podobajú ako vajce vajcu. Asi preto, že inak by nepôsobili inšpiratívne. V tomto filme ma príjemne prekvapil Cuba Gooding Jr. Žiaden herecký zázrak sa nekonal, ale aspoň ma neodpudzoval do tej miery, ako v iných filmoch. A nakoniec chcem oceniť aj príjemnú stopáž. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Všetko v tom filme hladko klapalo, všetko sa mi zdalo až moc dokonalo dokonalé, snáď len pani učiteľka v červenom kostýme na začiatku filmu bola riadna krava. Aj to bodnutie v prvej polovici filmu hladko obišli. Ale klobúk dole, čo Carson dokázal ... a aby som nezabudla, v skutočnosti je to naozaj veľký sympaťák. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborný a neskutečně poutavý biografický snímek o chudém chlapci, který se přes řadu životních překážek, vypracoval na světoznámého neurochirurga. Výborný Cuba Gooding Jr. a životní příběh, který je opravdu hoden filmového zpracování. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Příběh skoro jako pohádka... Ateistům bude následující věta znít urážlivě, ale... Myslím že v životě tohoto muže je vidět Boží požehnání, přesto že to ve filmu nebylo zdůrazněno dostatečně. Tento film mne opravdu zaujal... Ne pro samostatný zákrok oddělení siamských dvojčat, ale jako celek. Vývoj člověka, který se zprvu zdál být neschopný až do osoby, k níž vzhlížejí naděje mnohých... Některé oblasti sice zůstaly jakoby otevřený, nedokončeny... ale i tak film "pohladil" po duši. Drobné mínus - omezil bych účast na operacích... TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tuctovy Hallmarkovsky jednoduchy zivotopisny film pre zenskeho divaka o jednom nadanom chirurgovi. Jeho pribeh je podany dost bezkonfliktne. Ked uz k nejakemu drobnemu dôjde, tak sa rychlo vyriesi. Sledujeme jeho detstvo. Jak sa tvrdym studiom vypracoval zo zlych pomerov. V tomto pohodovom podani to vyzera ako hracka. Az sa z neho stal uspesny clovek, ktoreho caka narocna operacia. Ta jedina prinasa vdaka svojej zlozitosti trochu napätia. Ale uz od zaciatku, je vdaka pozitivnemu ladeniu filmu jasne, ako sa skonci. Dufal som, ze to bude aspon poriadny dojak, ale ani v tomto smere to nenadchne. Niekomu snad tento pribeh môze pripadat inspirativny. Mna to v tomto nenarocnom prevedeni skôr nudilo. 5/10. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Vysoké hodnocení někdy dávám pro to, abych v budoucnu mohl dobré filmy opět vidět nebo je doporučit jiným...Kdyby to byl áčkový film, dal bych o jednu méně, ale tento televizní film si je zaslouží...Myšlenka skvělá, atmosféra jakbysmet a síla opravdové víry a modlitby v našem životě vinikla velmi nenásilným způsobem...Bůh nám nedal ruce jenom tak, ale abychom nimi pomáhali a zachraňovali druhé...Doporučuju tento film pro všechny Bohem nadané doktory... ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh chudého chlapce, který se díky své píli stane významným lékařem zachrańujícím malé děti sice zcela postrádá originalitu a uvěřitelnost, ale příjemně se na to kouká a člověk se u něj tak nějak hřejivě dojme. Ty čtyři hvězdičky jsou trochu nadhodnocené, ale co už... ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Opravdu nádherný film, který mě opravdu dostal. To, že je natočen podle života skutečného neurochirurga, který dosud žije, je už jen dovršení toho skvělého pocitu, který vám film předá. Proto si myslím, že není potřeba se nějak hlouběji pitvat - film má jednoduché poselství - You Can Be Anything You Want To Be In This Life - As Long As You're Willing To Work At It! ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Životopisnému obrázku chýba hĺbka. Mnoho scén neznie pravdivo a mňa by zaujímalo, či sa v reálnom živote niekedy vyskytlo niečo čo len trochu vzdialene podoba tomuto príbehu. 6/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

prvá časť filmu opisujúca detstvo, pripadala zaujimavejšia a živšia, druhá časť už bola medicinska, nepresahujúca iné filmy s podobnou tematikou. V tejto časti je oslovujúce poznanie, že detský mozok (na rozdiel od dospeláckeho) vydrží bez okysličenia nepoškodený hodinu, z tejto hypotézy doktor vychádzal pri operácii siamských dvojčat. Len by ma zaujímalo od kiaľ to medicinska veda vedela :). Oslava človeka neurochirurga podmaznuta americkou "pochvalnou" hudbou niekedy liezla fest na nervy. ()

Reklama

Reklama