Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je rekonstrukcí posledních let legendárního velitele Kedyw (Kierownictwo Dywersji - velitelství diverzních akcí) polské Zemské armády (Armia Krajowa) brigádního generála Emila Augusta Fieldorfa pseudonym "Nil". Tento velký polský vlastenec a vynikající velitel vedl nejvýznamnějsí vojenské a diverzní akce v Němci okupované Varšavě, včetně odvážného atentátu na velitele SS a police Varšavskeho distriktu Generálního gouvernementu Franze Kutscheru. Příběh zapomenutého hrdiny začíná v okamžiku jeho návratu z vyhnanství z hlouby Sovětského svazu, kam byl deportován po zatčení NKVD v roce 1945 a končí výkonem trestu smrti v komunistickém žaláři na Mokotówie v zimě 1953. (kamals)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pohnutý příběh statečného a čestného muže, který v době a na místě kde se odehrává ani nemohl skončit jinak než skončil - Armija Krajowa vedla nerovný ozbrojený boj proti nastupující komunistické moci ještě dlouho po skončení války a její členové za to většinou velmi draze zaplatili... Olgierda Lukaszewicze jsem měl vždycky rád, ale jestli nepodal svůj životní výkon právě zde, tak potom už nevím kde. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Smutná výpoveď pochmúrnej doby, začiatok novovekej éry temna v Poľsku (ale nie len tam). Z môjho pohľadu bol generál Nil rozporuplná bytosť. Na jednej strane si zasluhuje úctu a obdiv, ako vojak a nadaný veliteľ nemal žiadnu chybu, no v čase "relatívneho" mieru jednal pomerne hlúpo a skratkovito. Akoby vôbec nevedel alebo nechcel vedieť čo sa okolo neho deje. Stále do neho všetci hučali nech odíde, nech odíde, no a on radšej asi tú oprátku... Odhliadnuc od postavy, film poskytne aj výborný atmosferický zážitok a mnoho informácií o tomto smutnom období. Vrelo odporúčam! 85/100 ()

Reklama

gumli 

všechny recenze uživatele

To je teda sila...Boľševický mor v Poľsku po roku 1945. Nenašiel som na tom filme ani jednú chybu. Všetko pasuje dokonale, presne podľa overenej nedávnej histórie o Augustovi Emilovi Fieldorfovi, známemu ako generál Nil alias Walenta Gdanicki.Je to ešte lepší film ako Katyň alebo Schindlerov zoznam.Hoci mal generál Fieldorf čiastočne nemecký pôvod, v čase druhej svetovej vojny ako šéf domáceho odboja kynožil Nemcov hlavne vo Varšave a v jeho okolí. Odmenou za jeho hrdinské činy bola slučka v roku 1953, bol zbavený akéhokoľvek práva na spravodlivosť, dokonca aj na dôstojný pohreb.Generál Fieldorf bol skutočný muž a pravý poľský hrdina, ktorého život ukončili boľševici... na miesto pocty a vyznamenania...slučka na krk a a zakopať na neznámom mieste. Dodnes nie je známe jeho miesto posledného odpočinku. V roku 1989 bol oficiálne rehabilitovaný. Hlavný podiel na odsúdení generála Nila mala hlavná súdna žalobkyňa ktorá sa volala Helena Wolinska-Brus, táto boľševická kurva poslala na smrť veľa Poliakov. Všetky jej procesy boli zinscenované a zmanipulované. Len pre informáciu...Už v roku 1956 dokonca sami poľský boľševici uznali tieto procesy za zinscenované a tejto červenej boľševickej kurve hrozilo až 10 rokov väzenia, ale takéto kurvy majú vždy šťastie, a tak táto červená kurva zdrhla do Anglicka, kde v Oxforde v roku 2008 skapala. Angličania ju napriek výzvam z Poľska (a nielen z Poľska) odmietli vydať, čo je pre mňa nepochopiteľne. Pre komunistických voličov povinný film...možno by dostali rozum. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„KDO ALE UVĚŘÍ, FIELDORF, KTERÝ PROLIL TOLIK NĚMECKÉ KRVE A SPÁCHAL TOLIK ÚSPĚŠNÝCH ATENTÁTŮ, BYL ZRÁDCE A KOLABORANT?…“  Byl jednou jeden polskej hrdina, kterej věřil, že jeho (hrdinský) skutky soudruzi ocení i po válce… Historickej film, kterej potvrdí, že z Ruska nikdy nic dobrýho nevzešlo (Jen počkej, zajíci?... inu dobrá…). A taky, že hrdinů jsou plný hřbitovy. Nejde jen o vyšetřovací metody, ale o onu absurdně morbidní situaci, kterou může vytvořit (asi) jen totalitní režim!  /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) V roce 1989 byl generál Fieldorf zproštěn obvinění a rehabilitován. V roce 2006 mu prezident Lech Kaczyński udělil Řád bílého orla.. 2.) Film je závěrem trilogie sestávající z „Výslechu“ (1982) a televizní inscenace z roku 2006 „Smrt Witolda Pileckého“. Trilogii spojuje témata odporu proti útlaku komunistických úřadů. 3.) Thx za titule „KenoL“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Hodně kvalitní film založen především na hodně kvalitním životopisném příběhu. Kromě příběhu zde byly excelentní také herecké výkony, tedy především herecký výkon Olgierda, který ztvárnil onu hlavní postavu Generála Fieldorfa. A samozřejmě, ke konečnému výsledku přispěla i atmosféra a nespravedlnost tehdejší doby. 80%. Viděno v kině na 40. LFŠ. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (8)

  • Žádní z viníků smrti generála Fieldorfa nebyl nikdy potrestán. (CarloRizzi)
  • Ve snímku můžeme zaznamenat i drobnou nuanci. Tou je výrok soudu, kdy je generál Fieldorf 16. dubna 1952 odsouzen k trestu smrti a rozsudek začíná větou: „Ve jménu Polské lidové republiky“. Toto prohlášení bylo ovšem vyřknuto ještě před přijetím nové ústavy v červenci roku 1952, tzn. ještě v rámci Polské republiky (Polskiej Rzeczypospolitej). (majky19)
  • Niekoľko scén sa nakrúcalo v Zakopanom a poľských Tatrách, napr. v Dolinke za Mníchom nad Morským Okom. (ujec)

Reklama

Reklama