Reklama

Reklama

Recenze (10)

xpaja 

všechny recenze uživatele

Film stojí za to už jen kvůli tomu, že vás seznamí s osobou jménem James Reavis. Takhle propracovaný podvod totiž jen tak někdo nevymyslí. Věnoval mu mnoho let úsilí a nechybělo mnoho, aby svůj mistrovský plán dotáhl do úspěšného konce. I přes značné stáří má film slušný spád a na první půlku se fakt dobře kouká. Druhá půlka je lehce zkažená Hollywoodským překroucením skutečnosti směrem do romantična. Ellen Drew vypádá jako Doña Sophia Micaela Maso Reavis y Peralta de la Córdoba vskutku krásně a vznešeně. Vincent Price se do role prohnaného a noblesního podvodníka skvěle hodí. I přes slabší momenty musím dát --- == 77 % == --- . ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jeden legendární podfuk ve věci pozemkových grantů na území státu Arizona (ještě před jeho uznáním r. 1912), říkal jsem si, do jaké míry tu asi jako melodrama zromantizovaný. Nicméně devizou samozřejmě ještě relativně mladý Price, pro roli vychcaného šarmantního gaunera snad přímo dělaný, plyne to lehce nadprůměrně a přinutí vás chtě nechtě k obdivu, jak troufale a vytrvale si James Reavis počínal. Škoda, že film nedal pořádně vyniknout i kráse tamních přírod. A vůbec bych se nezlobil za nějaké moderní převyprávění. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Ono najzaujímavejšie na filme je, že sa zakladá na skutočnej udalosti. James Reavis, resp. celým menom barón James Addison Peralta-Reavis skutočne existoval a skutočne podnikol tento megapodvod. Nebyť toho, človek by iba ťažko uveril, aké veľké úsilie musel vynaložiť antihrdina tohto filmu, aby dokázal to, čo si zaumienil. Vincent Price je síce schopný a charizmatický herec, ale na skutočného Jamesa Reavisa sa nepodobá a jeho tvár a telo v príbehu ani po rokoch nestarnú. Prvá polovica filmu, v ktorej dochádza k podvodom, bola záživnejšia, tá druhá už len tak doznieva. Škoda, že diváka "obrali" aj o postupné prešetrovanie podvodov a antihrdina sa ako blesk z jasného neba priznáva sám zo všetkých podvodov...ako leby to bola úplne iná osoba. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zfilmovaný příběh kolosálního podvodníka Jamese Addisona Reavise, samozvaného barona Arizony. Příběh, jemuž samozřejmě kraluje podmanivý výkon charismatického Vincenta Price v hlavní roli. Ač scénář Sama Fullera postavu Reavise možná dost zkrášluje a dělá z něj romantického antihrdinu, v kontextu příběhu to může být úplně jedno, vznikl tak totiž velmi zábavný životopisný snímek o událostech, o kterých jsem doteď neměl ani potuchy. A Price ukazuje, jaký je herecký chameleon i na poli jedné jediné role. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prepracovaný podvod je na úrovni ceneného umeleckého diela. Jeho autor, arizonský "barón", si je toho dobre vedomý. Neváha tak vystriedať rôzne prostredia a naučiť sa devätoru remesiel. Len aby sa dostal k vlastníctvu územia Arizony. Umenie tesania do kameňa, iluminovania ručne písaných kníh, výroby starobylého atramentu, žitia v mníšskej reholi i odriekania. Prispôsobiť sa životu v cigánskej komunite, zviesť manželku kráľovského kuráta. Cieľavedome jednať s úradmi, súdmi, magnátmi i prostými farmármi. Dnešná doba, kedy každý túži po čo najrýchlejšom zisku, veľmi nepraje dlhodobo pripravovanému podvodu, vynášajúcemu zisk po rokoch. Aj preto je Fullerov Arizonský barón výnimočným dielom. Komplexne, a pritom nenudiaco uchopuje strastiplnú cestu za vytúženým cieľom a následný zlom. Ten ale môže v istom zmysle znamenať víťazstvo. A potvrdenie odhodlaného charakteru, ktorý si napriek nečestným úmyslom dokáže vyslúžiť úctu správnej osoby. Poznámka: Osobitne oceňujem, že kľúčom k odomknutiu zlatej brány je neľahké získanie prístupu k obsahu prísne stráženej knihy. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen za 15 dní. (J.A.K.)
  • James Addison Reavis byl skutečně žijící podvodník, který chtěl získat Arizonu. Ve skutečnosti byl shledán vinným za padělání grantových pozemků. Odseděl si dva roky a zaplatil pokutu ve výši 5 000 amerických dolarů. (J.A.K.)

Reklama

Reklama